Emooi, Beëlzebub en Uniek: hoe kinderen aan hun bijzondere naam komen

Het tijdschrift Linda vroeg een tijdje geleden naar opvallende namen die lezers hun kinderen hadden gegeven. Veel van wat er binnenkwam was eigenlijk niet zo heel opvallend, maar er zaten wel een paar rariteiten bij, van een kind dat is vernoemd naar een aprèsskiclub tot de broertjes Lucifer en Beëlzebub.

Foto: Inferis (CC ASA 2.0 G)

Foto: Inferis (CC ASA 2.0 G)

Lucky Forever en Emooi Rose Charm Faith

Hallo, Wij hebben twee mooie wondertjes mogen “ontvangen” waar wij erg trots op zijn!

In februari 2008 is onze zoon Lucky Forever geboren, dus al echt een grote man! Hij laat ons zien dat “ons” geluk voor altijd aanwezig is!

Onze tweede wondertje heeft de namen Emooi Rose Charm Faith gekregen en is geboren op 27 juli 2010. De naam Emooi komt van de samenvoeging Emotioneel mooi omdat wij iedere gebeurtenis als emotioneel mooi beschouwen en zo is onze dochter ook voor ons. Een emotionele mooie dochter!

De andere namen zijn ook byzonder voor ons: Rose omdat wij de enigste huis was waar klaprozen groeide, Charm heeft mijn man uitgezocht omdat Charm een geluksbrenger is of talisman en Faith omdat Emooi tijdens de zwangerschap mij het gevoel “vertrouwen” gaf. “heb vertrouwen en geloof erin”.

Een prachtig gebaar en een mooi wonder! Wij zijn echt trotse ouders van twee prachtige byzondere wonderen! Heerlijk!

 Justice

Mijn zoon heet Justice en dat betekend natuurlijk “gerechtigheid”, hij doet zijn naam al 13 jaar eer aan. Hij kan niet tegen mensen die liegen, oneerlijk zijn, schelden en geweld. Deze naam past dus echt perfect bij hem. Verder vind ik het leuk dat je deze naam in Nederland niet vaak tegenkomt. We zijn er dus nog steeds erg blij mee!

Silver Quinten en Uniek Beer

Wij hebben twee zoons Silver Quinten en Uniek Beer. Oftewel roepnamen Silver en Uniek. Silver is bij ons afkomstig van QuikSilver en Uniek vanwege “ieder mens is Uniek”. Op Uniek zijn geboorte kaartje hadden we een opsomming gemaakt van. Ik ben klein, ik ben lief, ik ben stoer, ik ben UNIEK. Het gaat niet om de reacties, maar we krijgen wel veel leuke reacties. Mocht er ooit een nummer 3 komen hebben wij al een leuke-niet alledaagse naam ; )

Patschi

Hallo, onze dochter heet Patschi (5 jaar) en veel mensen vragen zich altijd af waar deze naam vandaan komt. Het is gewoon de naam van de apres ski pub waar ik mijn man heb leren kennen en waarmee ik getrouwd ben op 02-02-02. De Patschi-pub vindt je in het ski dorp Serfaus in Oostenrijk.

Elk jaar gaan we naar Serfaus en de eigenaar van de Patschi pub is erg trots dat zijn gezelligste tent van Oostenrijk is vernoemd. Patschi heeft als tweede naam Kimrey voor het geval ze het als ze ouder is misschien niet meer zo leuk vindt maar ik denk dat dat wel mee gaat vallen.

Sky, Elio, Luna en Sterre

Op het geboortekaartje van onze jongste zoon lieten we het volgende gedichtje drukken: Zoals de sterren dansen rond de maan, Zo zal de hemel de zon omhelzen voortaan! Hij heet Sky, zijn broer Elio (van de Griekse zonnegoed Helios) en zijn zussen Luna en Sterre. Voor ons zijn ze de hemel op aarde, al dondert en bliksemt het bij ons ook nog wel eens hoor 😉

 Lucifer, Beëlzebub en Bander

Mijn zonen heten Lucifer, Beëlzebub en Bander. Wij wilden originele, stoere namen die je niet vaak hoort. En dat is gelukt, vinden wij zelf! We krijgen er vaak erg leuke reacties op. En in onze buurt is vorig jaar een tweede Lucifer geboren. Een leuker compliment kun je toch niet krijgen?

Oh, en nog even ter aanvulling. Voordat mensen denken dat wij onze zoon hebben vernoemd naar een stokje waarmee je vuur kunt maken: Lucifer is een heel oude naam. Komt al voor de in de bijbel.

(…)

Ha Linda, het klopt dat sommige mensen denken dat Lucifer een andere naam is voor de duivel, maar als je gaat kijken naar de betekenis dan ligt dat toch wat anders. Het betekent namelijk Brenger van het Licht (prachtige betekenis!). Lucifer is een gevallen engel.

Veel Christenen vinden daarom dat hij de duivel is, maar anderen interpreteren dat weer anders: hij blijft een engel alleen opereert hij vanuit het ondermaanse. Als meisjesnamen hadden wij trouwens Megera of Xantippe.

Mochten we nog een zoon krijgen, dan zou ik hem graag Baäl willen noemen. Maar helaas, mijn man wil geen kinderen meer….

NB: Dit moet – helaas of gelukkig – een grap zijn. De naam Beëlzebub komt volgens de Nederlandse Voornamenbank in Nederland niet voor. Lucifer en Bander wel, zij het niet als eerste voornaam.


Reacties

 1. Leon de Laat zegt:

  De naam Beelzebub wordt ook genoemd in “Bohemian Rhapsody” van Queen uit 1975:
  Scaramouche, Bismillah , Beelzebub

 2. Ja, zo zou een nietsvermoedende Queens-fan aan die naam kunnen komen!

  Beëlzebul of Beëlzebub is in de bijbel de ‘vorst der demonen’. Ik denk niet dat er veel ouders zijn geweest die hun kinderen zo noemden. Lucifer is natuurlijk een andere duivelsnaam, maar dit was vroeger wel een normale voornaam. Er bestaat zelfs een heilige met deze naam, Lucifer van Cagliari.

 3. Emooi, Beëlzebub en Uniek: hoe kinderen aan hun bijzondere naam komen http://t.co/s57oGbOG #voornamen

 4. Alex zegt:

  Ik prijs mijzelf gelukkig met een normale voornaam. Sneu dat je als drager van zo’n ‘bijzondere’ naam levenslang moet uitleggen dat je ouders wel lief waren, maar ook een beetje de weg kwijt waren.

 5. Ik ben zelf ook niet ontevreden met mijn ‘normale’ naam, maar veel mensen zouden liever een wat ongewonere naam hebben. Het omgekeerde geldt ook: “sommige dragers van opvallende namen vinden het maar lastig en vervelend, andere koesteren hun naam juist… Je kunt nooit van te voren weten wat je kind gaat vinden van de naam die je hem geeft.

 6. theo zegt:

  Wat ik me afvraag is of de genoemde namen ook in de geboorteakten worden vermeld. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een naam als Uniek door een ambtenaar van de burgerlijke stand is geaccepteerd. Je mag je kind natuurlijk noemen zoals je wilt, maar er zijn grenzen.

 7. Volgens de Nederlandse Voornamenbank komt de naam Uniek echt in Nederland voor: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/Uniek

  Ergens moet je inderdaad een grens trekken, maar Uniek mag. Of Beëlzebub zou worden toegestaan betwijfel ik daarentegen.

 8. Ben C zegt:

  Oef, dat zijn inderdaad opmerkelijke namen. De stukjes lezend denk ik dat de kinderen blij mogen zijn dat bij het spellen van de naam wel is opgelet en besef ik dat ik blij ben dat ik, geboren in 1986, nog vernoemd ben naar mijn opa en vader en niet naar het conferentiehotel waar mijn ouders elkaar hebben ontmoet, of een plant in de voortuin.

 9. Emooi, Beëlzebub en Uniek: hoe kinderen aan hun bijzondere naam komen http://t.co/s57oGbOG #voornamen

 10. Doe je dat je kind aan?RT @Vernoeming: Emooi, Beëlzebub en Uniek: hoe kinderen aan hun bijzondere naam komen http://t.co/jj1pXMO0 #voornamen

 11. Mooi dat bij jou de traditie gewoon is voortgezet! Krijgt jouw eventuele zoon ook weer die naam?

  Wat betreft de spelling vallen deze namen inderdaad nog reuze mee. Het wemelt in Nederland van e uunycq gespelde namen. Een sterk voorbeeld: de broertjes Mattheyz-Ferdynand en Florysch-Thobyaz.

 12. Ben C zegt:

  Als de toekomstige moeder het ook goed vindt, wil ik de lijn uit 1791 doorzetten. Het zou kunnen dat ik de enige van de mensen met mijn achternaam ben die nog op die manier vernoemd is. Om dan die traditie te breken…

  Van de passage “Rose omdat wij de enigste huis was waar klaprozen groeide” word ik (een redelijke taalpurist) een beetje ongelukkig. En dat emotioneel ook kon dienen als bijwoord en classificatie van mooi had ik nooit gedacht. Uit de vele uitroeptekens blijkt verder dat de ouders nog steeds heel erg blij (lijken te) zijn; ik hoop dat de kinderen dat ook zijn en zullen blijven.

 13. Ja, dat hoop ik ook… Wat mij taalkundig gezien stoort (maar dat is misschien muggenziften) is de keuze van de Engelse naam Rose vanwege de klaprozen. Volgens mij is het Engelse woord voor klaproos nog altijd poppy en niet iets met rose…

 14. Ben C zegt:

  Daar gaat dan het laatste sprankje hoop dat het een stel Amerikaanse of Britse expats is dat in slecht Nederlands over hun naamkeuze schrijft.. 😉

 15. theo zegt:

  Vernoemingsnamen hebben als nadeel dat de personen altijd met nadere aanduidingen vermeld moeten worden. Ik heet Theo omdat ik de oudste zoon ben en dus naar mijn vaders vader heet. Mijn vader had een broer Theo die ook een zoon Theo heeft. Dus ik ben Theo van ome Jo en mijn neef is Theo van ome Theo. Mijn oomzeggers hebben modernere namen, geen vernoemingsnamen. Maar dat heeft weer als nadeel dat er zomaar in een klas van de basisschool 3 Timmen of 3 Sannes zitten. Dus dan ook weer de vraag: Welke Sanne bedoelt u?

 16. Dat kwam inderdaad vaak voor en moet lastig zijn geweest. Mijn vader, opa en overgrootvader heten alle drie Herman. De drie kinderen van mijn overgrootvader hebben elk een zoon Herman genoemd, dus mijn vader heeft twee gelijknamige neven.

  In mijn generatie is er nog maar één die Herman heet. De andere twee mannelijke telgen (onder wie ikzelf dus) hebben wel Herman als tweede naam.

  Grappig hoe snel dingen compleet kunnen veranderen. Tegenwoordig zal bijna iedereen gelijknamigheid onder neven/nichten koste wat kost willen vermijden: als je zus een zoon Lucas heeft is het uitgesloten dat je je eigen zoon ook zo noemt. Nog niet zo heel lang geleden was dat echter geen enkel probleem.

 17. Jesse zegt:

  Zo ken ik ook drie Jannen met dezelfde achternaam. Twee van hen zijn neven, de andere is de vader van één van die twee en de inmiddels overleden opa heette ook Jan. Op de jongerenvereniging hadden we destijds ook nog twee andere Jannen, dus dat werd Jan K., Jan V., Jan van der F. Jzn, (Janzoon) en Jan van der F. Hzn. (Henkzoon).

 18. Dat Jzn. en Hzn. zie je tegenwoordig nog maar nauwelijks, alleen bij bejaarden nog af en toe. Het was wel een charmant gebruik. In mijn familie kwam zelfs G.J.J.zn. (Gijsbert Johannes Jacominuszoon) voor.

 19. Amy Groskamp-ten Have schreef hierover in Hoe hoort het eigenlijk?:

  In sommige families is het de gewoonte, dat alle oudste zoons denzelfden voornaam dragen: Hendrik, Willem of Karel Albrecht o.d. Het kan dan voorkomen, dat twee neven ? elk oudste zoon van een andere tak ? denzelfden voor- en achternaam hebben.

  Ter onderscheiding voegt men er dan de voorletter van den vader achter.

  Heeft men dus tweemaal een Egbert Pieter Jansen in de familie dan zal de eene achter zijn naam A.C.zn. (als zijn vader b.v. Albert Cornelis heet) en de andere L.F.zn. (als zijn vader Lodewijk Frederik heet) zetten. Dit ter voorkoming van vergissingen.

 20. Andreas (via Facebook) zegt:

  Tja. Ik vind het vreselijke namen. Maar iedereen zijn eigen. Sowieso vind ik Engelstalige voornamen bij een Nederlandstalige achternaam niet passen. Dan heet je bijvoorbeeld Lucky Forever…de Vries.

 21. Lekker egoïstische ouders weer…

 22. Ik vind dit ook een vreemde redenatie: “Rose omdat wij de enigste huis was waar klaprozen groeide”.

  Waarom dan het Engelse Rose? Een klaproos heet in het Engels nog altijd Poppy (en dat is nog een bestaande voornaam ook).

 23. Goed gezegd Maarten

 24. Mijn god…

 25. Laat ik maar niet beginnen over de grammaticale fouten in die zin.

 26. Hoe verzin je het.

 27. O ja dat is uitgelegd.

 28. Joost (via Facebook) zegt:

  Kinderen zijn geen taalspelletjes!

 29. “Emooi” spant echt de kroon…

 30. Omdat wij iedere gebeurtenis als emotioneel mooi beschouwen…

 31. Roald zegt:

  je kinderen zullen later als expat gaan werken of willen emigreren..

  Manuela- staat in Mexico synoniem voor aftrekken of afgetrokken worden
  Dick- is in het engels toch wat anders als een voornaam
  Luna- spaans voor maan
  Stella- spaans voor ster
  bij onze kinderen zitten op school ook kinderen met namen als:
  ocean
  storm

  ben toch blij dat onze kinderen met Klassieke namen door het leven gaan
  Ethan, hebreeuws/christelijk vonden wij beiden passend
  Amelia, naar Amelia Earnhart (luchtvaart pionier)
  Olivia, vindt mijn vrouw een mooie naam
  dat doe je je kind toch niet aan

 32. In Bunschoten-Spakenburg komt de toevoeging Jzn e.d. nog vaak voor omdat er erg veel mensen dezelfde achternamen hebben. Zelfs dubbele dezelfde achternamen zie ik geregeld voorbijkomen in de krantenadvertenties zoals mw de Graaf-de Graaf. Dan is zn gewoon noodzakelijk. Of iedereen verplicht een hele bijzondere voornaam…

 33. Wendy zegt:

  Wat moet er van kinderen worden die je vernoemt naar duivels. Je kunt van alles bedenken als excuus maar wel heel toevallig zo. Vreselijk vind ik dit, zou echt verboden moeten worden! Zielig voor kinderen dat ouders tegenwoordig maar denken dat zolang het maar ‘origineel’ of ‘apart’ is, het ook meteen mooi is. Bah!

Laat wat van je horen

*

PRAAT VERDER OP HET NAMENFORUM

Volg me op Facebook

Volg Vernoeming.nl op Facebook