De persoonskaart van Annie M.G. Schmidt

In de serie Bekende Personen: de Amsterdamse persoonskaart van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G.Schmidt in 1989 tijdens een uitzending van Service Salon (Beeld- en Geluidwiki, CC-ASA 3.0 U)

Annie M.G.Schmidt in 1989 tijdens een uitzending van Service Salon (Beeld- en Geluidwiki, CC-ASA 3.0 U)

Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 in het Zeeuwse Kapelle geboren als dochter van Johannes Daniël Schmidt, geboren 1 maart 1871 te Dordrecht, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze was Nederlands-hervormd.

Volgens de kaart verhuisde Schmidt in 1936 van Kapelle naar Amsterdam en bleef ze, met een onderbreking van 1942 tot 1946, tot 1954 in die stad wonen. Ze verhuisde veel. In 1954 vertrok ze naar Berkel en Rodenrijs.

Dat Annie ook in Amsterdam is overleden, is op de kaart niet aangetekend. Toen zij op 21 mei 1995 stierf (niet toevallig in de nacht van haar 84e verjaardag), waren de persoonskaarten niet meer in gebruik.

Annie M.G. Schmidt was in Amsterdam achtereenvolgens assistente leeszaal, bibliothecaresse (o) en redactrice + journaliste (o). De afkorting “o” achter de laatste twee beroepen staat voor “ondergeschikte”. Ze had dus geen leidinggevende functie.

Uit de kaart blijkt niet of Annie Schmidt ooit getrouwd is geweest. De zoon die zij met haar levenspartner Dick van Duijn had, Flip van Duijn, wordt wel genoemd. Hij werd op 20 januari 1952 te Amsterdam geboren als Philip Dirk Schmidt. Later kreeg hij de achternaam Van Duijn.

Persoonskaart Annie M.G. Schmidt

Persoonskaart Annie M.G. Schmidt

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

6 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  1. zegt

    Volgens mij betekent de (o) van ondergeschikt dat iemand in loondienst was in plaats van zelfstandig ondernemer. Voor zover ik weet zegt het o-tje dus niets over het niveau waarop iemand werkzaam was, dat zou dus ook een leidinggevende kunnen zijn. Maar zeker weten doe ik dat niet.

  2. gaetan zegt

    Ik doe mijn spreekbeurt over Annie M.G. Schimidt als iemand mee kan helpen met een site adres of andere informatie laat het dan even weten.

    Al bedankt op voorhand .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *