Vernoemd naar de president: Abraham Woodrow Agsteribbe

Ik schreef al eerder over in de Tweede Wereldoorlog geboren kinderen met politiek geïnspireerde namen als Winston (Churchill) en Franklin (D. Roosevelt). Toevallig vond ik een soortgelijk geval uit de Eerste Wereldoorlog.

Andries Agsteribbe‏‎ en Raechel de Leeuw noemden hun op 22 oktober 1918 te Amsterdam geboren jongste zoon naar de toen regerende Amerikaanse president Wilson: Abraham Woodrow Agsteribbe.

Als zij hiermee hun wens naar een snel einde van de oorlog wilden uitdrukken, dan is die in vervulling gegaan: de oorlog eindigde een paar weken later, op 11 november 1918.

Abraham Woodrow Agsteribbe op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

Abraham Woodrow Agsteribbe op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

Overigens – dit terzijde – was Thomas Woodrow Wilson met naam en toenaam vernoemd naar zijn opa van moederskant, dr. Thomas Woodrow. Hij gebruikte diens achternaam als roepnaam en zo kwam de voornaam Woodrow in gebruik. Er zijn volgens de Nederlandse Voornamenbank 30 Nederlandse mannen die zo heten.

Met Grover Cleveland (president van 1893 tot 1897), voluit Stephen Grover Cleveland, hetzelfde verhaal. Zijn ouders hadden hem vernoemd naar de pastoor, Stephen Grover, en introduceerden zo diens achternaam als roepnaam. In Nederland is Grover nooit aangeslagen. Misschien door de associatie met Sesamstraat?

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

3 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *