Mevrouw Hitler uit Amsterdam

Cornelis Zijp, weduwnaar van Joukje van der Veen, hertrouwde in 1930 met Johanna Christina Wilmina Hertler. Ik heb de indruk dat zij niet zo goed lag bij Joukjes familie:

C. Zijp-Hitler in de overlijdensadvertentie van Jetske Dijk (Nieuwsblad van het Noorden, 11 oktober 1933)

C. Zijp-Hitler in de overlijdensadvertentie van Jetske Dijk (Nieuwsblad van het Noorden, 11 oktober 1933)

Johanna heet in de overlijdensadvertentie van Joukjes moeder Jetske Dijk opeens niet Hertler, maar Hitler. Een foutje bij het telefonisch doorgeven van de advertentie of boze opzet? We zullen het wel nooit weten.

Fragment persoonskaart Cornelis Zijp

Fragment persoonskaart Cornelis Zijp


Reacties

 1. Mevrouw Hitler uit Amsterdam http://t.co/NnMRRFb2 #familieadvertenties #overlijdensadvertentie

 2. Bizar, zo’n naam. Maar het kan erger: er schijnt nog steeds iemand met de naam Adolf Hitler rond te lopen. Hij werkt als hotelmanager in Thailand. Hij is ooit geportretteerd door fotografe Nadja Lenz die ook andere mensen met namen van beroemdheden fotografeerde. In die serie zien we o.a. Johannes Brahms, Marlene Dietrich en Joseph Stalin. Ik schreef er een blogje over: http://bit.ly/gO6nKw

 3. Mevrouw Hitler uit Amsterdam http://t.co/iKqgI0u2 via @Vernoeming

 4. Interessant artikel met mooie foto’s! Ik vraag me wel af of die Adolf Hitler en Joseph Stalin echt Hitler en Stalin als achternaam hebben of dat het hun tweede voornaam is.

 5. van der veen zegt:

  Laten dit nou mijn voorouders zijn waar ik naar op zoek ben. ben je dankbaar voor het plaatsen van de advertentie even het schrijffoutje buiten beschouwing gelaten en eeh ik ga uitzoeken hoe de verstandhouding nu in het echt was.
  groet Margreeth van Der Veen

 6. Hans Borghmans van Brabant zegt:

  De achternaam Hit(t)ler is afgeleid van huutler. (Waar zit de Umlaut op de u??)
  Dat betekent eigenlijk: herder, schaapherder of koeherder.
  De voornaam Adolf was in Nederland tot aan de jaren dertig een heel gewone naam.
  Is echter sinds die tijd practisch verdwenen. In Nijmegen had ik een klasgenoot die Adolf heette. In zijn familie kwam die naam al generaties lang voor. We noemden hem: Dolfie. Was Dollefie-Zallefie niet een cabaret-creatie van …..? Ik kan niet op zijn naam komen. Hij creeerde ook het liedje: ” Er zitten twee motten in mijn ouwe jas”.

  • Doris, ofwel zijn echte naam; ‘Tom Manders’. Wat dacht u van; ‘Dolf Jansen’de cabaratiër’?

  • Dan te bedenken, dat Hitler volgens sommige bronnen niet eens Hitler heette en dat zelfs op een Oostenrijkse Joodse begraafplaats er een Hitler ligt, ook heb ik ooit vernomen dat er in Nieuw-Zeeland een van Maori afkomstige familie woont, met de naam; ‘Hitler’.

Laat wat van je horen

*

PRAAT VERDER OP HET NAMENFORUM

Volg me op Facebook

Volg Vernoeming.nl op Facebook