De 30 langste achternamen van Nederland

De langste achternaam die in Nederland voorkomt is Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders met 51 tekens.

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (foto RVD)

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (foto RVD)

Hier de 30 langste namen die volgens de Nederlandse Familienamenbank in 2007 – gebaseerd op de Gemeentelijke Basisadministratie – in Nederland voorkwamen:

 1. van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders (51 tekens)
 2. de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim (45 tekens)
 3. Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (42 tekens)
 4. von Muralt zich noemende en schrijvende de Muralt (42 tekens)
 5. Gmelig zich noemende en schrijvende Meijling (39 tekens)
 6. Roos, zich noemende en schrijvende Lindgreen (39 tekens)
 7. Gmelig zich noemende en schrijvende Meyling (38 tekens)
 8. Lim,zich noemende en schrijvende Theuvenet (38 tekens)
 9. Roos zich noemende en schrijvende Lindgreen (38 tekens)
 10. van Oldenbarneveld, genaamd Witte Tullingh (38 tekens)
 11. van Oldenbarneveld genaamd Witte Tullingh (37 tekens)
 12. Hoette zich noemende en schrijvende Hötte (36 tekens)
 13. van der Willige von Schmidt auf Altenstadt (36 tekens)
 14. van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven (34 tekens)
 15. van Brakell van Wadenoyen en Doorwerth (33 tekens)
 16. Binkhorst van Oudcarspel en in Koedijk (33 tekens)
 17. van Hövell tot Westervlier en Wezeveld (33 tekens)
 18. van Hövell van Wezeveld en Westerflier (33 tekens)
 19. Schaper der Alderwereldt van Sint John (33 tekens)
 20. thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (33 tekens)
 21. van ‘t Oosten, zich noemende Heijkoop (32 tekens)
 22. Ebbelinghaus,ook wel genaamd Wirxel (32 tekens)
 23. Oetgens van Waveren Pancras Clifford (32 tekens)
 24. Althanning ook genaamd Oude Hannink (31 tekens)
 25. van der Borch tot Verwolde van Vorden (31 tekens)
 26. Patimah ook genaamd Patimah Ningsih (31 tekens)
 27. Ebbelinghaus ook wel genaamd Wirxel (31 tekens)
 28. Feikes zich noemende Feikes de Groot (31 tekens)
 29. van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (31 tekens)
 30. de Preud’homme d’Hailly de Nieuport (31 tekens)

Voor deze top 30 zijn alleen achternamen in de traditionele Nederlandse zin van het woord meegeteld. Uitheemse naamreeksen als Moheyddin Ibrahim Mohamed El-Merghani El Tayeb El-Amin (in het systeem van de Gemeentelijke Basisadministratie als achternaam ingevoerd, maar eigenlijk een categorie op zich) en soms ten onrechte als deel van de achternaam opgenomen adellijke titels zijn niet meegeteld.

Update: Zie ook Van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck.


Reacties

 1. De 30 langste achternamen van Nederland http://goo.gl/fb/qjOwL

 2. lol sommige zijn echt gewoon zinnen

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 3. Sommige vind ik wel wat nep, met dat ” zich noemende en schrijvende ” …

  zo kan ik het ook: ” Jansen, of wacht, was het nu Janssen, nou maakt hiet uit hoe je het schrijft, men zegt gewoon Jansen ” (76 tekens)

  Nu nog iemand vinden die zo gek is om die achternaam aan te nemen. Een of andere immigrant die toch een westerse naam nodig heeft et voila.

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 4. Pieter van De Bakker maar kan ook van de Slager zijn, hierna te noemen verdachte, zeggende verdachte, schrijvende Verdeaachte

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 5. Een van de aardigste (maar is bijnaam, geen echte naam) is die van een bakkerij uit Bunschoten: “Jan van Aart van Jan de Bakker”

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 6. Je zult als strafwerk honderd keer zo`n naam moeten optekenen,…zucht
  pieternelhertogvanhiertottokioenweerviaeenhelelangeomwegweerterug

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 7. :)

  Je kunt het nep vinden, maar die mensen heten officieel wel zo. Lijkt me nogal lastig op je paspoort en op vliegtickets.

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op NUjij.

 8. Laury zegt:

  Grappig dat soort namen, ik had ze zo wel eens gezien, maar ne nooit gerealiseerd dat die ‘beschrijven toevoegingen’ bij de naam horen. Waar komen die toevoegingen als zich noemende etc. vandaan. In welke gevallen moeten de naamdragers deze lange variant gebruiken?
  Ik ben echt blij dat mijn achternaam maar 7+9 karakters heeft (gehuwde- + geboortenaam).

 9. Inderdaad een gek soort namen.

  “Zich noemende en schrijvende” duidt eigenlijk iemand aan die zich anders noemt dan hij/zij eigenlijk heet. Tot de invoering van de id-bewijzen op creditcardformaat was het mogelijk “officieel” een pseudoniem te voeren (dat dus ook in het paspoort werd vermeld) en mensen die dit deden werden aangeduid als “Jan Jansen zich noemende en schrijvende Pietersen” of “Mozes Polak zich noemende en schrijvende Maurits Polak”. In sommige gevallen zijn dit soort aanduidingen deel gaan uitmaken van de officiële naam, waarschijnlijk in de 19e eeuw, toen de bevolkingsadministratie lang niet zo nauwkeurig was als nu.

  Op de vraag in welke gevallen mensen met zo’n naam de volledige achternaam moeten gebruiken? In dezelfde gevallen als wij, mensen met een “gewone” naam 😉 Dus bij instanties die eisen dat je je identiteitsbewijs laat zien of die een en ander zelf bij de overheid kunnen controleren. Voor het overige staat het je vrij zich je te noemen zoals je wilt, zo lang het maar niet met slechte bedoelingen is (je voordoen als een ander e.d.).

 10. mijn naam is te lang volgens de twitternazi's. spatie's weg dan maar.
  http://bit.ly/9b5BVJ #endezemensendan

 11. Dat kunnen ze wel handig vinden om burgers te imponeren maar de kinderen van Margriet zijn sinds jaren geen prins meer. En heten ook geen van Oranje-Nassau. Schijnbaar kun je fantasteren wat je wil en als mensen het leuk schrijven schrijven ze het gewoon op.

 12. @Dre: volgens de gemeentelijke basisadministratie waren er in 2007 verschillende personen met de achternaam “van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven”. We kunnen wel raden wie dat zijn.

 13. Horen de komma’s er ook bij?

  Voor de van vollenhoventjes is schijnbaar dan een ad-hoc naamgevingswetje gepasseerd?

  Ik heb wel eens iemand ontmoet van verarmde adel (of zijn ze dat allemaal). Hij had/heeft vier achternamen. Op niet burgelijke stand dingen gebruikte hij er voor gemak er maar één. Zo kon de creditcard de normale lengte houden.

 14. De komma’s horen er kennelijk bij.

  Zie ook mijn artikel De achternamen van de Oranjes. Het is wel duidelijk dat de Oranjes zich ook wat betreft achternamen meer kunnen permitteren dan de “gewone” Nederland.

 15. En dan heb je getrouwde vrouwen dus niet eens in de lijst opgenomen, toch? Want wat als Gmelig zich noemende en schrijvende Meyling trouwt met Lim,zich noemende en schrijvende Theuvenet?

  • Joyce Huisman zegt:

   Bete Caryn,

   Toevallig vond ik deze site omdat ik op zoek was naar voorouders.
   Ik ben de enige Lim, zich noemende en schrijvende Theuvenet in NL.
   En wat is het makkelijk om nu gewoon mevrouw Huisman te heten.
   Alhoewel op mijn ID mijn meisjesnaam wel doorloopt op de achterkant van de kaart.
   Net als mijn broers had ik deze oude constructie uit begin 20e eeuw kunnen laten inkorten, maar zo’n curiosum doe je toch niet van de hand?

   met hartelijke groet,

   Joyce Huisman-Lim zich noemende en schrijvende Theuvenet

 16. @Caryn: Mevrouw Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders-de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim zal het moeilijk krijgen met visitekaartjes en naambordjes…

 17. Caryn 't Hart de Wijkerslooth zegt:

  Maar, dóen mensen dat? Ik bedoel: laten zij zich bij de volledige naam noemen en schrijven?

  • Bij mij in de eerste klas middelbare school zat een jongetje met een naam uit deze lijst en die stelde zich de eerste dag dus inderdaad voor met “Mijn naam is [voornaam] Althanning ook genaamd Oude Hannink” waarop wij meteen vroegen hoe hij nou echt heette en hij braaf een geschiedenislesje opdreunde dat hij vast vaker had moeten houden. Ik vond dat toen al fascinerend, twee jaar voor ik met stamboomonderzoek begon. Zijn neef, in een parallelklas, noemde zich trouwens gewoon Althanning.

 18. Geen idee eigenlijk. Dat staat je natuurlijk helemaal vrij. Sommige mensen zullen waarde hechten aan het gebruik van de hele naam, terwijl andere het maar lastig vinden en de boel inkorten. In correspondentie van de overheid wordt uiteraard de volledige naam gebruikt.

  Ik ken een verhaal van een Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren die zichzelf ook echt zo voorstelde. Andere leden van deze familie zullen zich misschien alleen Van der Hoop noemen.

 19. A.J. zegt:

  Waarom tel je alleen de letters en niet de spaties? Mijns inziens zijn de spaties een integraal onderdeel van de naam, omdat deze de diverse onderdelen uit elkaar houden. Hierdoor is de langste naam geen 51, maar 58 tekens.

 20. Een interessante opmerking, ik heb daar eigenlijk niet bij stilgestaan. Ik maak binnenkort een nieuwe toplijst inclusief spaties, eens kijken hoe die eruit ziet.

 21. Ik heb op het “suikerschoolje” = Tropische Hogere Landbouwschool in Deventer gezeten en daar kwam de mooie lange achternaam- de Vaynes van Brakell Buys – voor !

 22. Inderdaad een mooi voorbeeld van een driedubbele achternaam! Zal wel verwant zijn aan de in het artikel genoemde familie Van Brakell van Wadenoyen en Doorwerth.

 23. Dag Maarten,
  Ik denk dat het geslacht de Vaynes van Brakell niet verwandt is aan het geslacht van Brakell dat jij aanhaalt. De Vaynes van Brakell , was kleine adel in Dauphine’, die in 1583 uitweken naar de Nederlanden en daar door huwelijk in 1720 de naam van Brakell erbij kwam. Ten onrecht verheven in de Nederlandse adel in 1843 met belofte van inlijving bij nader bewijs. In mannelijke lijn uitgestorven in 1886 – Ik denk omdat het laatste vermeld is -dat een familie Buys welke door huwelijk verbonden was met een de Vaynes van Brakell – toen die naam ertoe gevoegd hebben en dan is het – de Vaynes van Brakell Buys – geworden ?!

  Groeten,

  Gerard Lemmens

 24. Hoi Gerard,

  Wat betreft het laatste: Volgens de publicatie op onderstaande link is de familienaam ontstaan door het huwelijk van Coenraad Johannes Buys met Helene Caroline de Vaynes Van Brakell.

  http://www.genealogieonline.nl/stamboom-driessen/I97203.php

  De vermeende verwantschap met de Van Brakell van Wadenoyens is natuurlijk maar een vermoeden van mij, als jij zegt dat dat niet zo is geloof ik het meteen :)

  Groeten,

  Maarten

 25. M.Flobbe zegt:

  ik had een ome Jaap, hij heette IJ.P.A. Oetgens van Waveren Cliffort Pancras, er ging een verhaal in de rondte dat hij van adelijke afkomst was, altijd in een overal met een dikke sigaar in zijn mond.een echte amsterdammer.

 26. Ik heb even gezocht en dat is dan vermoedelijk Izaak Jacob Pieter Antonie Oetgens van Waveren Pancras Clifford, geboren 1914?

  Ik vond trouwens ook nog: Willem Cornelis Eduard Theodoor Hendrikus Guillaume Oetgens van Waveren Pancras Clifford. Over lange namen gesproken!

 27. de vos van steenwijk zegt:

  haha, ik ben nmr 2

 28. Dag Maarten,

  Je schrijft :
  Het is wel duidelijk dat de Oranjes zich ook wat betreft achternamen meer kunnen permitteren dan de “gewone” Nederland.
  Je bedoelt – dan de “gewone” Nederlander ? Staan zij dan boven de wet ?? Is dat correct – ik vind dat helaas niet !!

  Oranje of niet maar “gewoon” – wetten zijn er voor allen – ook de ” Niet Gewone” Nederlanders ???

  ik denk dat andere koningshuizen zich wel aan de wetten van het Land houden !

  Oranje boven ??????????????????????????????????

  Gerard Lemmens

 29. @de vos van steenwijk: inderdaad ; ) Is het lastig, zo’n lange naam, of valt het mee?

  @Gerard: Ik denk dat je doelt op het artikel De achternamen van de Oranjes? Wat je er ook van mag vinden, ik kan uit dat onderzoekje alleen concluderen dat de Oranjes in naamkundig opzicht meer mogen dan andere Nederlanders.

 30. Ja Maarten,

  Het is Oranje BOVEN …………………………. Betekent dat dan Boven de Wet ??????

  En wat die gierende lange achternamen betreft is dat niet een beetje bespottelijk eigenlijk ??

  Ik denk dat ze (de Oranjes ?) dat moeten beperken tot 20 tot 25 letters maximaal ?!

 31. Leo Bijl zegt:

  Nog zo’n lintworm, al is ze niet Nederlands.

  http://en.rodovid.org/wk/Person:218835

 32. Wauw, 18 voornamen!

 33. @mariekevanatten http://t.co/EFAjhMAh

 34. Jesse zegt:

  Tja het staat natuurlijk interessant maar het lijkt me nogal onpraktisch. Ik ben blij dat ik gewoon een voornaam van vijf letters heb en een achternaam zes en verder geen flauwekul.

 35. Gerard Lemmens zegt:

  Maarten,

  Ik had wel ook gedacht dat de nederlandse wet b.v. een stokje gezet zouden hebben voor wat ik dan bespottelijk achternamen vindt zoals :
  von Muralt zich noemende en schrijvende de Muralt
  Dat zijn toch beslist geen mooie achternamen meer??? Dan ben ik blij met mijn eigen gewone achternaam!

 36. @Jesse en Gerard: Praktisch lijkt het me inderdaad bepaald niet! Toch vind ik het prachtige namen…

 37. Frits Burghardt zegt:

  De zinsnede “soms ten onrechte als deel van de achternaam opgenomen adellijke titels zijn niet meegeteld” begrijp ik niet helemaal. Dergelijke titels, dus alles “boven” jonkheer, zijn toch gewoon onderdeel van de achternaam? Ze staan ook tussen voor- en achternaam in, soms ook bij meerdelige achternamen voor het toepasselijke deel: Van Welderen baron Rengers. Dat je de titels in het dagelijkse leven niet gebruikt staat daar los van; wie dat wel doet is een patser :-).

 38. L. van Pijkeren zegt:

  Ik heb nog een mooie voor je, een collega van mij, van Indische komaf, heet (Robbert) Mieck von Gerresheim und Wahlstätt sösö von Bijeski und Ehrenthal (55 tekens). Dus duidelijk Duitse voorouders in zijn familie. Hij hield het meestal alleen bij Mieck von Gerresheim.

  • Wauw, dat is een geweldige! Daar ga ik eens wat meer informatie over zoeken.

   • Vera Clifford zegt:

    Inderdaad lastig een lange naam, ik ben er ook één van.
    n.l Oetgens v.Waveren Pancras Clifford. Vooral het tegenwoordig boeken via internet gaat vaak niet omdat de naam te lang is ,maar wettelijk wel moet vooral als je een vliegticket nodig heb. Bij niet officiele dingen gebruik ik gewoon Clifford, maar bij officiele dingen moet dus de hele naam gebruikt worden. maar ik weet niet anders.

    • marjolijn zegt:

     de achtergrond van de namen Oetgens van Waveren Clifford Pancras is heel intressant, er zijn een paar stambomen gepubliceerd op genealogie online

 39. Leo Bijl zegt:

  Vondstje: luitenant-ter-zee Van de Wetering bijgenaamd de Rooy in 1916

  http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010169276%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0138

 40. Paul Raasveldt zegt:

  In mijn familie werd in de 60-er jaren altijd vol bewondering gesproken over de naam van mevrouw Oetgens van Waveren Pancras Cilifford geboren Sator de Rotas die in Noord Holland woonde. Zij moest van Indische afkomst zijn gelet op haar dubbele omgedraaide meisjesnaam.

 41. van den Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders zegt:

  Hoeveel mensen zijn er eigenlijk nog met de achternaam van den Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders heeft u daar een idee van?

  Met vriendelijke groet,

  Esther van den Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders

  • Hallo Esther,

   Als dat jouw achternaam is dan ben je een van de zeer weinigen. Volgens de Nederlandse waren er in 2007 “minder dan vijf” dragers van jouw naam (precieze aantallen onder de vijf worden vanwege de privacy niet vrijgegeven). Er zijn daarnaast nog zeven mensen met de naam Van den Heuvel Rijnders.

   Ik vraag me af hoe het is om met zo’n naam te leven. Is het erg lastig of valt het mee?

   Groeten,

   Maarten

 42. hallo ik ben kees ik weet geen jongensnamen maar ik vond deze maar ik weet nog steeds niet

  kunt u mij helpen om mij te weten te komen hoe ik jongensnamen weet

  groetjes kees

 43. Alia zegt:

  De langste die ik ken is “Scholten Meilink Lenferink” met slechts 24 letters

Laat wat van je horen

*

PRAAT VERDER OP HET NAMENFORUM

Volg me op Facebook

Volg Vernoeming.nl op Facebook