Dit zijn de hipste babynamen van dit moment – en hier komen ze vandaan

Vik en Kensi waren in 2015 de hoogste nieuwe binnenkomers in de top-1000 van populairste babynamen. Ook nieuw in de lijst: Soof, Alexis, Marlijn, Jaxx en Lux.

trendy-voornamen

Leuk en kordaat

Vik komt op nummer 278 binnen in de top-1000 van jongensnamen. In 2014 kregen zes jongetjes deze naam, in 2015 waren het er 59. De inspiratie? Ongetwijfeld Lieke van Lexmond, die haar zoon in september 2014 Vik Barthélemy noemde. ‘Vik vonden we gewoon heel leuk en kordaat, een sterke naam’, verklaarde de presentatrice tegen nu.nl.

Een gouden vondst, want Vik past perfect bij kort-kort-korte top-10-namen als Sem, Luuk, Daan en Finn, maar komt nog nauwelijks voor. Met de nadruk op nog, want ik voorspel voor deze naam een grote toekomst.

Viks tweede naam Barthélemy is overigens niet aangeslagen: geen enkel jongetje werd in 2015 zo genoemd. Weinig verrassend. Té Frans, té lang en met een té persoonlijk verhaal erachter.

Barthélemy verwijst naar de vakantie die Van Lexmond met haar partner vierde op het Caribische eiland Saint-Barthélemy, vlakbij Sint Maarten. ‘We keken elkaar toen in de ogen en dachten: we zouden zo graag een kindje met elkaar willen.’ Heel romantisch, maar weinig ouders zullen de behoefte voelen hun kind naar andermans vakantie te noemen.

Kensi is terug

In de top-1000 van populairste meisjesnamen is Kensi op 274 de hoogste nieuwe binnenkomer.  Ook nieuw binnen: Kenzi op 819. Special agent Kensi Blye is een personage uit de tv-serie NCIS: Los Angeles, gespeeld door de niet onaantrekkelijke Daniela Ruah.

Kensi werd in 2011 bijna uit het niets aan 22 meisjes gegeven, steeg in 2012 naar 24 meisjes en zakte daarna weer in, om nu met 49 Kensi’s en 14 Kenzi’s with a vengeance terug te keren in de lijst. Dat zal wel met het uitzendschema van de serie te maken hebben.

Romcom

Terwijl Vik de afgelopen jaren sporadisch voorkwam is Soof een echte nieuwkomer. Voor 2014 was er helemaal niemand in Nederland met Soof als eerste officiële voornaam (al zullen er ongetwijfeld Sophies zijn geweest die Soof werden genoemd). In 2014 zagen de eerste negen Soofs het levenslicht, in 2015 waren het er 34.

De naam dankt zijn plotselinge populariteit aan de film Soof uit 2013, een romcom die is gebaseerd op de Volkskrant-columns van Sylvia Witteman, die – ik citeer Het Parool – ‘het leven van een thuiswerkende, creatieve vrouw met drukbezette echtgenoot en jonge kinderen van de nodige herkenbare en geestige kanttekeningen voorziet’.

Daar komt bij dat Soof een trendy draai geeft aan klassieker Sophie (in 2015 op 3) door die inmiddels toch wat afgezaagde naam in het al bij Vik genoemde éénlettergreepschema te duwen.

Tess staat al een tijd hoger dan Tessa, Saar zit Sara op de hielen ook Juul en Eef gaan lekker. En nu dus Soof als Sophie 2.0. Het is wachten op Em als het nieuwe Emma.

Ugly Betty

Alexis blijft voor mij die bitch uit Dynasty, hoewel die serie liep toen ik een klein kind was en ik nooit ook maar één aflevering heb gezien. Maar ik kijk dan ook nauwelijks tv, zodat dat soort associaties blijven bestaan. Voor veel jonge moeders zal Alexis in de eerste plaats Alexis Meade uit Ugly Betty zijn, eerst gespeeld door Elizabeth Penn Payne en later door Rebecca Romijn.

Toch verklaart dat niet waarom Alexis nu opeens een van de hoogste nieuwe binnenkomers is. De serie is al in 2010 gecanceld. Zou het met de herhalingen op FOXlife te maken hebben? Zie ik een andere Alexis over het hoofd? Of is de stijging puur toeval?

De Mol

Een marlijn is een vis met een puntige snuit, maar ook een meisjesnaam. Die van Marlijn Weerdenburg bijvoorbeeld, de actrice die in 2013 bekend werd door haar titelrol in Danni Lowinski en in 2015 meedeed aan Wie is de Mol?

Deze Marlijn is geboren in 1983, toen haar naam nog trendy was als update van het overpopulaire Marjolein. De naam piekte in 1992 met 30 geboortes, maar is sindsdien diep gevallen: in 2014 werden er nog maar vier Marlijntjes geboren. In 2015 waren het er 27, goed voor een 465e plaats in de top-1000.

Of we Marlijn volgend jaar terug gaan zien is nog maar de vraag. Andere ijn-naam lopen niet bepaald lekker: Jasmijn, Karlijn, Carlijn, Annemijn, Jolijn, ze blijven allemaal gelijk of dalen zelfs. Ik hou het voorlopig op een eenmalig Mol-effect.

Jaxx

Ergens in 2011 is in Nederland de allereerste Jaxx geboren. In 2014 kreeg hij er tien naamgenootjes bij, in 2015 waren het er 38. Een stuk minder nog dan de 186 jonggetjes die Jax zijn genoemd, maar toch opmerkelijk veel voor zo’n qrejatyf gespelde naam. Het kan natuurlijk nog mooier: Djax (3), Djaxx (1). Een Jaxxx is nog niet gesignaleerd.

Jaxx doet mij meteen denken aan het Britse dj-duo Basement Jaxx (en dan denk ik weer: moet je je kind nou echt een naam geven die naar een kelder verwijst? – maar dat ligt aan mij), maar dat zal de inspiratiebron niet zijn. Jaxx is gewoon cool. Jack is populair, Dex is populair en die xx maakt het helemaal af.

Geslachtsverandering

Ook Lux – nieuw binnen met eveneens 38 geboortes – past in de x-trend. Lux is het zoontje van Jim Bakkum. Hij is al uit 2012, maar kwam in 2015 in het nieuws door de geboorte van zijn zusje Posy. Die naam is overigens geen enkele keer overgenomen.

Ten tijde van Lux’ geboorte verbaasde ik me erover dat Jim zijn zoon een meisjesnaam gaf. Toen was dat terecht; nog in 2014 telde Nederland 28 mannelijke en 62 vrouwelijke Luxen. In 2015 is het aantal jongens-Luxjes meer dan verdubbeld, terwijl de meisjes-Luxjes er maar zeven zusjes bij hebben gekregen. Jim trekt zich niks aan van geslachten. Hij geeft zijn zoon een meisjesnaam en zorgt er eigenhandig voor dat het een jongensnaam wordt.

Wat vind jij?

Wat vind jij van deze nieuwe binnenkomers? Zou jij je kind een naam geven die is geïnspireerd op een celebrity, film of tv-serie? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.