Beestachtige Joodse namen: Samson de Hond en zijn kornuiten

Dierennamen vormen een belangrijke categorie binnen de Joodse achternamen. Soms levert dat merkwaardige combinaties op. Zoals in de familie van Samson de Hond.

Samson (foto Andrewke / GNU-FDL)

Samson (foto Andrewke / GNU-FDL)

Isaac Jacob de Hond en zijn vrouw Betje Mozes Kat kregen op 7 november 1837 in Amsterdam een zoon, Samson de Hond. Hij trouwde op 7 november 1860 te Amsterdam met Roosje Ark en op 26 november 1874 kwam een zoon ter wereld. Die heette natuurlijk Noach, wat wil je met zo’n moeder.

Noach de Hond trad op 30 december 1896 te Amsterdam in het huwelijk met Elisabeth de Hond, dochter van Gompes de Hond en Naatje Ossedrijver. Hun zoon Samson de Hond junior trouwde op 23 december 1931 te Amsterdam met Rachel de Hond, dochter van Meijer de Hond en Duifje Degen. Meijers moeder heette Juda Aalsvel en Duifjes moeder luisterde naar de naam Sara Schelvis.

Een zus van Noach, ook Rachel de Hond geheten, zocht haar partner eveneens in het vissenrijk. Zij trouwde op 29 augustus 1894 te Amsterdam met Elias Snoek, zoon van Efraïm Snoek en de vrouw die hem ooit aan de haak had geslagen, Vrouwtje Wurms.

En van de waterdieren komen we bij de watermensen. Een zoon van Rachel en Elias, Ephraim Snoek, trouwde op 3 januari 1923 te Amsterdam met Keetje Waterman, dochter van Levie Waterman en Elisabeth de Hond. Elias’ zussen Judith Snoek en Jansje Snoek waren getrouwd met de broers Simon Zeeman en Daniël Zeeman.


Reacties

 1. Bij Gompes de Hond en Naatje Ossedrijver zien we naast de dieren nog een thema, vloekwoorden: Gompes! Naatje!

 2. what's in a name? http://t.co/xohKjfh en nog veel meer verrassends op deze site

 3. Je verzint het niet!

 4. Kan het zijn dat Samson de Hond en Rachel de Hond in 1932 trouwden in plaats van 1923? (Ik vond namelijk dit gezin en het zou wel erg toevallig zijn als dit anderen zijn lijkt me… http://www.joodsmonument.nl/person/501457/nl)

 5. Hoi Carina, je hebt gelijk, de datum was fout. Zij trouwden 23-12-1931 te Amsterdam. Ik heb het gecorrigeerd.

 6. Samson werd op 7 november 1837 geboren …. groetjes Ingrid

 7. Dank voor de correctie, aangepast!

 8. Jonas Walvis (geboortedatum 3 mei 1841)
  => http://militieregisters.nl/bekende-nederlanders.html

 9. Ja, Jonas Walvis had ik al eens gevonden :)

  Ik wilde een artikeltje schrijven over mensen met dit soort namen, Jonas Walvis, Noach Ark, Mozes Opdenberg… Maar meer dan deze drie heb ik er nog niet.

Laat wat van je horen

*

PRAAT VERDER OP HET NAMENFORUM

chardonnay-3d-200

Bestel het leukste namenboek van het jaar

 

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart
 
'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen
 
'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze
 
Bestel nu

Bestel het leukste namenboek van het jaar