Anton Adolf Benito, broertje van Irene Beatrix Margriet

Toen ik bezig was met mijn artikel over anti-Duitse kindernamen in de oorlog stuitte ik op het Raalter echtpaar Hendrik Adrianus J. en Gerritdina B. Uit de namen van hun kinderen blijkt dat zij rasopportunisten moeten zijn geweest.

Hendrik en Gerritdina waren in de oorlog kennelijk zo enthousiast over het nieuwe regime dat ze hun in november 1941 geboren zoontje de voornamen Anton Adolf Benito meegaven.

Na de bevrijding zaten ze daarmee in hun maag. Er bood zich echter al snel een gelegenheid aan het een beetje “goed te maken”. Gerritdina beviel in mei 1945 opnieuw van een kind, dat de voornamen Irene Beatrix Margriet kreeg.

Anton Adolf Benito en zijn zusje Irene Beatrix Margriet (Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant 21 november 1941 / Genlias)

Anton Adolf Benito en zijn zusje Irene Beatrix Margriet (Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant 21 november 1941 / Genlias)

Juliana, Bernhard, Winston en Franklin: voornamen als verzetsdaad

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

17 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Jan zegt

  De vader blijkt 5 of 6 maal gehuwt geweest, daarnaast nog kinderen bij meer vrouwen te hebben. Daarin dus ook opportunistisch 😉
  Hij is overleden in 1960.

 2. zegt

  Ja, nu je het zegt :) Tenminste vijf keer getrouwd. Hij was vóór zijn huwelijk met Gerritdina gescheiden van Adriana Maria de Boer, Jannetje Donker, Lewina Cornelia Berndina Telman en Jacoba Blom (bron: huwelijksakte huwelijk met Adriana Maria de Boer).

  (Ik heb zijn naam overigens maar afgekort omdat het goed mogelijk is dat Anton Adolf Benito nog leeft. Hij kan er tenslotte niets aan doen.)

 3. zegt

  Bij dit soort berichten over “gevoelige” onderwerpen heb je altijd de kwestie van herkenning. Alleen te voorkomen door er helemaal niet over te schrijven, maar dat gaat me te ver.

  Hoe ver ga je dan met anonimiseren? Ik dacht dat het afkorten van de achternaam van het kind hier wel zou volstaan, maar misschien heb je gelijk en kan ik de naam van de moeder beter ook afkorten. Voor de inhoud van het bericht maakt het niet uit en wie het per se wil weten heeft het via Genlias toch zo gevonden.

  Ik heb de naam nu uit de lopende tekst weggehaald, dan is ie via Google niet meer te vinden. Voor het aanpassen van de afbeelding heb ik nu geen tijd.

 4. zegt

  Dat het mág wil niet zeggen dat het ook móet. Afgezien van eventuele wettelijke bezwaren (onze Anton Adolf Benito leeft misschien nog wel en in dat geval mag je dus bijna niets over hem publiceren) moet je je natuurlijk afvragen in hoeverre iemand last kan hebben van een publicatie. Een geval als dit kan voor betrokkenen nogal pijnlijk zijn.

 5. musiqolog zegt

  In ‘Nacht over Nederland’, het eerste boek dat in Nederland over de oorlog verscheen, wordt dit kind ook genoemd. Als ik tijd heb, kan ik het paginanummer wel opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *