Waar de achternaam Brandt Corstius vandaan komt

Eergisteren schreef ik over de nieuwe Belgische wet die dubbele achternamen mogelijk maakt, vandaag overlijdt de drager van een van de bekendste dubbele namen van Nederland: Hugo Brandt Corstius. Hoe is die naam ontstaan?

Hugo Brandt Corstius (foto: Haags Uitburo / CC BY 3.0)

Hugo Brandt Corstius (foto: Haags Uitburo / CC BY 3.0)

Mevrouw Brandt en meneer Corstius

De dubbele achternaam Brandt Corstius gaat terug op Hugo’s betovergrootouders Lambertus Corstius en Immetje Catharina Brandt. Hun zoon, de predikant Melchior Corstius Lambertuszoon  (1833-1886), kreeg in 1877 bij koninklijk besluit toestemming de achternaam van zijn moeder aan de zijne toe te voegen.

Sindsdien mochten hij en ‘zijne wettige nakomelingen’ de naam Brandt Corstiusgebruiken. Dat doen ze trouwens niet allemaal even consequent: Hugo’s zoon Jelle Brandt Corstius noemt zich op Twitter gewoon Jelle Corstius.

Dubbele achternamen nu

Kan dat vandaag de dag nog steeds, een dubbele achternaam aanvragen? Ja, maar alleen onder heel strikte voorwaarden. Je kunt, net als Melchior, de achternaam van de moeder voor de jouwe laten plaatsen. Daarvoor moet je met een stamboomoverzicht en aktes van de burgerlijke stand aantonen dat de vader en opa van je moeder geen mannelijke nakomelingen meer hebben en dat die ook niet meer te verwachten zijn.

Mijn kinderen voldoen aan dat criterium. De opa van hun moeder had twee zoons, die allebei zijn overleden zonder zelf zoons na te laten. Ze hebben dus recht op de dubbele achternaam Augustinus van der Meer, maar die kunnen ze pas aanvragen als ze 18 zijn. Nog even geduld… En alleen als ze er zelf zin in hebben natuurlijk.

Zou jij een dubbele achternaam aanvragen als je er recht op hebt? Of is zo’n naamsverandering te veel gedoe? Laat het weten!

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

22 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  • Arij zegt

   Ik heb een peloton aan familieleden die dezelfde voor-en achternaam hebben als ik, maar ter onderscheiding is mijn tweede voornaam anders. Die gebruik ik wel eens als alias. Dubbele achternaam? Mwah

 1. Annemieke (via Facebook) zegt

  Mijn moeder heeft er wel eens aan gedacht, zij heet Van den Braassem en die schijnen er niet meer te zijn binnen haar eigen familie

 2. Wil zegt

  Telt een geadopteerd kind mee in onze Nederlandse wetgeving als het gaat om voortzetting van de achternaam? Soms hebben die wel dubbele achternamen, zowel van biologische als adoptie-ouders.

 3. Macy zegt

  @ Beste Maarten van der Meer, Dit betreft de achternaam Brandt Corstius of niet soms, zie met name de komma’s in originele akte, na het woord Brandt, dan na het woord Corstius, gevolgd door vier voornamen zonder komma’s ertussen dus pas na de laatste voornaam een komma.
  Dus een merkwaardige manier om een dubbele achternaam te noteren in een akte, volgens mij misverstanden mogelijk, zie ook index getypt op wiewaswie.nl, dus niet zo merkwaardig, hoe kan ik dit doorgeven als foutmelding voor wiewaswie.nl, wat is goed en wat is fout hieraan, vraag om het zo goed mogelijk te doen uiteraard.
  Betreft overlijdensaktenr.163B plaats Breda, overleden vrouw :
  Corstius Rudolphina Petronella Jacoba
  Brandt,
  zo getypt in de index waarbij men de afbeelding kan bekijken en/of downloaden, betreft in feite Stadsarchief Breda, omdat dit wiewaswie betreft klik ik daarop reeds ingelogd, tekst originele akte, stadsarchief.breda.nl/ = overlijdensaktedatum 12 april 1946, akte jaar 1946, = B Nr.163.
  In die periode zijn achternamen eerst geschreven, daarna voornamen dus overgetypt dan lees ik:
  Brandt, Corstius, Rudolphina Petro-
  nella Jacoba,
  oud drie en tachtig jaren,
  zonder beroep, geboren te Ouwerkerk, wo-
  nende alhier, weduwe van Tindal,
  Hallungius, Louis Adrianus, dochter van
  Brandt, Corstius, Melchior en Fortuijn,
  Elizabeth Maria Cornelia,
  beiden overleden.
  Deze overleden vrouw is overleden op 10 april 1946, in de gemeente Breda.
  (Dat zijn de belangrijkste gegevens, uit die overlijdensakte met index, zo goed mogelijk overgetikt.)

  • Macy zegt

   Nagekomen bericht, ter aanvulling van: Hierboven betreft een dubbele achternaam met drie voornamen? Of niet, foutmelding wiewaswie is nog niet doorgegeven, volgt zo spoedig mogelijk in afwachting van uw reactie, interessant, mogelijk nog meer fouten wiewaswie, is niet uitgezocht moet nog gebeuren.

   • Bertus zegt

    Interessante akte met dubbele achternaam, uitgestorven na 1947? Tindal Hallungius, 1 persoon in 1947, in 2007 totaal 0 in Nederlandse Familienamenbank meertens.knaw.nl.

    • Macy zegt

     @ Maarten van der Meer, Geconstateerd is nu dat deze informatie voldoende moet zijn voor eventuele foutmeldingen voor wiewaswie.nl, zie stadsarchief.breda.nl, kolom geslachtsnaam, digitale stamboom, gezinskaarten Princenhage 1907-1938, T-U, twee personen (dubbele geslachtsnaam) volgnr.1. Tindal Hallungius, voornamen Louis Adrianus; volgnr.2. Brandt Corstius, voornamen Rudolphina Petronella Jacoba.

 4. Macy zegt

  Nog meer fouten? Zie verder betreft geboortejaar 1910 en 1917 en verder bij de namen in de index op gahetna.nl, in vakje achternaam alleen Brandt, bij de voornamen Corstius Melchior / geboortedatum 15 8 1910 / Daarom vergelijken met originele gegevens. Zie gahetna.nl, zoek Brandt Corstius, = 2 zoekresultaten o.a. Japanse Interneringskaarten, 1942-1996, index : Surname [= achternaam] Brandt / Given names [= voornamen] Corstius Melchior / Date of birth [= geboortedatum] 1910-08-15 // Zoekresultaat originele kaart voor- en achterkant : Om te beginnen leest men de geboortedatum tussen Japanse tekens = 17 8 15 [= voluit 15 augustus 1917.] / Op die kaart in taal Engels in vakjes verdeeld, o.a.: Name [= achternaam en voorletters/naam] Brandt Corstius , dat was getypt en daarachter leest men doorgehaald M. , daaronder is geschreven MELCHIOR [= voornaam voluit, zie doorgehaalde M.] / Date of birth [= geboortedatum] doorgehaald 15-8- , daarachter niet doorgehaald: 1910.8.15 [= voluit 15 augustus 1910 , duidelijk verschil met linksboven zelfde kaart jaar 1910 en 1917.] / Father’s Name [= Naam van de vader volgorde achternaam/namen voorletters/namen] BRANDT CORSTIUS J.C. [ die letters J.C. zijn doorgehaald alles duidelijk in hoofdletters geschreven niets getypt, daaronder] JOHANNES . CHRISTIAAN. / dan daarna verder in volgende vakje op de kaart, Place of Origin [= plaats van herkomst] ROTTERDAM (NEDERL) / daarna in volgende vakje Mother’s Name [= Naam van de moeder, alles geschreven in hoofletters] KROL J.P.M. [= doorgehaald J.P.M.] , daaronder drie voornamen = JOHANNA. PETRONELLA. MARIA. / conclusie, bij indexen volgt men niet dubbele achternaam Brandt Corstius, alleen de eerste van die dubbele achternaam Brandt is in de index getypt van website gahetna.nl, Corstius is niet in kolom achternaam maar wel als voornaam te vinden Corstius Melchior, de geboortedatum is een selectie gemaakt 17 augustus 1910 dus niet gekozen voor jaar 1917. / Foutmelding ook voor gahetna.nl, wat doen andere lezers wel of niet als fout doorgeven voor gahetna.nl, vergelijken met wiewaswie.nl, originele geboorteaktes mogelijk, probleem privacy wetgeving is wel van toepassing indien 1917.

  • Joke zegt

   Op twitter is roepnaam Joke niet zo handig als je geen grappige rare reacties wilt ontvangen. Bij Jelle met dubbele achternaam die alleen zijn tweede achternaam gebruikt, dat wel een voornaam met twee initialen bovendien allemaal kleine letters als twitter-account. Je kunt het dan verder invullen en om de haverklap veranderen, alleen het twitter-account is niet te veranderen en dat moet je dan opzeggen als de verkeerde keuze is gemaakt. Corresponderen daarover is wel veel moeilijker dan gedacht. Zelf heb ik het verschillende keren uitgeprobeerd. Bij getrouwde vrouwen systeem Nederlands met koppelteken ertussen of een dubbele achternaam met koppelteken tussen die twee achternamen dat gaat niet bij een twitter-account. Bovendien is het niet mogelijk om naar eigen keuze teveel tekens te gebruiken. Op genealogiesites bijvoorbeeld geneanet, als je daar bent uitgeschreven en je kiest voor dezelfde naam dan krijg je een cijfer achter je naam alsof het iemand anders is dan voorheen, waarbij mijn achternaam helaas maar gedeeltelijk te zien is. Daarom ga ik dat weer opzeggen. Bij twitter-accounts doen ze dat niet zoals bij geneanet, facebook en linkedin, die doen dat niet cijfers achter je naam. De achternaam van mijn man, ik ben getrouwd, die kan ik niet gebruiken als twitter-account als voorbeeld omdat deze Nederlandse achternaam toevallig iets betekent in Turkse taal, er zijn al mensen met dezelfde naam die zowel als voornaam en ook als achternaam in druk gebruik is als twitter-account van anderen met name communicatie Arabisch midden-oosten en verre oosten. In de Engelse of Nederlandse taal vanuit Indonesia waar dat een gewone veelvoorkomende voornaam en achternaam is. Ik heb zelf een achternaam waar je mee gepest kunt worden, dan blijft mijn voornaam over maar zoals al eerder uiteengezet Joke roepnaam zal ik moeten veranderen iets dat geen probleem is. Veel namen worden door anderen via google vertalen automatisch vertaald in met name Engels. Dan wordt Brand automatisch vertaald, Engelse taal dat wordt dan Fire. Corstius wordt niet automatisch vertaald. Varianten van namen worden door google zoekmachines automatisch gesignaleerd, zie ook sites voor stambomen zoals genealogieonline, dan is het beperkt tot een achternaam Brandt of Corstius tenzij men echt dat als dubbele in een keer heeft getypt in zoekbalkje, voorbeeld alleen Brandt > genealogieonline.nl/zoeken/?q=Brandt
   Daarvan zijn 1.141 persoonsvermeldingen op Open Archieven waarin de naam brandt voorkomt. En ook op de regels daarna is dat niet met een hoofdletter. Verfijn zoekopdracht met plaats en zoeksuggesties: Probeer ook eens te zoeken op een synoniem als: Brand, Brandon, Brandts, Hillebrand. (Geen dubbele achternaam suggesties.)

 5. Rita zegt

  Betreft achternaam Corstius periode 1814-1826, er zijn 2 aktes op wiewaswie.nl, geen dubbele achternaam toen maar wel alsof het daarop lijkt reeds bij een van de kinderen van dit echtpaar, Melchior Corstius, leeftijd 39, predikant, en Abigaël van Giffen; betreft hun zoon die heeft de naam gekregen Jan van Giffen (dat zijn voornamen), achternaam Corstius, jaar 1814, plaats Stedum provincie Groningen. En deze zoon is op jonge leeftijd overleden leeftijd bijna twaalf jaren oud; de moeder van dit kind is dan ook al overleden hetgeen blijkt uit de overlijdensakte van die zoon in het jaar 1826, plaats Beerta, provincie Groningen.

 6. Jan zegt

  Dat is nog eens toeval op TV gezien Jelle Brandt Corstius over ‘De bergen achter Sotsji’. (VPRO dit onderwerp) hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/b/de-bergen-achter-sotsji.html

 7. theo zegt

  Een mevrouw van der Zande kreeg in de 19e eeuw te ‘s-Hertogenbosch twee zoons. De ene zoon Hendrik, werd erkend door de vader en die vader heette Jacobus (dat is zijn achternaam!). De andere werd niet erkend en zijn nageslacht heet tot op heden van der Zande. Genoemde Hendrik Jacobus heet in zijn huwelijksakten Hendrik Jacobus meergenaamd van der Zande. Zijn nageslacht heet tot op heden nog zo, zij het dat er ook een tak is die Jacobus meergenaamd van de Zande heet. De achternaam Jacobus meergenaamd van der Zande is nergens officeel aangenomen, de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft deze bij het huwelijk van Hendrik Jacobus ter plekke verzonnen. Ergens wel begrijpelijk: Hendrik zei natuurlijk bij zijn huwelijk dat hij Hendrik Jacobus heette en dat is natuurlijk ook zo. De ambtenaar dacht dat dat zijn twee voornamen waren en vroeg natuurlijk wat Hendriks achternaam was. Hendrik antwoordde gevat: Jacobus. De ambtenaar heeft het probleem met de achternaam Jacobus dus creatief opgelost.

 8. Gepke zegt

  Dubbele achternamen bij getrouwde vrouwen is heel gewoon als volgt (zoals op mijn stempas voor de komende verkiezingen in Nederland op woensdag 19 maart 2014). Ik heb twee voornamen en dan zie ik mijn eerste voornaam voluit, de tweede voornaam beperkt tot een hoofdletter gevolgd door een punt op de regel. Daarna twee geslachtsnamen, die van mijn wettige echtgenoot, gevolgd door een streepje daartussen het bekende koppelteken, met als laatste achternaam/familienaam/geslachtsnaam die van mijzelf, geen punt of komma daarna. Deze naam van mijzelf is niet voorafgegaan door titels, geen mejuffrouw, geen mevrouw en ook niet de heer. Onder deze naam lees ik mijn adresgegevens en een aantal regels met nummers, aantal spaties gevolgd door nog een regel met een aantal nummers daarna schuine streep / V (dat betekent afkorting voor het woord Vrouw of Vrouwelijk) / dat wordt vervolgd door mijn geboortedatum allemaal getallen niets voluit. Wanneer ik dat vergelijk met de gegevens van mijn man, dan zie ik zijn voornaam eerst en dan zijn achternaam, verder zoals bij mij maar dan is het woord van mijn geslacht bij hem anders, ik lees een M (afkorting voor het woord Man of Mannelijk).
  Het grote verschil is alleen bij onze achternamen, mijn man heeft niet meer dan een voornaam en dat is geen probleem. Echter, zijn achternaam is niet hetzelfde systeem als bij mij, hoewel op zijn identiteitskaart verstrekt door dezelfde gemeente wel mijn geslachtsnaam bij hem op de achterkant is genoteerd. Rara, waarom worden getrouwde mannen dan steeds nog niet zoals getrouwde vrouwen aangeschreven door instanties met als voorbeeld onze stempassen voor de eerstkomende verkiezingen. Jawel, op mijn identiteitskaart lees ik alles exact hetzelfde als bij mijn echtgenoot. Ik als getrouwde vrouw eerst achternaam echtgenoot met koppelteken ertussen gevolgd door mijn achternaam en mijn getrouwde man met “helaas” alleen maar zijn achternaam. Ik vind dat mannen die daar recht op hebben eigenlijk nu reeds anno 2014 zonder nieuwe wetgeving allemaal aangeschreven dienen te worden zoals ik als getrouwde vrouw. Dan nog iets: Mijn man doet hetzelfde als mijn vader vroeger en andere mannen doen dat ook: Hoe vaak moeten wij als getrouwde vrouw niet aanhoren, dat we moeten kiezen tussen alleen maar onze eigen achternaam gebruiken of die van onszelf na getrouwd te zijn? (Personen met alleen geregistreeerd partnerschap worden mogelijk zoals gehuwden behandeld, maar helaas die ken ik niet en daarom heb ik het beperkt tot voorbeeld mijn eigen situatie beperkt zonder echte namen zelfs die van mijzelf eigen voornaam is te herkenbaar en vervangen door een gefingeerde voornaam.)
  Geen idee of ergens in het verleden een moment is geweest dat je verplicht werd om dat aan de overheid door te geven. Een en ander is zoals ook op andere overheidspapieren te vinden. Omdat mijn echtgenoot al geruime tijd mijn achternaam op de achterkant van zijn identiteitsbewijs heeft staan, was ik reuze benieuwd wat daar de gevolgen van zouden zijn op documenten van de overheid in de post.
  Best mogelijk dat onze overheid verboden is om de getrouwde mannen op gelijke wijze als getrouwde vrouwen te adresseren, geen idee, niemand heeft het hier over en waarom eigenlijk niet?
  De dubbele achternaam Brandt Corstius dat is niet met een koppelteken ertussen. Er zijn toch wel voorbeelden officieel dat dubbele achternamen in Nederland wel een koppelteken hebben?
  Welnu, dat is dan lastig voor al die mensen die abusievelijk door het hebben van meer dan een achternaam verward te worden met personen met geslacht V. Persoonlijk heb ik wel van mannen (vooral “macho’s”) gehoord dat zij beslist geen dubbele achternaam zouden willen hebben om niet verward te worden met het andere geslacht. Tot nu toe veronderstelde ik gelijke behandeling van mannen en vrouwen, officieel mogelijk in Nederland. Je bepaalt zelf (wettig gehuwd) – je kiest voor gebruik van 1. je eigen achternaam, of 2. die van je partner, of 3. achternaam van partner eerst gevolgd door koppelteken en dan je eigen achternaam, of 4. je eigen achternaam gevolgd door koppelteken en dan achternaam van je partner.
  Tenslotte, ik had ergens van onthouden dat je wordt aangeschreven zoals op identiteitskaart.
  Dus niet het geval is duidelijk uiteengezet hoop ik in belang van ons allemaal, einde mijn verhaal.
  Langs deze weg hoop ik toch weleens reacties te krijgen over dit onderwerp, wie durft?

  • Oda zegt

   Uw man kan bij de burgerlijke stand een ‘verzoek naamgebruik’ doen. Met een ‘verzoek naamgebruik’ geeft u aan dat u met de achternaam van uw echtgenoot/echtgenote (of geregistreerd partner) aangeduid wilt worden. Bij de huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap wordt u gevraagd hiervoor een formulier in te vullen. Een verzoek tot naamgebruik moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

   • Gepke zegt

    Reuze bedankt voor die informatie, mijn echtgenoot veronderstelde dat het vanzelf in orde zou komen. In de tijd dat wij trouwden werd dat niet gevraagd aan ons. Mijn man vindt het systeem nu zo, dat hij het overlaat aan de instanties om te beginnen de gemeente. Met andere woorden, hij doet het niet uit zichzelf op eigen iniatief omdat het dan niet verplicht is. Ik heb het vermoeden, dat mijn man daarom niets zal veranderen, ik daarom ook niet. Met veel dank, vriendelijke groeten aan iedereen van Gepke.

 9. Wout zegt

  De twitteraccounts en namen die men gebruikt op twitter zijn bij personen met dubbele achternamen niet allemaal hetzelfde zoals bij die met dubbele achternaam Brandt Corstius. Met zoeken via google trefwoorden gebruiken om die snel te vinden: twitter Haersma Buma, twitter Korthals Altes. Een en ander vergeleken met andere sites wikipedia, overheid. Op de site meertens.knaw.nl Nederlandse Familienamenbank lees ik dat Altes de stamnaam is zie dubbele familienaam Korthals Altes. Ik heb onthouden van een krantenartikel lang geleden alweer, dat men dat behoort te zeggen (in mijn eigen woorden populair), dag meneer Altes, of dag mevrouw Altes. Alsof we eerst aan iemand vragen wat de stamnaam is? Het dubbele namenboek (2007) dat heb ik niet, zeker veel namen dat is toch onmogelijk allemaal te gaan onthouden? Wat heb ik dan geconstateerd nog meer, de stamnaam bij deze namen is van de man vrij snel gevonden wikipedia. Meer dubbele namen niet bestudeerd maar wel even gekeken op de Kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente 19 maart 2014. Toch wel mannen met dubbele familienamen. Voornamen inititalen met tussen haakjes roepnaam is nuttig vooral wanneer men wil gaan zoeken via internet, google, twitter, faceboek, linkedin, youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *