De zeldzaam geestige mop van Hitler Madumo

Je kent vast deze hele oude en hele flauwe mop wel:

Er komt een man bij de burgerlijke stand. Hij zegt tegen de ambtenaar: “Ik wil graag mijn naam veranderen”. “Dat kan,” antwoordt de ambtenaar. “Wat is uw naam nu?” “Jan Poepjes.” “En hoe wilt u voortaan heten?” “Henk Poepjes.”

Waarom lacht Henk niet mee?

Waarom lacht Henk niet mee?

In Zuid-Afrika heeft zoiets zich een paar jaar geleden echt voorgedaan.

In de rubriek naamswijzigingen van de Staatskoerant van 6 juni 2008 komen we een zekere Hitler Madumo tegen. Niet verwonderlijk dat hij zijn naam wilde veranderen, zou je denken, maar het was niet zijn voornaam die hem dwarszat:

Naamswijziging van Hitler Madumo in Hitler Makofane (Staatskoerant, 6 juni 2008)

Naamswijziging van Hitler Madumo in Hitler Makofane (Staatskoerant, 6 juni 2008)


Reacties

 1. De zeldzaam geestige mop van Hitler Madumo http://t.co/L1enSFQJ #voornamen #naamsverandering #zuidafrika

 2. MarcB zegt:

  De achternaam doet vermoeden dat het ‘zwart’ persoon betreft. Waarom zouden gekleurde mensen hun kind Hitler noemen?

 3. De zeldzaam geestige mop van Hitler Madumo http://t.co/zXSUDhWN via @Vernoeming

 4. @MarcB:

  Als je op de Zuid-Afrikaanse genealogiesite http://www.ancestry24.com zoekt op de voornaam Hitler vind je niet alleen namen als Hitler Canham, John Hitler Visagie, Johan Adolf Hitler Gunter en Hitler Stefanus Kruger Niemand ook veel nogal ‘zwart’ aandoende namen als Hitler Nxumalo, Hitler Muthi Radebe, Adolph Hitler Dlada enz. Kennelijk kwam de voornaam Hitler ook bij niet-blanken geregeld voor.

  Waarom? Ik weet het niet. De pro-nazibeweging in Zuid-Afrika was meer anti-Brits dan expliciet pro-Duits en misschien moeten we het in dat licht zien: men was tegen Engeland en dus – in de oorlogsjaren – vóór Duitsland.

 5. J.A. B. zegt:

  Dat is opmerkelijk; er bestaat een Zuid-Afrikaanse voetballer met de naam Hitler Makofane, maar ik weet zeker dat ik die naam al vóór 2008 ben tegengekomen. Volgens http://www.footballsquads.co.uk/sthafrica/2005-2006/psl/tembisa.htm speelde hij in het seizoen 2005-2006 voor Tembisa Classic.

  Misschien betreft het iemand die officiëel geregistreerd was met de naam van zijn moeder en later de naam van zijn vader, die hij al gebruikte, officiëel aannam?

Laat wat van je horen

*

PRAAT VERDER OP HET NAMENFORUM

Volg me op Facebook

Volg Vernoeming.nl op Facebook