Worden Antillianen crimineel door hun achternaam?

Sommigen zullen het wel politiek incorrect vinden, maar ik zag vandaag een verband dat volgens mij nog nooit iemand heeft gesignaleerd. Zou de hoge criminaliteit onder Antillianen iets te maken hebben met hun achternamen?

A boy named Florentina

Antillianen hebben heel vaak een meisjesvoornaam als achternaam. Denk maar aan hardloper Churandy Martina, schrijver Ellis Juliana en de criminelen Luigiano Florentina, Gwennette Martha en Julien Constancia. De meest voorkomende familienamen van dit type onder in Nederland wonende Antillianen zijn Cicilia, Isenia, Bernadina, Paulina, Mathilda, Mercelina, Angela, Juliana en Pieternella.

Deze familienamen zijn een erfenis van de slavernij. Vrijgelaten slaven kregen op de Antillen vaak de voornaam van hun moeder als achternaam toegewezen. In Suriname komen zulke achternamen overigens nauwelijks voor. Ik weet niet waar dit verschil vandaan komt.

Crimineel door je naam?

M.D. Latour schreef in 1937 in zijn artikel Familienamen op Curaçao dat het “enigszins belachelijk aan[doet] als een grote kerel u verzekert, dat hij ‘Rosa’ heet”. Laatst schreef ik over een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat jongens met een meisjesachtige naam zich gemiddeld vaker misdragen op school. Misschien een geval van compensatie. Een jongen gaat het slechte pad om te laten zien dat hij ondanks zijn naam toch een echte man is.

Antillianen zijn in Nederland de crimineelste bevolkingsgroep, zo bleek vorig jaar uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ze zijn ook de enige bevolkingsgroep waarin mannen vaak een meisjesnaam hebben, dus het ligt voor de hand dat er een verband is. De oplossing: bied iedereen met zo’n naam een gratis naamswijziging aan.

Wat denk jij? Kunnen namen zo’n grote invloed hebben? Of geloof je niet dat er een verband bestaat tussen iemands naam en zijn gedrag?

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

75 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. zegt

  Zulke meisjes-achternamen zijn onder Antillianen zo gewoon dat het niet gênant meer is. Daar hoeven ze het niet voor te doen. Bovendien worden ze nooit op straat aangesproken met hun achternaam, terwijl ‘A boy named Sue’ wel zijn hele leven van zijn klasgenootjes die naam te horen krijgt. Mij lijkt het dus sterk.

  • A.C. Stamper zegt

   De term Antilliaan biedt geen enkele houvast vooral onder onze Caribische rijksgenoten die niet voldoende geschoold zijn. Niemand in de wereld is tegelijkertijd geboren op meer dan 300 eilanden, niemand is in het bezit van een Antilliaanse nationaliteit/paspoort. De term in kwestie is een afgeleide van de naam ‘Nederlandse Antillen’, tussen 15 december 1954 (invoering Koninkrijksstatuut) en 10 oktober 2010 (ontmanteling Nederlandse Antillen), was deze benaming altijd ONGRONDWETTELIJK. Wegens het feit dat geen enkele eiland in de wereld in een Antilliaanse zeegebied ligt, een zeegebied die niet bestaat in de wereld. Bij de invoering van het statuut had de ‘grondwettelijke benaming’ moeten zijn: “Het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaande uit 6 eilanden, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius”. Dhr. A.C. Stamper

 2. zegt

  Ik dacht dat dit artikel als politiek incorrect zou worden beschouwd, maar volgens een reaguurder op NUjij.nl is het juist politieke correctheid ten top 😉

  “De zoveelste drogreden die een mentaliteitsprobleem bij de Antilianen moet verbergen”, aldus Hendrik1.

  • zegt

   ik ben van mening dat nederland en nederlanders hebben een Haat/Lief gevoel voor Curacao. (ze kunnen toch niet zonder het eilandje, en toch hebben ze kritiek op alles) wat betreft duitsland …en toen was het stil!

  • A.C. Stamper zegt

   De term Antilliaan voor Veel Fundamentele Redenen, kan helaas niet appelleren – vooral niet in dit Europese RATIONELE deel van het Koninkrijk der Nederlanden – aan het verantwoordelijkheidsgevoel van geen enkele medeburger. Van NATURE in/uit de Cariben hebben wij allemaal, GEBOREN met de Nederlandse nationaliteit op één van de 6 NEDERLANDSE Eilanden, allen een “EILANDELIJKE Mentaliteit.” Naar deze mentaliteit is er nooit studie gedaan, een menselijke ramp “Binnen de Materie van Onze Menselijke Relaties in Ons Koninkrijk der Nederlanden.” Geen enkel eiland in de Cariben heeft de naam ANTILLEN. Antilliaanse Nederlanders zijn we ook niet, rationeel/ feitelijk hebben wij geen dubbele nationaliteit/ paspoort. Diep in de Materie in kwestie kennen wij op de NEDERLANDSE EILANDEN in de Cariben “SUB- EILANDELIJKE MENTALITEITEN”, “DISTRICTEN MENTALITEIT.” Bijvoorbeeld: begin jaren 70 van de vorige eeuw was er een politieke partij op Curaçao waar de leider voorstander was om Banda Bou ONAFHANKELIJK te maken van de rest van het eiland. Dhr. A.C. Stamper (onafhankelijke onderzoeker Koninkrijksrelaties, Discipel Binnen de Gave van VREDE van Jezus Christus)

 3. zegt

  Ik dacht dat dit artikel als politiek incorrect zou worden beschouwd, maar volgens een reaguurder op NUjij.nl is het juist politieke correctheid ten top 😉

  “De zoveelste drogreden die een mentaliteitsprobleem bij de Antilianen moet verbergen”, aldus Hendrik1.

 4. zegt

  Mensen die zich even verdiepen in de Caribische Nederlanders zullen weten dat het niet aan de achternaam ligt maar aan heel wat anders en ik kan me dan ook heel goed indenken dat ze de criminele weg in slaan ( begrijp me goed ik keur het niet goed)

 5. Elonea (via Facebook) zegt

  Mensen die zich even verdiepen in de Caribische Nederlanders zullen weten dat het niet aan de achternaam ligt maar aan heel wat anders en ik kan me dan ook heel goed indenken dat ze de criminele weg in slaan ( begrijp me goed ik keur het niet goed)

 6. Hedy zegt

  Maarten, als je je een beetje meer in de mensheid en met name de voormalige antillen zou verdiepen, zou je zien dat dit artikel nogal kort door de bocht is. en dat is vriendelijk uitgedrukt.

   • zegt

    Natuurlijk is het een gewaagde these en ben ik geen socioloog, maar dat maakt mijn idee niet automatisch onzin. Dergelijke verbanden bestáán, dus waarom hier niet? Je kunt daar prima wetenschappelijk onderzoek naar doen.

    Het kan natuurlijk best dat er helemaal geen causaal verband is, maar je moet een artikel niet kapot nuanceren.

    • zegt

     Eens, maar dan verdient het ook echt heel erg grondig onderzoek. Even snel een eventuele causaliteit opperen en het daarbij laten, roept verzet op. Althans, ik zou ook in het verweer komen als iemand zou beweren ik door mijn achternaam een grotere kans maak om crimineel te worden (die Van Hemertjes toch), ook al wordt dat door onderzoek en statistieken enigszins gestaafd.

     • zegt

      Niemand hoeft zich door mijn these beledigd te voelen toch? Een crimineel met zo’n naam kan de schuld ermee van zich afschuiven en een brave burger kan trots zijn dat hij ondanks zijn naam toch niet het slechte pad op is gegaan 😉

 7. chris zegt

  Blijkbaar heeft Maarten nog niet gedacht aan Antilliaans honkballers in Nederland en USA, die hebben “natuurlijk” allemaal geen moedersachternaam.

  Het is je reinste flauwekul, dit type achternamen komt veel voor op de Antlllen, wil Maarten ook eens na gaan hoeveel criminelen De Vries, Jansen etc. heten.

  Zie J.M. Spendel Familienamen in Nederland van hier en Elders uitgever ALVO, Delft 1999 1e druk
  blz. 117 t/m 122 hieruit blijkt ook dat de oorsprong van Antilliaanse achternamen veelvormig zijn.

  In dit boek ook achternamen uit Suriname met talloze verschillende buitenlandse achtergronden zie blz. 103 t/m 116

  • zegt

   Hallo Chris,

   Ik begrijp niets van je reactie. Nergens heb ik beweerd dat álle Antillianen zo’n achternaam hebben, dat álle Antillianen met zo’n naam crimineel zijn of dat er geen criminelen met andersoortige achternamen zijn.

   Groeten,

   Maarten

   • chris zegt

    Ik beweer niet dat alle Antillianen zo’n achternaam hebben, wel dat dit type achternamen veel voorkomt op de Antillen. zie Spendel.
    Feit is wel dat je iets suggereert dat onzin is, er bestaat geen verband tussen een achternaam en iemands gedrag.

 8. marie-sol louisa zegt

  Dit is klare onzin!!!!!!! Mijn achternaam is Louisa. Van oorsprong zijn wij Van Eck. In de jaren ’40 werd er vanuit de kabinet van toen besloten dat families die nog de achternamen van de slavenhouders droegen deze niet meer mocht gebruiken. De naam Louisa werd toen toegewezen. Je redeneringen slaat nergens op en je kan dit niet vergelijken met een amerikaans onderzoek want daar hebben ze het over jongens met meisjesachtige voornamen en geen achternamen. Je had je onderzoek veel beter moeten doen voordat je dit artikel had geplaatst dan had je geweten dat er geen link zou zijn zoals jij dat beweert.

 9. Dice zegt

  Dat is makkelijk zeg.. Ik dacht dat het te maken had met sociaal-economische realiteit waar antilianen mee te kampen hadden. Dus misschien moeten we eens onderzoeken of de meeste criminelen hier in Nederland misschien naast een vrouwelijke achternaam ook hamburgers eten. Kunnen we dat verbieden. Heeft naar mijn mening dezelfde relevantie.

 10. Dirk van der Barbara zegt

  Nou meneer, kennelijk volg je de voetstappen van Diederik Stapel op, met je “correlatie”. Maar goed, laten we vanuit gaan dat je kortzichtige logica deugt, zou dat dan niet betekenen dat het feit dat Antillianen de crimineelste bevolkingsgroep in Nederland zijn, een erfenis is van de slavernij? Het schuld ligt dus aan ons, het Nederlandse volk. Wij zijn dus medeplichtig aan alle criminele activiteiten vanuit de Antilliaanse gemeenschap en zouden eigenlijke hiervoor aan de Antilliaanse gemeenschap moeten verontschuldigen.

   • shurwin zegt

    kijk uit wat jij zegt snotneus,
    kom dit bulshit in mijn gezicht zeggen en ik zal je een antilaan laten zien flapdrol.
    kijk naar jullie eigen soort , die niet van douchen houden, tanden poetsen ,
    en de grootste schijterts die er zijn in de wereld.
    en nu zijn jullie onze slaven, stuur maar meer geld naar het eiland , en daar hebben jullie niks te vertellen .
    gr shurwin uit lelystad

 11. mathilda zegt

  wat wil je een Hollandse achternaam? van der Meer? van dam? Boersma? hahahahaha

  dan zou heel zuid amerika moeten dan hun naam veranderen ?????
  domme hollanders.

 12. José zegt

  De inleiding van het verhaal geeft het al aan, daar de oorsprong uit namen van de moeders bestaan betekend dat zeker 90% dan of meer een vrouwelijke achternaam heeft. Als er dan een aantal crimineel wordt, dan is het makkelijk en idd kort door de bocht om dat te herleiden naar hun achternaam!! Hoop dat dit geen stage rapport is, score je echt geen punt mee!!

 13. D'Quince Anita zegt

  Wat gek! Ik dacht al die tijd dat mijn criminele gedrag werd aangewakkerd door een cocktail van egoïsme, gemakzucht en verveling. Blijkt het gewoon m’n achternaam te zijn!!!
  Dat ga ik mijn reclasseringsambtenaar vertellen!
  En m’n neven.

  • maria zegt

   hahahahahah das een goeie, ik heb ook een meisjes achternaam en ben een vrouw maakt dat ook wat uit dan hahahahhaa ff met mn huisarts praten hahahahha

 14. @kalvin zegt

  Wat ben ik blij dat we de Nederlandse media niet meer hoeven te volgen, we kunnen nu zelf alles volgen en ons eigen meningen creëren. Ik zeg Bon bini Rtv7

 15. Charwin Blackson zegt

  Wat vreemde en ondoordacht artikel.
  waarin niet wordt mee genomen wat de economische positie is van aniliaanen in nederland en daarbij hun kans op de aarbeidsmarkt.
  en wat we niet moeten vergeten is dat er nog genoeg andere bevolkingsgroepen zijn in nederland die hoog scoren op de criminaliteits meter.
  wat is hier dan de verklaring van ?

  ik denk dat je deze groep beter een goede opleiding kan aanbieden inplaats van een verandering van familienaam, want ik ken niemand die op bassis van zijn of haar familienaam Heilig is verklaart.

 16. Suyen zegt

  Sorry maar het lijkt mij waarschijnlijker dat wanneer je Antillianen (net als de Joden) een schadevergoeding zou toekennen ter compensatie van de slavernij dat dit zal leiden tot een vermindering van criminaliteit. Nog beter… jat een stuk land in het midden oosten en ken dat toe aan de Antillianen. Ik denk dat dat ideaal zou zijn.
  Geef ons extra rechten net zoals de Joden, woorden zoals neger of nikker of zelfs Zwarte Piet zouden afgeschaft moeten worden…
  Of misschien zouden de blanken moeten ophouden met leugens te verspreiden over onze afkomst. Leer ons niet over de Tweede Wereld Oorlog maar vertel ons wat voor superieure ras wij waren voordat de kolonisten kwamen. Dat we wereldsheersers waren en Pyramides hebben gebouwd toen het witte ras nog in hun eigen uitwerpselen sliepen. Misschien zijn dat belangrijkere dingen om over te praten dan over iets onzinnigs als een achternaam.

 17. zwarteneger zegt

  hahaha, men neme een doos en vult deze met 180 rode lintjes 15 zwarte lintjes e 5 witte. vervolgens bindt men een blinddoek om en trekke 36 lintjes uit genoemde doos. naar analogie van je speculatie zou ik dan meer zwarte lintjes trekken dan rode, en mogelijk ook meer witte dan zwarte. Dus puur bagger, al zou ik alle witte en alle zwarte trekken trek ik nog steeds 16 rode.

 18. `Lady D zegt

  Wat een lastige, vervelend , gevoelige en ingewikkeld onderwerp. Voordat iemand met zulke beredenering naar voren komt moet je echt een grondig onderzoek hebben gemaakt. Zo iets in de lucht gooien is niet profesioneel. Tenminste wijst de andere kant ook. Waarom, de oorzaak, de bron, de kern, etc,….. Volgens mij enige verschil tussen zwarte crimenelen en de blanke criminelen is dat de blanken ons hebben beroofd van ons rijkdom en ons laten denken dat het zo hoorde en door angst ons tot slaven hebben gedwongen. Jullie blanken hebben ons van ons vrijheid en rijkdom beroofd maar hielden heel erg van onze vrouwen en durfde niet op te komen voor jullie gevoelens door angst van zelf discriminatie onderling. Maar ja,.. we zijn te opstandig en nemen niks aan van mensen, volgens mij daar komt het op neer en doordat vele kinderen zonder de vader figuur opgroeide vanaf de tijd van de slavernij, wiens schuld was dit?
  Dus ik denk dat voordat zo’n onderwerp geplaats wordt, grondig onderzoek is required. Wat is de oorzaak dat leidde tot zo’n gedrag.

 19. Shahaira Castillo zegt

  Pfff weer zon maffe onzin,als jullie eens een deskundige op antiliaanse Cultuur even in schakkelen voor dat jullie met zulke beweringen komen,zou het een stuk beter overkomen bij de antiliaanse bevolking want dit pikken ze niet,wie geef jullie het recht om zo iets te beweren en onderzoek op te doen?blijkbaar kan ik merken dat wij en alle toon aarde gezien worden als Crimineel !
  Kom eens wat wat nieuws want niet alleen in de antiliaanse bevolking zijn er Criminelen vergeet niet dat de grens is Open gegooid,dus er kom van alles over grens,Ciaoooooo

 20. Curacao zegt

  Je moet je schamen voor deze artikel.
  Natuurlijk val het niet bij iedereen in een goede aarde, want wat je schrijft is nonesense.
  Appels zijn rond en rood/groen/geel, dat betekend niet dat alles dat rond geel/rood en groen een appel is.

  Triest.
  Echt belachelijk hoe in 2013 mensen kunnen zo denken.
  Curacao.

  • Beauty wonder zegt

   Beste Maarten,

   De verschillende reacties heb ik intussen op mijn zaterdag ochtend gelezen, ze geven me moed en kracht.
   En weet je wat het nog meer met doet. Het maakt me trotser en verdrietig tegelijk. Het laat me koud wat je verder met jou artikeltje wilt bereiken.Met alle respect. Maar om een onderzoek te doen over criminele Antillianen met een bepaald achternaam is bullshit. En jij kickt op dit bullshit en de reuring. Maar als je het toch daarmee iets wil doen onderzoek dan Antillianen in Nederland die HARD hun best doen om overeind te blijven en waarom dat niet lukt. Ik stel me daar graag voor beschikbaar. Maar je zal wel wat euro neer moeten tellen. Onderzoek Antillianen die geen meisjesnaam hebben op Curacao die het goed hebben en vraag je af hoe dat komt. Daar help je “ONS” aan een betere profilering hier in Nederland. Zodat de niet criminelen niet steeds te maken krijgen met vooroordeel uit schuldgevoel. Nadat de witte media weer op jou artikel in speelt. Snap je niet in je kortzichtigheid dat je met zo’n onderzoek geld naar de drain gooit? Iedereen weet al waarom jongens en niet alleen Antiliaanse jongens in de criminaliteit belanden. Ik beschouw mezelf een kind van God dat hij me toevallig een mooie Antilliaanse achternaam al jaren door het leven heeft laten gaan is prima en als ik het wil veranderen dan betaal ik er zelf voor, want dat kan ik gelukkig wel. Ik heb bewust gekozen wanneer ik mijn achternaam gebruik en wanneer niet, want zo achterlijk zijn Nederlanders. En jij blijft ze hiermee voeden door dit soort artikelen te plaatsen.
   Ik vraag me af wat jou achternaam is? En waarom je daar niet voor uitkomt.:-) . Over een tijd zal je met Chinezen en Russen te maken hebben die het land overvloeien. Ik ben benieuwd of de Nederlandse maatschappij daar hun vruchten uit zullen plukken en en hun daarna weer uitspugen, want daar is de Nederlandse idealen op gebaseerd. En dat blijkt weer ook uit de hele zwarte piet debat. Stop ermee om mijn zwaar verdiende belastinggeld te verspillen en doe de gemeenschap er goed mee. Ik wens je veel zelfonderzoek toe, en hoop dat veel Antillianen blijven reageren, dan heb je ook iets te doen. Groeten,

 21. Dalnoot zegt

  Onzin! Heb je een meisjesvoornaam dan zou ik zeggen, kan!! Maar achternaam, come on!!
  Mijn achternaam is Dalnoot en ik word wel geplaagd (ook en vaker zelfs door nederlanders) met Walnoot en andere namen maar ik ben geen crimineel geworden!
  Conclusies trekken doe je pas als je alle informatie heb gezocht. Met andere woorden de meeste antillianen hebben dat achtnaam.
  Ook zijn er criminelen met andere achternamen dus doe normaal.

  Stel dat ik ook ga concluderen dat ‘van der sloot’ luidt hetzelfde als ‘meisje NAAR DE KLOTE’ brengen.

  Denk eens hierover na.

  De groeten van nog een Anti.

 22. Dalnoot zegt

  Ps.: antillianen gaan op zoek naar werk in nederland.
  Veel antillanen hebben ook een nederlands achternaam maar toch vragen ze waar je ben geboren en zeggen ze ook dat het belangrijk is voor hun om dat te weten. Kom je uit curacao, word ke meteen afgewezen. Uit ervaring van een maatje zeg ik dat!!
  Waarom dan?

  Biedt ze werk aan en dan worden ze geen of minder snel een crimineel.

 23. Curadise zegt

  Wie verzint zoiets? seriously… vandaar dat de reacties aankomen als ”aanvallen” want je schrijft Bullsh*t.

  uhmm…Willem Holleeder allemaal?
  Dus alle hollanders met de achternaam ‘Holleeder” zijn crimineel?

  Zoek iets beters te doen met je leven, zoals een topproduct uitvinden of beter zelfs..hygiene tipjes aannemen van curacaoenaars..

 24. Rst zegt

  Domste artikel wat ik ooit heb gelezen.
  Misschien kan deze schrijver zich iets meer verdiepen in echte feiten.
  Waarom zijn de antilianen zo bezig met criminaliteit in nederland?
  Tip:het is lucratief en als je ooit vast komt te zitten dan is het toch niet lang.

  Ga dat maar onderzoeken

 25. kristen zegt

  het amerikaans onderzoek is gebaseerd op voornamen. een indirect verband is niet automatisch een causaal verband.
  wanneer diepgaander onderzoek gedaan wordt worden eigenschappen als opvoeding, sociaal economische status, temperament, opleiding etc veel waarschijnlijker als causaal verband aangerekend voor crimineel gedrag.

  groeten.

 26. zegt

  Ik weet niet eens waar ik moet beginnen….
  Het is waar dat antilianen (je bedoelt vast Curaçaoënaars, zo heet het nu namelijk) vrouwennamen als ACHTERNAAM hebben. Als je op Curacao eens een keer een telefoonboek open gooit, zal je merken dat de meerderheid van de bewoners een meisjesnaam als achternaam heeft.

  Je zal je dan afvragen, waarom je je minder zal voelen als je in de meerderheid bent?? Denk maar even over na. Je hebt dus niks te bewijzen.. En ik heb ook een meisjesnaam als achternaam en de grootste deel van de Nederlanders waar ik dagelijks mee te maken krijg heeft geen flauw idee hoe en waar het vandaan komt. Alweer geen reden om macho te gaan gedragen. Het kan dus niet anders dat je criminelen krijg met vrouwelijke achternamen als de meerderheid van de bevolking zo’n achternaam heeft.

  En de achternamen komen voor zover ik weet meer van de slavenhoudster (vrouw van de shon), dan van de moeders. Denk niet dat mijn zwarte over-overgroot oma Bernardina of zo heette. Dat zijn meer Spaanse voornamen.

  Maarja, als het maar voor jou werkt denk ik dan (meer views op je blog, meer mensen delen je artikel etc)
  Ik zou volgende keer iets meer onderzoek doen (voor jezelf) en niet zomaar iets overnemen en plakken. Echt jammer..

 27. Denice Bezemer-Hoyer zegt

  Ontzettend inventief en leuk bedancht, maar denk dat dit niet van toepassing is. De achternamen zijn hier zo gewoon geworden dat geen haan er meer naar kraait. Denk zelf dat de criminaliteit eerder te maken heeft met armoede op de eilanden en toch nog de aandrang om erbij te willen horen door op materieel vlak mee te tellen. Men laat graag zien wat men heeft, hoe duurder hoe mooier en leuker.

 28. chatiger zegt

  Dit is niet alleen grove onzin maar idiotie ten top. Weer zo’n onderzoeker a la Stapel. Je kunt er vergif op innemen als het niet weer zo’n domme witte nederlander is.

 29. Mireille zegt

  Stel je voor… je spreekt de Nederlandse taal niet, maar wordt wel geacht op je zesde jaar daarin te leren lezen en schrijven, want dat is nu eenmaal de erfenis van het kolonisme: Instructie taal Nederlands. Vervolgens groei je op onder minder ideale omstandigheden, want je ouders, als ze werk hebben kunnen krijgen, werken altijd op de meest onmogelijke uren, waardoor je enigszins aan je lot gelaten opgroeit. Als je vader er is, werkt hij als security en slaapt hij overdag, wanneer jij als kind met hem wilt spelen. Waarschijnlijk heeft hij zelfs twee banen, want die ene baan betaalt niet genoeg. Wil je als donker gekleurde Nederlander een beetje opklimmen in de maatschappij, dan zul je je eigen cultuur achter je moeten laten, vlekkeloos Nederlands moeten spreken, anders wordt je niet serieus genomen. Dat je geen rolmodellen ziet op de Nederlandse buis, die intellectueel begaafd zijn, maar louter sporthelden, leidt toch snel tot een vertekend zelfbeeld, waarbij je jezelf niet alle kansen toebedeeld. Dat wordt er overigens ook met de paplepel ingegoten…Hij zit immers hoog op een paard, omringd door ludiek rondspringende karikaturen van je voorouders. Voorouders die onder barbaarse omstandigheden hebben weten te overleven, maar daarvoor nooit de eer noch erkenning hebben ontvangen. Dus verder zie je jezelf nergens terug in de Nederlandse media, want men is zo gewend om de Allochtintjes te vergeten. Bekijk websites van de Politie Opleiding, Defensie en je denkt dat er geen Nederlanders met een tintje zich aan mogen melden of kunnen melden, of sterker noch, je merkt de absentie van een realistische afspiegeling van de maatschappij. n dan komt er zo’n domme Nederlander aanzetten, die stelt dat het aan je achternaam ligt. Een achternaam waar je niet voor gekozen hebt, maar die wel degelijk iets van je afkomst en zeer waarschijnlijk ook je evt sociaal economische achterstand aangeeft. En daar sta je dan… nog voordat je een positief zelfbeeld hebt kunnen vormen, wordt er al gekscherend geïnsinueerd dat je wel bolletjes slikkers, criminelen, uitkeringstrekkers en tienermoeders in de familie zult hebben. Wie zijn degenen die de banen te vergeven hebben? En wie zijn degenen die hen die kans ook bijvoorbaat ontnemen? En oja, mocht je ooit ergens over klagen, dan ben je natuurlijk meteen zo’n zeikerige katibo, die het verleden, maar niet achter zich kan laten. Compleet gedesillusioneerd, gefrustreerd en wellicht jezelf verdovend met allerhande middelen, rest jou een van de weinige opties: niets doen, geen poot uitsteken. Vervolgens richt je je energie op het tonen van je potente mannelijke potentie of je verwordt tot een voorspeld statistisch correct kruimeldiefje. Een loopbaan die je hoopt te beëindigen als de grootste top crimineel. Mensen, de drang om te leren, om ergens goed in te zijn, om hier herkenning voor te krijgen, om respect te krijgen en om vooruitgang te boeken, zit in de kern van ieder mens. Je zult een hele intelligente en doorzetter moeten zijn om het als zwarte man te maken in de bovenwereld. Helaas, 60% van de menselijkheid is normaal tot zwak begaafd. En de 40% die wel de intellectuele capaciteiten bezit, wordt geconfronteerd met een niet op zijn leerstrategieen aangepast onderwijssysteem, gebombardeerd met media en een maatschappij die hen afbreekt. Helaas, voelt het alsof er niet voor iedereen een plek in de bovenwereld, zeker niet voor jou… dus verhuis je al op veel te jonge leeftijd naar de onderwereld. Daar zijn genoeg mogelijkheden en je wordt er zelfs getraind, begeleid en gecoacht. Opeens is daar de aandacht, erkenning, waardering, het wij-gevoel… het respect. De ontbrekende puzzel in dit relaas kan helaas alleen tot de conclusie komen dat het wel aan je achternaam zal liggen… Een achternaam waar jij nooit voor hebt gekozen en die jou nog altijd vastketent aan een gemeenschappelijk slavernij verleden waar de Nederlandse Regering, nog altijd geen excuses noch spijtbetuiging voor heeft uitgesproken en dus ook niet officieel respect hiervoor heeft getoond. Waardoor men denkt volledig in zijn recht te staan, wanneer men wederom iemand afwijst voor een baan, omdat het in de eerste plaats een… donker gekleurde (neger) is. ~Mireille Sint Jago

 30. Drs.Ir. Rabin Gangadin, Ph.D zegt

  Antillianen zijn bezig te verworden tot allochtonen in eigen land
  Sinds de Antillen door Nederland is geconverteerd tot een bijzonder districtsdeel is er een exodus van Nederlanders naar de eilanden ontstaan. De Nederlandse rechtsregels hebben reeds in dit stadium gezorgd voor onevenwichtigheid in de inkomenssfeer en koopkracht en tot polarisatie in de sociale structuur. Antillianen weten vanuit hun wieg al hoe het is samen en gezellig met elkaar te leven. Nederlanders weten vaak niet eens dat bijvoorbeeld hun eigen overleden buurman jaren in zijn eigen huis ligt te rotten. Bij pogingen sommige gebiedsdelen in Nederland samen te voegen ontstond er een hevige opstand onder de lokale bevolkingsgroepen. Men vreesde voor identiteitsverlies. Denkt men ook zo over de Antillanen?
  Nederlandse politici die voor hun electoraatgewin steeds het integratiedebat in hun fragiele politieke programma’s opnemen om er vervolgens geheel smakeloos en toonloos over te kunnen redekavelen, kunnen beter een kijkje nemen op de Antillen. Blijkens recente krantenberichten en televisiedocumentaires zouden Hollanders op de Antillen “in een bubbel leven”, niet integreren, geen Papiamento spreken en voornamelijk feesten waarbij ze bierzuipend en onverstaanbaar balkend “Ola Ola” scanderen. Ze integreren niet” en “ze kleden zich bloot, feesten alleen maar en gedragen zich asociaal door hun overtollige en nadrukkelijke aanwezigheid etc.” is het oordeel van de autochtone/ inheemse bevolking die naar verwachting binnen al te korte tijd tot allochtonen in eigen land zullen verworden.
  Doordat de Nederlandse overheid zich hier terdege van bewust is en een sociale spanning op termijn vreest is men voortvarend bezig luxe gevangenissen op de Antillen neer te zetten en zoveel als mogelijk Nederlandse justitiabelen er te installeren hoewel die reeds in eigen land het niet zo nauw nemen met de ethiek om maar niet te spreken over hun dubieuze deskundigheid over welke laatste rechtspsycholoog Prof. Dr. P. Van Koppen zich publiekelijk meer dan eens smalend en honend heeft uitgelaten. Ter illustratie: lees het essay Dubieuze Zaken waarvan hij medeauteur is. Nederlandse opiniebladen maakten in 2003 er zelf gewag van dat rechters allochtonen te gauw vrijheidsstraffen opleggen. Worden de gevangenissen op de Antillen ook om die reden gerealiseerd? De indruk dat Nederlanders graag in hun veiligheid willen investeren behoeft bij deze geen nadere toelichting. Het gaat bij hen niet alleen om de fysieke veiligheid maar ook om de geestelijke variant ervan. Ook hier hebben de Nederlanders iets op gevonden door de pers en media op de Antillen onder hun curatele te krijgen opdat er over hen geen “lelijke/confronterende “ dingen geschreven kunnen worden en/of op de beeldbuis gebracht kunnen worden .Deze laatste staat dan diametraal op de pretentie die Nederlanders doorgaans hebben inzake hun fel begeerde vrijheid van meningsuiting.
  Een vraag die blijft hangen is of de rechtmatige onderhandelaars vanuit de eilanden ermee hadden ingestemd dat hun eigen volkeren door de golf van Nederlanders mochten worden weggedrukt en dat zij daarbij ook nog Nederlandse regels en gewoontes zouden krijgen opgelegd waar zij zelf nooit om hadden gevraagd? Om welke regels en gewoontes gaat het? Het begrip concurrentievervalsing vindt op de eilanden allereerst haar ultieme toepassing .Terwijl de eilandbewoners op zich na moeizaam sparen en met een kleine lening een eettentje/toko kunnen realiseren betreden Nederlandse MKBérs stormenderhand de eilanden, zetten enorme panden neer die in schril contrast staan met de kleine huisjes van de eilandbewoners. Het ministerie van economisch zaken verstrekt al sinds mensenheugenis subsidie aan Nederlandse bedrijven die zich op de Antillen willen vestigen. De katholieke universiteit te Tilburg had hier al eerder gewag van gemaakt in een studie, getiteld: “de Nederlandse Antillen en haar satellietfunctie “. Recente studies hebben uitgewezen dat uitzendbureaus’ in Nederland openlijk discrimineren. Is het een terechte vrees dat dezelfde uitzendbureaus’ personeel voor de Antillen zullen werven onder autochtonen? Nederlandse scholen op de eilanden werven al jaren doelbewust leerkrachten van Hollandse origine, ook al zijn het pupillen van Antilliaanse afkomst.

  Resumerend kan er worden gesteld dat er sprake is van een brutale en heldhaftige vorm van culturele en economische invasie waarmee de inheemse bevolking compleet wordt overvallen. Kennelijk huldigen Nederlanders een heel ander soort begrip van gemeenschapszin dan Antillianen en ongetwijfeld ook andere volkeren. Voor de Nederlander is het betalen van belastingen een legitimatie om overal breed te mogen neerstrijken .Voor Antillianen is het keuvelen in zwoele avonden, het houden van dansavonden in diverse Latino-stijlen een groots vermaak in tegenstelling tot Nederlanders die de Calvinistische stilte juist nodig hebben om de boekhouding en administratie op orde te brengen. De eerste zal de tweede saai en stijf vinden terwijl de tweede van de eerste denkt dat die op die manier nooit vooruit zal komen. Wie bepaalt wat echt belangrijk is voor een sociaal leven?

 31. rudson benjamin cicilia zegt

  mijn naam is rudson cicilia werdtot nu toe 3keer mishandeld door een groep politie word nu als vuurwapen gevaarlijk beschouwd maar ik heb gelukig vorige week kennes gemaakt met de man die op mij lijk die die de politie heefd doodgeschoten ,en de rechters maar vragen of ik niet herrinerd waar ik die 10 jaar was .

 32. F.E.Cicilia zegt

  Wil je hier mee zeggen dat de slaven van de Nederlandse slavenhandel tijd criminelen waren, ik dacht het niet , het waren toch de blanken die in hun glorie de zwarten als dieren gebruikte , dan waren zij in mijn ogen de criminelen. En als zij toch van af die tijd hun criminele achtergrond hebben mee gekregen dan kwam het door de blanken die hun een voorbeeld gaven. In mijn dagelijks leven ben ik niet bezig met slavernij of mijn achternaam enz maar dit vind ik te ver gezocht. Ons mannen hebben een vrouwelijke naam maar daar zijn genoeg Nederlandse mannen die een meisjes naam bev. Anne , Maria ga zo maar door ja het zijn decente mensen . Waarom omdat het Nederlanders zijn.

 33. GOD zegt

  Dan Moesten ze in de slavernij die achternamen maar niet veranderen van afrikaan/israelisch naar deze europese shit…. Als je gaat denken dat het DAAR aan licht, gelijk de kern analiseren dan.. Want ik zie al wat er gebeurt, negers zijn de lul de komende periode.. Gaan we weer

 34. rabin gangadin zegt

  Ter uwer algemene mensenkennis: Hollanders kennen het verschil tussen namen niet. Als het geen Jan, Piet, Klaas, Kees, Cornelis , Joris betreft, behoort de anders klinkende naam onverwijld tot een exotische cultuur. Dit geldt niet alleen voor namen maar ook voor de huidskleur. Negers zijn per definitie Surinamers. Alle zwarten lijken op elkaar. Indisch en Indiaas zouden synoniemen van elkaar zijn. De doorsnee Hollander zal nooit spontaan weten dat een Antilliaans verklankte naam daadwerkelijk correspondeert met de Antillen. Antillianen hebben er zelf naar gemaakt door die als hot issue op te lepelen. Ergens hebben ze er gelijk in omdat in Nederland een ieder ten onder gaat wegens het ontbreken van aandacht. En aandacht is in Nederland vooral het infuus van het leven.

 35. Ethan zegt

  Het is gewoon het aard van het Antilliaanse beestje. Klaar. Niks schuld van een achternaam. Antilliaanse mannen zijn over het algemeen gewoon vervelend. Dat zit in hun aard.

 36. Peytro zegt

  Nice deducing skills, Sherlock.

  Ik denk dat ik wat meer op mijn antilliaanse leerling T. Simons moet gaan letten.
  Ze is misschien 5, maar uiteindelijk zal ze moeten bewijzen dat ze een echte vrouw is met haar jongensachternaam.

 37. Suyen zegt

  Onderbouw het, misschien krijg je men nog aan het twijfelen.
  Komt namelijk over als een zoveelste aanval op een minderheidsgroep in Nederland. Niks nieuws, spannends of interessants….

 38. Harold Meyer zegt

  Al die achternamen zijn in Curacao ook achternamen van dokters,onderwijzers,rechters, profesionelen en mensen die helemaal niets te maken hebben met criminele hanelingen. Wij kunnen ook namen van nederlanders noemen, zonder een speciale onderzoek, die al een betekenis hebben omdat deze nederlanders noemden elkaar de naam van hun breoep zo als: jan de Boef of karel Geldjatter of Wim de Jatter. Wij kunnen jullie ook stereotypen, maar wij zeggen tegen jullie dat als jullie in jullie eigen boezem kijken , kunnen jullie zie dat die achternamen zijn achternamen van slavinnen die nederlandse slaafeigenaars als vrouw hebben misbruikt( rape) en die kinderen kregen de naam van hun moeder. Dat was de pure waarheid. De nederlanse vaders(slaafeigenaren) waren niet man genoeg om hun zwarte kinderen hun achternaam te geven. Ik ben ook een kind als de anderen, maar mijn overgrootvader was een echte duitse man en hij gaf ons zijn achternaam Meyer. God zegen hem waar hijn nu is. In de hemel of in hel als die andere Nederlandse of Duitse Slave owners. Shame on you
  .

 39. Harold Meyer zegt

  De meeste mensen in Curacao hebben een vrouwelijke achternaam. Dus die onderzoek is voor ons nul comma nul. Wij kunnen ook een onderzoek doen in Indonesie en zeggen dat de meeste mannen die daar gaan voor kindersex ,zijn Nederlanders.Pedofielen. God heeft ons gelijk gemaakt en de kriminaliteit in Nederland onder de nederlanders is veel hoger dan de kriminaliteit onder de Curacaoenaars. En by the way: Luigi heeft zijn achternaam veranderd tot Florentina. Hij had een mannelijke achternaam. Kijk, alweer fout. Zoek God in uw leven en kijk naar de balk in jullie oog in plaats van de splinter in onze oog. Zeg me een ding die slecht is en ik kan je 100% garanderen dat die Curacaoenaar het van een Nederlander heeft geleerd.

 40. zegt

  Dat is niet helemaal waar Harold M. Je hebt je huiswerk niet goed gemaakt. Dat geldt overigens zeer zeker voor Maarten. Met de rest van jouw opmerkingen ben ik het enigszins eens. Maar het is beslist niet zo dat DE MEESTE Antillianen van Curacao een vrouwelijke achternaam hebben. Net als jij heb ik een Duitse achternaam vanwege mijn Duitse overgrootvader die vanuit Hamburg op Curacao terecht kwam en er bleef werken, trouwen en wonen.
  Er bestaan 3 type Curacaouse achternamen. Behalve de vrouwelijke achternamen zijn er ook nog mannelijke achternamen zoals bijvoorbeeld Pablo, Pedro, Rigaldo, George, Pierre, Bartolomeo, Antonio, Alberto, Manuel enz enz. (Vreemd trouwens dat Maarten de mannelijke achternamen niet heeft aangekaart.)
  Nederlandse achternamen zoals bijvoorbeeld Pietersz, Pieters, Pieter, Jansen, Janzen, van Aanholt, Bakmeijer, Barkmeijer, Willems, Bakhuis, Asjes, van Thijs enz enz.
  Tenslotte een allegaartje van romaanse achternamen, Spaanse, Purtugese en Joods zoals Maduro, Alvarez, Bolivar, Da costa gomez, Gomes, Gomez, Piar, Lopez enz enz.
  Kortom, Curacaoenaars met allerlei achternamen. Heel typisch op Curacao is dat zowel blanke als gekleurde/zwarte Curacaoenaars dezelfde achternamen hebben. Er zijn bijvoorbeeld best veel zwarte en gekleurde Maduro’s. Er zijn zowel blanke, mulatse en zwarte ‘Willems’. Od ze allemaal familie van elkaar zijn betwijfel ik. Net zoals de Martina’s zijn ze niet allemaal familie van elkaar.

  Misschien kan Maarten iets met onderstaande links zodat hij misschien eens niet met ‘een kort door de bocht verhaal’ komt aanzetten.

  http://www.pondes.nl/huwplaats/h_n.php?h=Curaçao
  https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/q/Willems/fk_province/13/type/documenten/page/4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *