Abraham en Sara waren de populairste Joodse voornamen

Sam en Moos? Nee, Abraham en Sara. Dat waren voor de oorlog de meest voorkomende Joodse voornamen. Ik heb hier de top-50 op een rijtje gezet. Veel Joodse namen van toen klinken nu opvallend modern.

Foto: Het Leven, 1916

Foto: Het Leven, 1916

De top-50 is gebaseerd op het vuistdikke gedenkboek In Memoriam, waarin de namen staan van meer dan 100.000 Nederlandse Joden die in de oorlog zijn vermoord of omgekomen. Dit zijn daarin de meest voorkomende voornamen.

Top-50 Joodse voornamen

PositieJongensnamenPositieMeisjesnamen
1
Abraham
1
Sara
2
Jacob
2
Esther
3
Salomon
3
Rachel
4
Mozes
4
Elisabeth
5
Joseph
5
Rebecca
6
David
6
Betje
7
Levie
7
Anna
8
Hartog
8
Mietje
9
Samuel
9
Eva
10
Simon
10
Sophia
11
Louis
11
Judith
12
Meijer
12
Marianne
13
Benjamin
13
Roosje
14
Isaac
14
Johanna
15
Maurits
15
Saartje
16
Nathan
16
Clara
17
Philip
17
Bertha
18
Barend
18
Grietje
19
Marcus
19
Rosa
20
Isaäc
20
Henriette
21
Emanuel
21
Leentje
22
Max
22
Lea
23
Alexander
23
Sientje
24
Hijman
24
Henriëtte
25
Aron
25
Alida
26
Herman
26
Naatje
27
Izak
27
Heintje
28
Bernard
28
Schoontje
29
Jacques
29
Aaltje
30
Elias
30
Helena
31
Jonas
31
Margaretha
32
Israël
32
Flora
33
Gerrit
33
Hanna
34
Jozef
34
Kaatje
35
Henri
35
Marianna
36
Juda
36
Jansje
37
Wolf
37
Lena
38
Willem
38
Jetje
39
Eliazer
39
Jeannette
40
Leo
40
Vrouwtje
41
Alfred
41
Martha
42
Andries
42
Catharina
43
Leendert
43
Rosette
44
Aäron
44
Klara
45
Julius
45
Duifje
46
Joël
46
Dina
47
Eduard
47
Mina
48
Jakob
48
Hendrika
49
Machiel
49
Maria
50
Lion
50
Keetje

Ezel wordt Beer

Weinig verrassend: Joden hadden een voorkeur voor namen uit de Tenach, het Oude Testament. Abraham, Sara & co. natuurlijk, maar er zijn ook Joodse namen waar je de Bijbelse herkomst niet zo snel aan afziet.

Vrouwtje is een verbastering van de Jiddische naam Fraatje, die ‘vreugde’ betekent, net als de Bijbelse naam Simcha.

Hartog is een vernederlandsing van het Jiddische Hirsch. Die naam betekent ‘hert’ en is een soort vertaling van Naftali: in Genesis vergelijkt Jakob zijn zoon Naftali met een hinde. Op dezelfde manier verwijst Wolf naar Benjamin en is Juda de bron van Leo, Leendert en Lion (‘leeuw’).

Barend en Bernard (‘beer’) gaan terug op Issachar, die door Jakob wordt vergeleken met een… ezel. De voornaam Ezel zag men om begrijpelijke redenen niet zo zitten, dus werd het – Joost mag weten waarom – Beer.

Het verhaal achter andere namen is minder spannend. Om niet al te zeer als Jood in de kijker te lopen vervingen Joden hun Hebreeuwse naam vaak door een Europese naam die er wat op leek. Zo werd Levie Louis, Mozes Max of Maurits, Chaim Hijman, Isaac Jacques en Sara Selma.

Trendnamen

De voorkeur voor oudtestamentische namen geeft de Joodse top-50, en dan vooral die van de jongensnamen, een heel modern tintje. Namen als Samuel (Sem, Sam), Bram, Levie, Sara en Eva klonken ooit typisch Joods, maar zijn als trendnaam door het grote publiek omarmd.

We vinden in de top-50 van Joodse voornamen ook namen die nu nog niet zo heel populair zijn, maar dat best wel eens zouden kunnen gaan worden. Moos (van Mozes) gaat de laatste jaren heel snel. Ook Elijah/Elias, Isaac, Juda, Wolf en Lea(h) zijn namen om in de gaten te houden.

Tot slot voor avontuurlijke ouders een paar bijna verdwenen Joodse namen die best wel weer wat populairder mogen worden: Asser, Elkan, Kalman, Lion, Mendel, Moritz, Espérance, Zippora. Wie durft het aan?

Wat vind jij?

Welke Joodse namen in de lijst vind jij mooi? En heb je nog aanvullingen? Laat een reactie achter!

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

43 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Wilmah zegt

  Bedankt voor de populairste Joodse vrouwen namen, gelukkig komt Grietje op de 18 e plaats voor. Deze naam komt in mijn familie heel vaak voor. Rabbijnen denken vaak dat Joodse vrouwen allemaal Esther en Ruth hebben geheten dat dat Grietje geen Joodse vrouwen naam is. Goed dat deze lijst laat zien dat gewone namen heel populair waren in de 20 eeuw.

  • zegt

   Je hebt helemaal gelijk. Door de eeuwen heen hebben Joden ook de voornamen van hun niet-Joodse landgenoten overgenomen. Joodse ouders mogen hun kinderen noemen zoals ze willen, er zijn bij mijn weten nooit religieuze voorschriften voor geweest.

 2. sara zegt

  wat heel toevallig is .. is dat sara en abraham allebij op nummer een staan en dat zijn juist de 2 namen .. hoe je het als je 50 jaar oud bent… ik heet ook Sara trouwens … maar ik ben g1 jood… maar moslim!!!

 3. Wilma zegt

  Logisch Sara(h) komt voor in de Torah, Het Oude Testament uit de Bijbel en in de Koran. Sommige verhalen daaruit komen met elkaar overeen. Het is een religieuse naam voor Joden, Christenen en Moslims. En voor westerse mensen die 50 worden.

 4. zegt

  heb jij ook zo’n lol als iemand die graag discrimineert zijn kind een Joodse voornaam geeft en dan vervolgens ontkent dat het een Joodse naam is?

 5. zegt

  En nu een lijstje met de populairste Israelische namen. Daar zitten ook hele leuke tussen. Voor jongens bv Eyal, Joram, Oded en Raviv, maar ook heel veel eenlettergrepige. Voor meisjes Aviva, Sivan, Jael, Shachav, niks tuttigs aan!

 6. zegt

  Mijn zoontjes heten Benjamin en Isaac. Inderdaad joodse namen maar ook namen van 2 wetenschappers 😉 Solomon vind ik ook een super mooie naam, blijf er een zwak voor hebben. Voor een meisje hadden we Hannah, ook joods. Blijkbaar houden wij erg van joodse namen en dat onbewust.

 7. Tess zegt

  Mijn oudste heet Sara, en ze heeft Joodse voorouders. Ze is vernoemd naar een naamgenoot die in de 2e wereldoorlog in Auschwitz is overleden. Vonden wij mooi om te doen. Daarnaast is Sara gewoon een bijzonder mooie naam. Wel populair, maar daar hechten wij geen waarde aan.
  Dochter nummer 2 is op komst. Voor haar gekozen voor een ‘gewone’ naam. Niet razend populair, niet hip, niet bijzonder. Wel bijzonder mooi. En nee, ik bertel niet welke voor het geval er bekenden meelezen…

 8. Nienke zegt

  Zitten hele mooie tussen: Maurits, Marcus, Nathan, Jonas, Eva, Judith, Flora…
  En uit het laatste lijstje vind ik Moritz en Mendel erg leuk (daar was vriendlief het niet mee eens tijdens onze namen zoektocht).
  Mijn vader heet Isaäc, daar kan ik niet echt een kind bij zien.

  • zegt

   Is de roepnaam van je vader ook Isaäc?

   Toevallig heeft mijn dochter in het weekend in de speeltuin gespeeld met een jongetje dat Mendel heette. Leuke naam.. (Zijn broertje heette Dicky. Rare combinatie.)

 9. Ilse zegt

  Ik heb ook een voorkeur voor joodse namen! Dochter heeft Eva als doopnaam gekregen vernoemd naar de eerste vrouw in de bijbel.
  Voor deze baby (geslacht zullen we waarschijnlijk einde van de week weten) staat Samuel voor een jongetje heel hoog, Ik ben ook helemaal gek op de naam Benjamin maar zal deze alleen aan mijn laatste kind willen geven conform het bijbelverhaal :)
  een meisje krijgt waarschijnlijk een ‘gewone’ latijnse naam maar in haar doopnaam zal Johanna of Hanna terug komen.

 10. Ilse zegt

  En de namen uit de lijst die ik mooi vind:
  Jongen: David, Levi(e), Samuel, Sim(e)on, Benjamin, Maurits, Nathan, Alexander en A(a)ron. Ik mis de naam Daniel en Boaz in deze lijst. Ook Boaz wordt steeds hipper, van 32 geboortes in 1995 (geboortejaar van mijn broertje) naar 290 in 2013.

  meisjes: Sara, Rebecca, Eva, Sophia, Rosa en Lea(h).
  Mijn ‘guilty pleasure’ joodse namen: Chava en Tamar

 11. Anna zegt

  Eén van mijn studiegenoten heet Elkan :)
  Zippora hadden mensen van mijn studievereniging mij als verenigingsnaam gegeven bij de studievereniging van Hebreeuws Joodse Studies(nu Midden-Oostenstudies). Helaas zijn de mensen die erbij waren allemaal afgestudeerd, dus niemand noemt me zo. Een lijst met Modern Hebreeuwse namen vind ik ook een goed idee!

 12. Bram zegt

  Wat denken we van de naam Joab? In mijn ogen, lees Samuel eens helemaal door, een heel belangrijk figuur en met zijn loyaliteit ten opzicht aan koning David vind ik het een echte heldennaam. Toch komt hij zo weinig voor dat hij soms maar 0 tot 3x per jaar wordt vernoemd aan een kind. Wij gaan a.s. maandag als het een jongen mag zijn deze naam weer een ere plekje geven :-)

 13. zegt

  Ik ben er nog niet helemaal uit of ik de naam Joab wel leuk vind. Op papier vind ik het een mooie naam maar hoe vaker ik het uitspreek, hoe vreemder ik het toch wel vind klinken. Een twijfelgevalletje voor mij 😉

 14. zegt

  Ik heb toch liever Joav. Zelfde naam, andere uitspraak (b en v zijn in het Hebreeuws dezelfde letter). Joav vind ik wel leuk, al zou ik hem zelf nooit kiezen. Joab vind ik niets…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *