538-dj Niels van Baarlen geeft zijn zoon een verboden naam

Niels van Baarlen, sidekick bij het 538-programma Evers staat op, is gisteren vader geworden van zijn eerste kind: Duuc Held van Baarlen.

Foto: Edwin Evers

Foto: Edwin Evers

Verboden naam

In De Telegraaf verklaart hij de bijzondere tweede naam van zijn zoon: ‘Hij heet Held omdat het absoluut onze held is, ondanks dat ik denk dat hij nog wel eens een keer achter het behang gaat, maar voor nu is hij onze held.’

Duuc is niet de eerste Held van Nederland, maar er zijn er maar heel weinig. Eigenlijk had de burgerlijke stand de naam moeten weigeren, want Held is een bestaande Nederlandse achternaam die niet als voornaam gebruikelijk is. Gemeentes lijken dit rare verbod gelukkig steeds vaker te negeren.

Bar-le-Duc

Van Baarlen koos de naam Duuc ‘omdat bijna niemand zo heet en er niks geks mee te doen is’. Dat eerste zal wel kloppen, maar niks geks mee te doen? Duuc van Baarlen lijkt wel erg op Bar-le-Duc. ‘Die hadden we even over het hoofd gezien.’

Ach, het kan een stuk erger

Wat vind jij van de naam Duuc Held? Welk van de twee vind je het mooist?

Reacties

 1. Nienke (via Facebook) zegt:

  Ik vind het wel leuk gevonden.

 2. Manon (via Facebook) zegt:

  Kaduuc

 3. Ik vind het een leuke mooie naam..! Eigenlijk niks mis mee…

 4. Marjolein (via Facebook) zegt:

  wel grappig eigenlijk. waarom niet?

 5. Carla (via Facebook) zegt:

  *zucht* En weer een baby die de rest van zn leven zn naam moet blijven spellen. Hip hoor. heel hip :’)

  • Chantal zegt:

   Schrijf je jouw naam nou met een C of met een K?

   Zo’n onzin opmerking, er zijn zoveel mensen die hun naam moeten spellen, lekker boeiend…

 6. Duuc vind ik wel leuk eigenlijk, held is dan weer totaal niet mijn smaak, dat is een woord geen naam

 7. Marit (via Facebook) zegt:

  Sinds ik getrouwd ben weet ik hoe vervelend het is als je achternaam als voornaam in gebruik is. En dan in mijn geval ook nog wel zo relatief kort. Pas sinds mijn seventies is mijn achternaam (afkomstig van Florentius/Floris) in gebruik als voornaam (roepnaam voor Flora)! Dus hoezo is het “gelukkig” dat gemeentes “steeds minder moeilijk lijken te doen” over het goedkeuren van achternamen voor gebruik als achternaam, Maarten?

 8. Ton is een voorbeeld van een naam die ik als voor- en als achternaam ken. En ja, ik heb wel eens gehoord over het bestaan van Ton Ton (en zijn broer heet Teun Ton). Daar heeft de burgerlijke stand indertijd niets aan kunnen doen…

 9. Hoeveel mensen zijn er daadwerkelijk een held? De kans is klein dat dit baby’tje later een held zal zijn. Toch zal hij dan ook aangesproken worden met Held, tenzij hij zo verstandig is een andere roepnaam te kiezen.

 10. Nienke (via Facebook) zegt:

  Held is zijn roepnaam niet dus daar heeft hij geen last van Gerda.

 11. zo lang het geen bespottelijke naam is DOen!

 12. Duuc vind ik wel meevallen… maar ik ken dan ook een Duco, en die noemen we ook Duuc :-) Held? Serieus? Net zo erg als Stoer etc …

 13. Duuc vind ik wel meevallen… maar ik ken dan ook een Duco, en die noemen we ook Duuc :-) Held? Serieus? Net zo erg als Stoer etc …

 14. de titel ‘held’ devalueert sterk de laatste tijd.

 15. Duuc? Doe dan gewoon Duuk. Of Duc. Of, inderdaad, Duco, wat wel een naam is en niet een foutgespeld Frans woord.

  En Held? Tja,alsof niet voor iedere jonge vader zijn nieuwe spruit een held is. Gelukkig maar dat het maar een volgnaam is.

 16. Marit (via Facebook) zegt:

  Ja, dan verschillen we daarover van mening. Het is echt geen pretje om elke keer weer hetzelfde uit te moeten leggen… Als dat dan ‘ernstige misstand’ moet heten, so be it. :)

 17. Frieda zegt:

  Ik heb Deens/Duitse voorouders met achternaam Held.

 18. Juist wat verboden is wil iedereen? Mooie foto!

 19. Igmar Palsenberg zegt:

  Ik wordt hier wel een beetje moe van. De volgende BN’ner die weer eens een naam verzint om in de publiciteit te komen. Kom op zeg, je gaat je kind toch geen Held noemen ? We willen allemaal wat unieks, maar dat heb je al : Je kind.
  Zadel je kind niet op met een naam die misschien de eerste 2 jaar leuk is. Ik zou als ik 18 was meteen m’n naam laten veranderen als m’n ouders me Held hadden genoemd.

 20. A. Gritter zegt:

  Sommige dingen weten we nu al omtrent de Duucs van deze planeet:

  http://en.wikipedia.org/wiki/General_Lee_(car)

  Een tweeling kun je voortaan dus Bo Duuc en Luuc Duuc noemen… YEEHAW!!

 21. Dirk zegt:

  Mijn roepnaam als kind was Dikkie, later Dick, officieel Dirk, doopnaam Theodorus, maar helaas krijg ik de meeste rare opmerkingen over mijn mooie Nederlandse voornaam roepnaam Dick, alsof ik daar vieze bedoelingen mee heb of zo, Dick of Dik, dat mag niet meer? Dick in de Engelse taal vertaald betekent L.l dus een vies woord, lichaamsdeel vies? Dan is voornaam Held of Duuc of Duuc Held toch beter dan mijn enkele voornaam, mijn achternaam is ook nogal kort en heel algemeen, niks bijzonders ik hou het maar voor me.

 22. Jorg zegt:

  Het is maar goed dat Niels er niet voor gekozen heeft om de eerste naam Ka en de tweede naam Duuc te geven aan zijn zoon. ;) (Zelf vader van Alessandro; 9maanden)

Laat wat van je horen

*