Durf jij je dochter nog Isis te noemen?

Vorige week nam ik met vrienden van mij die een kind verwachten de top 500 van populairste meisjesnamen door. Bij nummer 97 zeiden we alle drie meteen: doe maar niet.

Egyptische muurschildering van de godin Isis, rond 1360 v. Chr.

Van godin naar terreurgroep

Op 97 staat Isis, een naam die al een jaar of tien behoorlijk populair is. Vorig jaar zijn in Nederland 161 meisjes vernoemd naar de Egyptische vruchtbaarheidsgodin. De naam klinkt ook trendy: een kruising tussen de voormalige top 10-namen Isa en Iris, maar dan nét even anders en met een coole mythologische connectie.

Helaas zien we sinds dit jaar bij het horen van de naam Isis geen Egyptische muurschilderingen zoals hierboven meer voor ons, maar deze vlag:

Vlag van ISIS

De Islamitische Staat in Irak en Syrië is bezig aan een ongekende opmars en domineert al maanden het wereldnieuws. De terreurgroep heeft zichzelf inmiddels weliswaar omgedoopt tot Islamitische Staat, maar de afkorting ISIS is nog altijd synoniem met onthoofdingen en massa-executies in de woestijn. Niet echt iets waar je je pasgeboren dochtertje mee wilt associëren.

De nieuwe Joran

Ik durf dus wel te voorspellen dat we Isis volgend jaar een heel stuk lager in de top 500 zullen terugvinden. Misschien verdwijnt de naam wel helemaal uit de lijst.

Isis volgt dan in de voetsporen van Joran en Oussama, twee andere namen die ooit populair waren, maar door gebeurtenissen in het nieuws nu bijna nooit meer worden gegeven:

Populariteit van 'Joran' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2013

Populariteit van Joran als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2013

Populariteit van 'Oussama' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2013

Populariteit van Oussama als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2013

Wat denk jij?

Wat denk jij? Kun je je kind nog met goed fatsoen Isis noemen of is deze naam voorlopig verpest? Ik ben benieuwd naar je mening!

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

82 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Marjolein Koks zegt

  tja ik heb al een jaar of 8 een isis. Voor mij is het dus vooral een naam. Mafkezen heb je helaas overal en van die naam is erg ongelukkig. Ik hoop erop dat het met IS snel over zal waaien. En namen met rare associaties heb je wel meer. (splinter of spijker of dop bv).

  • Endemol Nederland zegt

   Bese Marjolein,

   Voor een programma op RTL 4 ben ik op zoek naar mensen die een kind hebben met de naam Isis. Ik zou graag contact met u opnemen. u kunt mij bereiken op nummer 020 – 893 1129. Alvast danu.

   Met vriendelijke groet,

   Devin Stuiver
   Endemol Nederland.

 2. Jacqueline Stolker-Dekker zegt

  Dat was wel mijn eerste ingeving “je zal je kind zo genoemd hebben” er zijn er hier in de buurt namelijk twee. Ik hoop dat ze er niet zoveel last van zullen hebben.

 3. Marjolein Koks zegt

  ja petra baks…dop bestaat helaas echt. en piep en pluk en zulk soort namen ook. tja associaties hebben mensen toch wel. bij uniek/origineel gespelde namen denk ik altijd…ehm..
  apart…zouden de ouders kunnen schrijven? en met splinter heb ik ook alleen maar pijnlijke emoties…waarom beer en wolf wel? Denken we dan meteen aan de hele dierentuin of went het en zie je een kind? Ik ga uit van het laatste en hoop dat IS dusdanig ver van mn bed blijft dat mn grietje er alleen maar positief geassocieerde reacties op krijgt.

 4. Marjolein Koks zegt

  en tja linda van der stal.. is is blijkt in de praktijk niet een punt hoor. de klank van de eerste i is nl anders (ie) dan de 2e in is (i). Bovendien begrijpt bijna iedereen m… hoewel ik ook kaartjes kreeg met gefeliciteerd met iezus en zo erop na dr geboorte.. (dachten wij toch echt iets verzonnen te hebben wat niet mis kon gaan met spellen ;-))

 5. Saskia Wendel zegt

  iki vind Isis een hele mooie naam, en we moeten het maar zo zien dat het een afkorting is, En de meisjes met de naam Isis kunnen er niks aan doen. Maar kan me voorstellen dat ouders er minder snel voor kiezen, wel jammer van zo’n prachtige naam

 6. Dino zegt

  Voornamen en automerken komen nogal eens met elkaar overeen, is al genoeg reden waarom wel of niet doen. Zoals Mercedes, het zijn toch wel mooie voornamen zoals ook automerk Isis (een Nederlands automerk) dat vind ik een prachtige auto zie foto -> nl.wikipedia.org/wiki/Isis_(automerk) isiscars.nl/

 7. zegt

  Ik heb een zoon van 40, maar als hij een meisje was geweest had ik haar ook Isis genoemd. Ik ben al vanaf mijn jeugd oud Egypte-gek, dus voor mij klonk deze naam toen al gewoon. Toch waren er mensen die het 40 jr geleden erg gek vonden, Isis? Nooit van gehoord!
  Dat bewijst maar weer dat mensen moeten wennen aan een naam. Ik twijfelde toen voor een meisje tussen: Isis of Merit-Amon, voor mij klonk en klinkt dat heel mooi.
  Omdat we het er nu toch over hebben: mag ik hier een link naar mijn site plaatsen? Daar staan fragmenten van mijn boeken op, met dus nog heel veel mooie oude namen!!! Want wat denk je van Kiya? Nee nee géén automerk maar een prachtige oud Egyptische naam!!!
  http://www.renedemila.123website.nl

 8. Pernille zegt

  Isis is (ergens in Nederland, laat ik niet specifieker worden) een antiquariaat met als speerpunt de wijsbegeerte. De firma is vernoemd naar de Egyptische moedergodin. Ze hebben momenteel geen leven… Smerige zaken tegen deur of etalageraam, dreigbrieven, de volle mep.

 9. A. Gritter zegt

  Best wel ironisch dat de generaal, die nu de macht heeft in Egypte, al-Sisi heet. Sisi tegen Isis – het zijn inderdaad diametraal tegengestelden. Of misschien toch niet? Want: dictatoriaal en dictatoriaal…

  De meisjes- of vrouwennaam Isis zou ik te allen tijde associëren met de bekende oud-Egyptische godin. Lijkt mij een kwestie van beschaving, c.q. de daarbij behorende kennis… en laat dat nou net datgene zijn waar IS [alias – zogenaamd! – “het Kalifaat”] zo op tegen is. Die willen een dom-gehouden, en DUS makkelijk te beheersen, kudde!

  We horen ons in het Westen dus massaal tegen het verdommen te keren! [als vergelen = geel worden, is verdommen = het dom worden, en NIET de verdoemenis! Opletten a.u.b.!]

 10. Anoniem zegt

  Isis is een mooie meisjesnaam, punt.
  Blijf kinderen gewoon zo noemen, anders geef je IS alleen maar meer macht. Bovendien is het nu IS. Jammer dat het buitenland wel ISIS blijft zeggen, daar is het toch ook een naam van mensen en bedrijven…

 11. denie zegt

  De mensen die nu een negatieve associatie bij de naam Isis hebben, zijn naar alle waarschijnlijkheid niet haar toekomstige vriendjes en vriendinnetjes. Dus m.i. zal zij er geen last van hebben. Daarnaast kan er over 10 jaar zomaar een nieuwe popster opduiken genaamd Isis, waardoor de naam weer een andere lading krijgt.

 12. Ter info. zegt

  Media belichten dit ook constant op een manier waardoor ze er bewust/ onbewust er een negatieve lading aan geven!! Het moge duidelijk zijn mensen, hierbij de JUISTE info: het zijn letters/ afkorting die voor totaal iets anders staan als de naam Isis! Tjonge jonge…

 13. *R*T* zegt

  Als Isis niet de naam van een godin was, zou ik hem mooi genoeg vinden voor een dochter. De terreurorganisatie heet nu toch al IS, Isis wordt nauwelijks nog genoemd.

 14. Inge zegt

  Ik heb Isis altijd een mooie naam gevonden, ik zou echter mijn dochter nu zeker niet zo noemen. Je kind associeren met zoiets vreselijks als deze terreurbeweging, dat wil je niet.
  Voor de mensen die een dochter hebben met de mooie naam Isis lijkt me dit een vervelende tijd.
  Ik ken ouders van een Isis die nu zwaar aan het overwegen zijn hun dochter met haar tweede naam aan te spreken, het meisje is nog maar 2 jaar en zal er snel aan wennen.

 15. Andrea zegt

  Ik zou het vreemd vinden als je die naam nu ging gebruiken . Als je zo heet kun je er natuurlijk niets aan doen maar nu kan het eigenlijk niet meer. Net zoals het in Duitsland heel lang not done was om je kind adolf te noemen

 16. zegt

  Voor een restaurant of kapper vind ik het wel een mooie naam,maar een kind zo noemen zou ik nooit doen,,! Maar ik begrijp wel dat de kapsalon nu de naam wil veranderen!

 17. Danielle zegt

  Laatst hoorde ik een verhaal van bekenden die hun dochtertje Isis hebben genoemd. Het meisje vroeg onlangs aan haar ouders ‘of ze een andere naam mocht.’ Ze werd er op school mee gepest. En dan kan Isis nog zo’n mooie naam zijn ( ik vind ‘m prachtig), maar blijkbaar associeren veel mensen – en zelfs kinderen – het met IS. Ik denk dat de naam daarom snel in populariteit zal afnemen.

  • Endemol Nederland zegt

   Hoi Danielle,

   Voor een programma op RTL 4 ben ik op zoek naar ouders die hun kind de naam Isis hebben gegeven. Ik zou graag met hen in contact komen. Zou jij me hiermee kunnen helpen? Ik hoor graag van je.

   Met vriendelijke groet,

   Devin Stuiver – Redactie
   |Endemol Nederland.

 18. zegt

  De lokale shoarmatent heet zo, natuurlijk genoemd naar de Egyptische godin. Zou dat gewoon zo laten, de terreurgroep verandert toch elke maand van naam. Wat betreft een dochter, nee. Zou ik niet doen.

 19. Marjolein zegt

  Als ik me nu ook al van allerlei gespuis wat aan moet gaan trekken…. Bovendien is het nu IS en geen Isis. Mijn kind heeft er helemaal geen last van dat ze Isis heet iig. Mss dat ik er nu niet meer voor zou kiezen als ze nog geboren moest worden. Maar ach..op alles valt wel iets aan te merken. Zou mijn kind ook geen Yoni noemen omdat ze er toevallig uit komt 😉

 20. Trotse moeder van Isis zegt

  Hier een trotse moeder van een dochter van 13 maanden; Isis! Via Google kom ik dit artikel tegen en ook al probeer ik het me niet aan te trekken het raakt me tot in het diepste van mijn ziel. Dolblij waren we toen we er midden in de zwangerschap achter kwamen dat wij een dochter verwachten. Al gauw waren wij eruit hoe we haar zouden noemen. Isis naar de Egyptische godin van de vruchtbaarheid met een kleine knipoog naar de dj 100% Isis. Nooit hadden wij verwacht wat deze naam een aantal maanden later teweeg zou brengen… In het begin lachte ik er nog een beetje omheen en grapte ik mee “ja ja, onze kleine terrorist”. Maar de nieuwsberichten werden gruwelijker en de opmerkingen werden harder. Mijn lieve kleine meisje die wordt vergeleken met Osama Bin Laden, ik heb staan janken op het toilet op m’n werk. Of een verjaardag waar iemand vraagt hoe je dochter, je haar naam zegt en er “oef” wordt gezegd en het daarna stil valt. Weken heb ik geen journaal kunnen kijken en alle berichten op Facebook over ISIS heb ik weggeklikt. Gelukkig veranderde de naam in de berichtgeving later in IS maar de negatieve associatie blijft. De vraag van dit artikel was zou je de naam Isis nu in deze tijd nog geven. Ik vind dit een hele moeilijke vraag… Onze dochter heeft ook een hele mooie tweede naam en we hebben het er zeker wel eens over gehad samen om deze naam te gaan gebruiken. Maar we hebben er voor gekozen om dat niet te doen. Onze dochter is gewoon een Isis. Voor ons heette ze al zo toen ze nog veilig in mijn buik zat. De naam past bij haar en een andere naam zou vreemd voelen. Ik ben trots op onze vrolijke dreumes met de prachtige naam Isis!

 21. isis zegt

  Ik ben 16 jaar er heet zelf isis,
  ik krijg er maar heel af en toe opmerkingen over maar ik vind het wel vervelend. Mensen kijken nu toch een beetje raar als ik mezelf voorstel terwijl een jaar geleden de meeste mensen het wel een mooie naam vonden.
  ik heb het er met mijn ouders over gehad om mijn naam te veranderen maar daar wacht ik maar mee, het waait vast wel weer over.

 22. Anoniem zegt

  Via Google kom ik op deze site. Ik ben momenteel halverwege mijn zwangerschap en wij willen onze dochter graag Isis noemen. Echter, de negatieve associatie is wel iets waar we (met name ik, mijn man denkt dat het allemaal wel mee zal vallen en dat het wel weer overwaait) bang voor zijn. Ik vind het zo’n mooie naam!! Moeten we die debielen die alleen maar haat zaaien in de wereld nu ook nog deze mooie naam laten afpakken? Wat zouden jullie doen als je nu moest kiezen en over 4 maanden een dochtertje verwacht?

 23. zegt

  Ik zou je dochter gewoon Isis noemen. Jullie dochter heeft (gelukkig) niets te maken met de vervelende gebeurtenissen van ISIS. Gekke gedachte misschien, maar stel dat de ISIS over 4 jaar actief zou worden en jullie dochter heeft dan al deze naam, zou het haar minder mooi maken?

 24. zegt

  Ik moet zeggen dat ik de associatie niet zo heb. ISIS heet al een poosje IS en in combinatie met een kindje kwam het bij mij even überhaupt niet aan… Ik denk dus dat het wel mee zal vallen.

 25. zegt

  prachtige naam maar ik begrijp je gedachtegang.ik zou er ook mee zitten maar het toch denk ik wel doen.Isis,de terreurgroep heet tegenwoordig gewoon IS maar toch…..eventueel kun je het als tweede naam geven maar dat is toch minder leuk.

 26. zegt

  Er zijn toch ontzettend veel leuke namen! Dat is toch geen opoffering om je kind een naam te geven zonder zo’n associatie. Kies gewoon wat anders.

 27. zegt

  Hmm zou het zelf niet doen, maar je kan ook wat met de spelling doen als je wilt…met Ysis of Izis bv is de overeenkomst op papier al weg..

 28. zegt

  andere naam kiezen als roepnaam, verwerk de naam Isis dan in geboortenamen of zo! Als je haar Isis gaat noemen als roepnaam, wie weet wat voor ellende ze over zich heen krijgt als ze eenmaal naar school gaat

 29. zegt

  Ik zou het gewoon doen. Ik lees het meteen als de meisjesnaam en niet van die randfiguren. Ik vroeg me zelfs vooraf af waarom je twijfelde over Isis.

 30. zegt

  ISIS heet al een tijdje IS. Duurt even voordat mensen die naam gebruiken maar tegen de tijd dat jullie Isis naar school gaat noemt niemand IS meer ISIS.

 31. zegt

  Dit helpt hè! Nooit vragen aan anderen of je kindje die of die naam moet geven. Is een keuze van mama en papa. Wanneer een naam die je leuk vind goed loopt met de achternaam doen! Zoveel mensen zoveel meningen!

 32. zegt

  Waarom niet? Gewoon doen! Alsof iemand zich nu nog druk maakt als iemand S.S..als voorletters heeft..of N.S.B…Die link met terroristen leggen ze nu..Dat vergaat wel.
  Ik kwam 17 jaar geleden al een geboortekaartje tegen met de naam Swastika. Dat is de benaming voor het symbool waar het hakenkruis van komt. Heeft trouwens een hele mooie betekenis origineel. Dus ach….

 33. zegt

  de terreurgroep heet nu IS (Islamitische Staat). De relatie met de naam Isis ebt weg. Dus gewoon de naam geven die je zelf graag wilt, rekening houdend met het feit dat het kind er haar hele leven mee moet doen, ook als de ouders er niet meer zijn.

 34. zegt

  Ik vind persoonlijk dat het gewoon moet kunnen. En wil effe zeggen dat ik het goed vind dat je er als ouder over na denkt en durft te vragen. Kende een jongetje dat de naam sattan. Ouders zeggen klonk lekker en met een extra t hoort toch iedereen het verschil (ik niet hoor) :(

 35. zegt

  Ik zou het nu idd ook niet doen.
  Niet alleen omdat de associatie nu erg groot, maar ook omdat meestal uit de ene terreurgroep wel weer een ander ontstaat, dus ook al ebt de naam nu weg weet je nooit of er vroeg of laat weer een opstaat en de naam herbruikt, dan is op dat moment de associatie weer helemaal terug en dat lijkt me voor een kind niet prettig.
  De spelling aanpassen zou ik niet doen, de schrijfwijze is dan wel anders, maar de klank verandert niet veel dus de associatie blijft.
  Als je je kind de naam Isis wilt geven zou ik het als tweede naam gebruiken en anders zou ik er persoonlijk Isa van maken.

 36. zegt

  Ik moest bij je vraag wel meteen aan de terreurgroep denken ookal heten ze nu niet meer zo.

  In een eerdere reactie wordt gezegt dat de afkorting SS en NSB ook gewoon kunnen, ik heb daar hele nare gedachten bij, voor mij echt een no go. Achternaam van mijn kinderen begint met de S dus alle s-namen vielen voor ons als eerst naam af.

 37. zegt

  Als je dochter ooit ergens anders in de wereld wil wonen dan Nederland, zou ik het niet doen.. Nederland is vrij open, en intellectueel.. andere eerste en tweede wereld landen niet zo. Je weet niet wat in haar toekomst zit, en ook niet die van ISIS. Zou je een zoon Adolf noemen omdat je het mooi is, of zou je een beetje voorzichtig zijn? Er zijn zoo veel mooie griekse naamen.. (Nederlands is mijn derde taal, dus sorry voor de taal foutjes). Wat vind je bijvoorbeeld van Isthar? (Is-star) (is ster, in het engels dus)

 38. zegt

  Ik heb er zelf geen last van, alleen een flauwe grap hier en daar. Maar goed, ik was er dan ook wel eerder dan die achterlijke terreurgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *