Mevrouw Rook-Worst en mevrouw Borrel-Worst

Na de echtparen Kloot-Zak en Poepjes-Wind is het tijd voor een paar smaakvollere namencombi’s. Het thema: worst!

Foto: Michiel1972 CC ASA 3.0 U

Foto: Michiel1972 CC ASA 3.0 U

Rook-Worst

Er hebben in Nederland tenminste twee vrouwen rondgelopen die na hun huwelijk door het leven gingen als mevrouw Rook-Worst:

Jochem Rook, zoon van Klaas Rook en Neeltje Fredriks, huwde Vollenhove 17 juli 1812 Margje Worst, dochter van Hendricus Worst en Aaltje Jans Kracht.

Meer dan een eeuw later, Capelle aan den IJssel 4 maart 1931, trouwde Leendert Rook, zoon van Pieter Rook en Pieternella Bogerd, met  Antonia Hendrika Worst, dochter van Jan Worst (roepnaam Hans?) en Fredrika Maria Francisca Steiger.

Borrel-Worst

Een zus van Margje Rook-Worst, Hendrikje Worst, sloot ook een smaakvol huwelijk. Zij trouwde op 28 mei 1814 in Zwartsluis met Jan Borrel, zoon van Wolter Arends Borrel en Aaltje Hofman, en werd dus mevrouw Borrel-Worst.

Van ’t Blik-Worst

Margien Worst, dochter van Arend Worst en Aaltje Gerrits, trouwde  op 22 november 1812 te Hasselt (Overijssel) met Teunis Peters van ’t Blik, zoon van Teunis van ’t Blik en Lubbegien Gerrits. Van ’t Blik-Worst dus. Worst-van ’t Blik was eigenlijk leuker geweest.

Van der Horst-Worst en Korst Worst

Tot slot nog een paar rijmnamen. Louwrens van der Horst, zoon van Hendrik Everts van der Horst en Geesje Touwen, huwde Meppel 30 april 1870 Albertje Worst, dochter van Jan Jzn Worst en Grietje Jans Smit. Zij werd mevrouw Van der Horst-Worst.

Iemand anders had geen huwelijk nodig voor een rijmende naam: Op 20 mei 1876 trouwde in Hilversum Jentje Worst met Gerard ter Voor. De naam van haar vader wordt vermeld als Jan Korstz Worst, wat erop duidt dat haar opa Korst Worst moet hebben geheten.

Vieze worsten

Ik schreef hierboven dat ik het deze keer smaakvol zou houden, maar dat is eigenlijk noodgedwongen. Je zou denken dat de naam Worst zich bij uitstek leent voor scrabreuze combinaties als Stijve-Worst, De Lange-Worst en Worst-van Vooren, maar ik heb geen huwelijken van dien aard kunnen vinden. Als je er een weet, laat het me vooral weten! ‘Niet-vieze’ namen zijn natuurlijk ook welkom.

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

13 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Greet zegt

  In 1898 trouwde Gerrit Jan Stegeman met Trijna Klazina Worst. Mevrouw Stegeman-Worst.
  (Jan) Herndriks Worst en (Grietje) Geerts Worst waren getrouwd. Hun zoon Geert Worst trouwde in 1821.
  En in 1881 trouwde Johannes Worst met Neeltje Koning. De Worstkoning staat elke zaterdag bij ons op de markt.

 2. Janneman zegt

  In Hasselt 25-04-1846 huwelijk van: Willem WORST, met: Jenneken KUTTERINK.
  De achternamen van hun ouders: WORST x IJSSELSTEIN; en KUTTERINK x SMIT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *