Je zult maar Zzohra Zzamouri heten: de 40 laatste namen in het alfabet

Je kunt beter Aaron Aap heten dan Zzohra Zzamouri. Het schijnt dat mensen die in alfabetische lijsten altijd als laatste aan de beurt komen ongelukkiger zijn en zelfs vroeger overlijden dan hun voorgangers.  Als dat waar is, danhebben de dragers van de namen hieronder pech.

Deze namen komen volgens de Nederlandse Familienamenbank en de Nederlandse Voornamenbank echt in Nederland voor.

Foto: hyku (CC-ASA 2.0)

Foto: hyku (CC-ASA 2.0)

Voornamen (vrouwen)

 1. Zyra
 2. Zyrhea
 3. Zyrthe
 4. Zysa
 5. Zyta
 6. Zytha
 7. Zyva
 8. Zyviene
 9. Zyvontia
 10. Zzohra

Voornamen (mannen)

 1. Zyridge
 2. Zyron
 3. Zyrtho
 4. Zyshaan
 5. Zytse
 6. Zytze
 7. Zyvairo
 8. Zyveron
 9. Zywert
 10. Zyxcban

Achternamen

 1. Zyto
 2. Zytona
 3. Zyuzina
 4. Zywicki
 5. Zywiecki
 6. Zywolewska
 7. Żyża
 8. Zyzik
 9. Zzaman
 10. Zzamouri

Ik ben vooral benieuwd naar het idee achter Zyxcban, de naam van cellist Zyxcban Wolfs. ZYX – CBA – N?

Heb jij een naam die heel laat of juist heel vroeg in het alfabet komt? Heb je daar ooit last of voordeel van gehad?

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

23 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  • Ilse zegt

   Geprobeerd te achterhalen, von Zhoray welke taal en betekenis volgens translate.google.nl, von = van (Duits-Nederlands), Zboray, dat is gedetecteerd als Engels, maar die achternaam heb ik nooit van gehoord dus verder bedacht dat de letter b ook v of w zou kunnen zijn (rekening houdende met von is taal Duits, bij gedetecteerd en vertaald geen verdere informatie) Zboray is bij taal herkennen Engels – gedecteerd. Zvoray is gedetecteerd – Slovaaks, vertaald Nederlands: verknald. De naam, het woord Zworay is Pools – gedetecteerd. Daaronder volgens google site “Bedoelde u: Zwora” en dat is Pools – gedecteerd is in Nederlands het woord: bewapening. Dat verder bekeken bij Zbora = Sloveens – gedecteerd, vertaald in Nederlands: montage. Het woord Zvora is Sloveens – gedecteerd, vertaald in Nederlands: Vora. Bij google zoeken is “Bedoelde u: Cevora” is Roemeens – gedecteerd. Maar dat kan allemaal fout zijn volgens mijn ervaring met google vertalen (vooral afgestemd op Engels). Dan maar verder zoeken internet, woordenboeken, encyclo.nl, wikipedia, enzovoorts, dan zie ik meteen toelichtingen in de Nederlandse taal bij een Hongaarse immigrante (1914-2001). Nu veronderstel ik von = Duits, Zboray, achternaam in Nederland, vanuit Hongarije. In de Nederlandse Familienamenbank is alleen maar vermeld bij kenmerken: andere taal. Het opzoeken kon wel bij kleur rood aanklikken achternaam, kleur zwart was niet mogelijk verder linken met een kaart of een lemma, zie bevat familienaam: Zboray, von (minder dan 5 namen 2007). Voorlopig: Duitse taalgebied en Hongaars, zou kunnen Oostenrijk-Hongarije die regio, voor wie dat zoekt het komt wel overeen met Hongarije zie een treffer achternaam van overledene: Ernst von Zboray, leeftijd 57, overleden in 1959, daarbij ook zijn ouders en partner index (overlijdensakte na inloggen bekijken/downloaden) wiewaswie.nl.

   • Ilse zegt

    Ter aanvulling nog over Zhora, dat is een (meisjes)voornaam, als familienaam is in Nederland: “bevat Zhora”, Atzhorn, Ganzhorn, Prinzhorn, Zhorova, Zhorzholiani, alleen Prinzhorn (met aantal 12 in 2007) Nederlandse Familienamenbank meertens.knaw.nl.

    • Zboray zegt

     De naam Zboray is Hongaars, en betekent “van zboro”, tegenwoordig Zborov, Bardejov, Slowakije. Het Von is dus een beetje dubbelop, er vermoedelijk voorgezet om te verduidelijken dat het om een adellijke familie ging.

 1. zegt

  Dit artikel is in 2010 voor het eerst gepubliceerd en in 2013 licht bijgewerkt. De reacties hierboven hebben betrekking op het oude artikel, die hieronder op het nieuwe. Grote inhoudelijke verschillen tussen de twee versies zijn er niet.

 2. zegt

  Ja vroeger als kind had ik dat weleens,we stonden op school in de rij voor een prik en daar mijn achternaam met een z is was ik de laatste. en was best jaloers en zag ook veel kinderen voor mij flauw vallen.)-;Toen ik getrouwd was heette ik Korving toch wat makkelijker.

 3. Ronn (via Facebook) zegt

  Mijn achternaam begint met een B. Heeeeeeeeeeel vaak, wanneer er dingen op naam worden uitgedeeld, is er wel iemand die roept: “We gaan het vandaag anders doen, we beginnen achteraan in het alfabet”. Tja..

 4. zegt

  Hmm. Zyxcban.

  Ik dacht in eerste instantie misschien willen ze er een mooi nummer van maken, maar als ze op 100 uit hadden willen komen (26+25+24+3+2+1+19) was het zyxcbas geworden. Nog best een “goeie” optie overigens.

  Mijn tweede gedachte was dat ze de middelste letter hadden genomen, maar ja, dat zijn er twee, dus dan had ie zyxcbamn moeten heten. Kan ook (net zo “goed”).

  Mijn laatste optie is dat het klinkt als een slavische naam (in de stijl van Dragan, Bogdan, etc.). Geen idee of de beste man ook slavische roots heeft overigens :)

 5. Annelies (via Facebook) zegt

  Last van mijn voorletter, eigenlijk nooit gehad tot de mobiele telefoons kwamen. Dat broekzak bellen is dan best lastig!

 6. Jane zegt

  Achternaam Zamora, bestaat echt in Nederland. Voor 2007 was mij dat bekend als “artiestennaam” van de Nederlandse zangeres: Maria Zamora. Voor deze bijdrage opgezocht meertens.knaw.nl.
  Die familienaam is in 2007 met acht personen een bestaande familienaam in de Nederlandse Familienamenbank, in 1947 aantal 0 personen is dus niemand, verklaring: Spaanse naam. (Ik had niet anders verwacht bij deze zangeres vooral bekend in Amsterdam, met uit dezelfde muzikale familie niet te vergeten, haar jongere zuster heeft als artiestennaam: Zwarte Riek. (Dat heeft niets te maken met achternaam Zwart.) Bij de familienaam Zamora zie ook varianten en/of samenstellingen: Alzamora, en dubbele naam: Alzamora Poma, dat zijn familienamen in 2007, nog niet 1947 in Nederland. De betekenis heb ik niet uitgezocht Spaans-Nederlands, klinkt wel mooi die namen.

 7. Donna zegt

  Zza – google translate/vertalen, is taal: Pools – gedecteerd, Pools-Nederlands = achter.
  Via zoeken naar welke taal gedecteerd is leuk, achternaam Zar in de Nederlandse Familienamenbank bestaat nu ook in 2007 – dat lijkt dan volgens mij op taal Duits en dan via google vertalen Nederlands-Duits dan is het woord Czar hetzelfde als Zar, dus spelen met google vertalen wikipedia talen vergelijken.

  • Gepke zegt

   Zsa, die voornaam ken ik goed zolang ik dat kan herinneren; alleen bij vrouwen als eerste naam en als volgnaam in de Nederlandse Voornamenbank van het jaar 2010. Daar staat verder niets bij en dat hoeft ook niet voor de wereldberoemde actrice met artiestennaam: Zsa Zsa Gábor. Ik veronderstel dat dit in ieder geval Hongaarse voornamen zijn. De spelling Zza vond ik niet bij namen in Nederland, meertens.knaw.nl.

  • Jan zegt

   Een mooie voornaam Zara begint met de letter Z, in Nederlandse Databanken 2010.
   Het woord Zar, daarvan ken ik de vertaling Duits – Nederlands wikipedia bijv.: Czaar of Tsaar. Met toelichting in Duits internet de.wikipedia.org/wiki/Zar
   De betekenis van straatnamen, zoekresultaten ‘begint met Cza’ website postcode.nl, deze straten in Nederland: Czaar Peterstraat in Amsterdam, Czaar Peterstraat in Maastricht, Czaar Peterplantsoen in Zaandam, Czaar Peterstraat in Zaandam, Czarinastraat in Zaandam, Tsarenhof in Alphen aan den Rijn.

 8. Bea zegt

  Hoe oud wordt men bij de letter Z of ZZ? De naam A is ook lastig bij achternaam: van A. Het zoeken op de site databases Familienamen meertens.knaw.nl, dat is A, van (zoekresultaat met een komma na de letter A) anders lukt het niet bij exact zoeken. In de bevolkingsregisters (gezinskaarten online) bij het archief van Rotterdam aangetroffen dat het officieel was veranderd: van A, dat was geworden: Van A. Men leest dan doorhaling en verbetering op de gezinskaart(en). Worden die Van A minder oud dan de familieleden: van A. Dubbel A dus AA bestaat ook en dubbele achternamen A of AA, bij de familienamen meertens.knaw.nl. Geen idee hoe je daar achter kunt komen, website CBS niet ontdekt daarover.

 9. Audrey zegt

  Zeldzame namen bij de letter Z. Van achternaam begint met Z naar A is zo gebeurd met leuke vondst: Salami, toevalstreffer meertens.knaw.nl. Dat ging over voedingsnamen waar ik naar zocht, Salami was snel gevonden omdat ik dat al wist. De varianten zijn in de Nederlandse Familiebank, van de ene naar de andere naam zag ik onder meer Zalim, dat is een zeldzame naam lijkt op Zalm dacht ik meteen maar dat is geen variant daarvan. Bij Zalim, > Alzalimi en Salim. > Sallem > Salm, dus toch dankzij documentatie > Zalm, Salm: BN naar de visnaam, de zalm. (…). En bij familienaam Salami, > Sallami, > Salmi, varianten o.a. deze selectie begint met een A om langer te blijven leven, familienaam: Al Boussalmi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *