Klop-Klop-Klop-Klop: vijf huwelijken met vier keer dezelfde achternaam

Isonymie heet het verschijnsel dat twee mensen met dezelfde achternaam met elkaar trouwen. Maar hoe noemen we het als de zoon van meneer en mevrouw Klop-Klop trouwt met de dochter van een ander echtpaar Klop-Klop?

Hoe het ook moge heten, ik vond vier voorbeelden van dit verschijnsel. Ken je nog meer zulke enigszins incestueuze huwelijken? Laat het me weten.

Heuff-Heuff-Heuff-Heuff

Heuff-Heuff-Heuff-Heuff

Heuff-Heuff-Heuff-Heuff

We beginnen met een voorbeeld uit mijn eigen familie van moederskant:

Gijsbert Jacominus Johannes Heuff, zoon van Gijsbert Heuff en Jacomina Johanna Heuff, huwde Zoelen 7 augustus 1902 Gijsberta Antonia Johanna Heuff, dochter van Cornelis Antonie Heuff en Judith Angenies Heuff.

De kwartierstaat van hun zoon Gijsbert Heuff (ontleend aan Van linie en stamme Hueff: genealogie van het geslacht Heuff van G. Heuff en L. van der Hoeven) toont mooi het complex van verwantschappen in deze familie. Niet alleen heetten zijn grootouders alle vier Heuff, van zijn overgrootouders heetten er ook nog eens drie Van Steenis:

Kwartierstaat Gijsbert Heuff

Kwartierstaat Gijsbert Heuff

Klop-Klop-Klop-Klop

Cornelis Klop, zoon van Arie Klop en Marigje Klop, huwde Hardinxveld 30 december 1835 Fijtje Klop, dochter van Gerrit Klop en Aaltje Klop.

Met dank aan Theo van Herwijnen.

Koelewijn-Koelewijn-Koelewijn-Koelewijn

Tijmen Koelewijn, zoon van Roelof Koelewijn en Geertje Koelewijn, huwde Bunschoten 14 mei 1870 Willempje Koelewijn, dochter van Roelof Koelewijn en Marritje Koelewijn.

Beide vaders hadden niet alleen dezelfde achternaam, maar ook nog eens dezelfde voornaam. Het zijn wel twee verschillende personen, anders zou het inteeltgehalte wel heel hoog worden.

Wederom met dank aan Theo van Herwijnen.

Roerdink-Roerdink-Roerdink-Roerdink

Engelbartus Roerdink, zoon van Jan Bartus Roerdink en Johanna Harmina Roerdink, huwde  Winterswijk 10 augustus 1823 Harmina Engelberta Roerdink, dochter van Jan Willem Roerdink en Josina Bartha Roerdink.

Engelbartus en Harmina Engelberta waren dubbel neef en nicht. Zijn vader en haar moeder waren broer en zus, evenals zijn moeder en haar vader. Ook hier weer een kwartierstaat ter illustratie (ontleend aan dutchgenealogy.nl):

Kwartierstaat Jan Bartus Roerdink

Kwartierstaat Jan Bartus Roerdink

Met dank aan Yvette Hoitink.

Van Santen-van Santen-van Santen-van Zanten

De laatste is het nét niet:

Albert van Santen, zoon van Antonie van Santen en Johanna van Santen, huwde Beusichem 29 juli 1874 Wilhelmina van Santen, dochter van Willem van Santen en Anna van Zanten. In de huwelijksakte van Willem en Anna heet Anna overigens wél Van Santen.

Met dank aan Ingrid.

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

56 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Fieke (via Facebook) zegt

  Krijg je daar zulke kinderen van? Ben ik ff blij dat ik toch niet met mijn achter-achter-achterneef getrouwd ben!

 2. zegt

  Leuk dat je ‘mijn’ Roerdinks als voorbeeld noemt. Die twee prelaten waren onderling trouwens ook weer neef en nicht (maar dan enkel) dus eren generatie verder terug is het kwartierverlies nog groter… De Roerdinks waren één van der “Scholten”-families van Winterswijk, de agrarische elite. Een stuk of 6 families trouwden generaties vrijwel alleen met elkaar.

 3. theo zegt

  Ook een leuke: Cornelis Vos, trouwt Wijk en Aalburg 23 mei 1817 met Johanna Vos. Zowel de moeder van de bruidegom als de moeder van de bruid heet Jenneke Nieuwkoop.

 4. zegt

  Dag Maarten,
  ik wil op mijn site met genealogische uitersten http://genearecords.krabbendam.eu graag jouw kwartierstaat Heuff opnemen. Zijn er toevallig ook foto’s van deze mensen? Zo ja, zou ik die daar mogen publiceren? Is er ook verwantschap tussen de dames Van Steenis? Dat zou de generatie daarboven ook nog interessanter maken.
  Groet, Dick

 5. zegt

  Maarten Heuff en Johanna van Steenis: Johanna was de dochter van Cornelis Antonie van Steenis en Helena Adriana Heuff(!).

  Maarten Heuff (dezelfde) en Gijsberta Antonia van Steenis: Gijsberta Antonia was de zus van Johanna.

  Antonie Heuff en Aaltje van Steenis: Aaltje was de dochter van Hendrikus van Steenis en Maria van Haaren.

  Als extraatje nog de kinderen van Cornelis Antonie van Steenis en Helena Adriana Heuff:

  1. Johanna van Steenis, gehuwd met Maarten Heuff
  2. Dirkje van Steenis, gehuwd met Matthijs Heuff
  3. Gijsberta Antonia van Steenis, gehuwd met Maarten Heuff
  4. Gijsbert Antonie van Steenis, gehuwd met Gijsbertha Antonia van Steenis
  5. Elizabeth Luthera van Steenis
  6. Adriana Cornelia van Steenis, gehuwd met Gijsbert Heuff
  7. Antonie van Steenis
  8. Cornelia Antonia van Steenis, gehuwd met Adriaan Maarten van der Willigen

 6. zegt

  Hallo Maarten,
  Lekker ingewikkelde familie heb je :-)
  Ik neem nog een paar van de kinderen van Cornelis en Helena op. Een paar vragen daarover: is Maarten (1) dezelfde als Maarten (3)? Is er verwachtschap tussen Maarten, Matthijs en Gijsbert H? Is Gijsbertha Antonia van S (4) ook nog verwant?
  Tenslotte (voorlopig tenminste): is het ook mogelijk een link naar mijn genearecords-site bij jou op te nemen? Ik zet een link in jouw naam als bron op genearecords en elders op mijn site http://genealogie.krabbendam.eu/genealinks_namen.html
  Dank zover, groet, Dick

 7. Mary J. zegt

  Hi Maarten, Wat leuk familienaam Heuff, ook al wat van gelezen via google books 2 trefwoorden getypt: Heuff genealogie
  Zoekresultaat het boek: ‘Van linie en stamme Hueff’
  Genealogie van het geslacht Heuff
  door G. Heuff, L.M. van der Hoeven.

 8. zegt

  Hallo Maarten, 4x familienaam: Berg, van den; huwelijksaktenr.9, gemeente Leerdam, huwelijksdatum:
  1 mei 1844, website genlias.nl, Centraal Bureau voor Genealogie (voor Nationaal Archief)
  bruidegom Cornelis van den Berg, leeftijd 25, geboorteplaats Schoonrewoerd,
  zoon van Alewijn van den Berg, en Francijna van den Berg;
  bruid Clazina van den Berg, leeftijd 26, geboorteplaats Schoonrewoerd,
  dochter van Frans van den Berg, en Johanna van den Berg.

 9. Marianne zegt

  Beste Maarten, Het volgende gesignaleerd in genlias.nl, 8 huw.aktes familienaam NN exacte spelling, in 1820, 1822, 1824, 1899 (2 aktes), 1900, 1912, 1921. Rol: Bruidegom, en Rol: Bruid. Het maakt niets uit of men NN typt of Nn of nn, het zoekresultaat betreft dezelfde huwelijksaktes. De inhoud is per akte toch wel verschillend. Zodat mijn bericht niet teveel wordt zie voor meer details => http://www.genlias.nl/

  • zegt

   Ja! Willem Pieter Maris, zoon van Huibert Maris en Cornelia Adriana Maris, huwde Fijnaart en Heijningen 4 oktober 1877 Adriana Janna Maris, dochter van Pieter Maris en Anna Maris.

   Dank voor de toevoeging, ik zet hem erbij!

 10. Cor de Graaf zegt

  Henderika Zegering (Exloo 1826-Exloo 1846) was de dochter van Hendrikus Zegering (Valthe 1794-Exloo 1874) en Eempien Zegering (Odoorn 1792-Exloo 1857). De grootouders van Henderika waren Roelof Zegering (Exloo 1764-Exloo 1828) x Henderika Zegering (Exloo 1765-Exloo 1794) resp. Harmannus Zegering (Exloo 1746-Odoorn 1813) x Roelfien Zegering (Odoorn 1754-Exloo 1830). Tot nog toe dus vier grootouders Zegering. Overigens trouwde Roelof Zegering (Exloo 1764-Exloo 1828) na het overlijden van zijn eerste vrouw met een zuster van zijn eerste vrouw, genaamd Aaltien Zegering (1768-1842).
  De overgrootouders heetten resp. Jan (Roelofs) Zegering x Geessien Zikken, Roelof (Willems) Zegering x Eempien (Roelofs) Zegering, Willem (Jans) Zegering x Wemeltien Rosing en (nogmaals) Roelof (Willems) Zegering x Eempien (Roelofs) Zegering, waarmee zes van de overgrootouders geboren Zegerings waren.
  De familie Zegering is meen ik uitgestorven met deze Hendrika Zegering, hoewel de naam is voortgezet in de meervoudige geslachtsnamen Zegering Hadders (nog bestaand) en Zegering ten Rodengate Marissen (in 1993 uitgestorven).

  • Cor de Graaf zegt

   De bron voor deze familie is een artikel van de hand van de heren J.W. van Hoorn, R. Sanders en J.R. Westerhuis en is gepubliceerd in het Drents Genealogisch Jaarboek 4 (1997), pp.1-18.

  • Charlotte zegt

   Leuk dat er mensen zijn die op internet mijn familie geschiedenis bespreken.
   Nadat we Zegering Hadders zijn gaan heten zijn mijn opa (Zegering Hadders > voorheen Hadders) en oma Hadders getrouwd. Waardoor mijn oma ook weer gewoon Zegering Hadders – Hadders heette. ook zij waren volle nicht en neef, waarmee de familietraditie is voortgezet. Het is een wonder dat we nog enigzins normaal zijn… 😉

 11. Ingrid zegt

  Ik heb er weer een gevonden (uit Genlias):

  Bron Burgerlijke stand – Huwelijk
  Archieflocatie Het Utrechts Archief
  Algemeen Toegangnr: 481
  Inventarisnr: 918
  Gemeente: Renswoude
  Soort akte: Huwelijksakte
  Aktenummer: 2
  Datum: 05-06-1874
  Bruidegom Wijnand Veldhuizen
  Leeftijd: 27
  Geboorteplaats: Renswoude
  Bruid Hendrikje Veldhuizen
  Leeftijd: 19
  Geboorteplaats: Renswoude
  Vader bruidegom Frans Veldhuizen
  Moeder bruidegom Gysbertje Veldhuizen
  Vader bruid Hendrik Veldhuizen
  Moeder bruid Teunisje Veldhuizen

 12. zegt

  Volgens mijn gegevens is Anna eveneens geboren/gedoopt met de achternaam Van Santen, 9/10-6-1804 zie Doopboek Beusichem http://tinyurl.com/cxsakmy
  Anthonij (Teunis) van Zanten en Willemina Koerius waren de overgrootouders van Anthonij en Johanna, de ouders van de bruidegom, maar ook van Anna en Willem, de ouders van de bruid.
  Daardoor hebben Aalbert en Wilhelmina dezelfde bed-overgrootouders.
  Zie mijn gegevens van Aalbert en Wilhelmina op Mijn-Genea http://tinyurl.com/cpqyx4p

 13. Jan van der Meer zegt

  Uit de 18e eeuw in Aalsmeer:
  Pieter Jansz Piet trouwde in 1771 zijn nicht Antje Cornelisdr Piet.
  Pieter was een zoon van Jan Cornelisz Piet en Haasje Willems Piet; Antje was een dochter van Cornelis Klaasz Piet en Haasje Cornelis Piet. Beide ouderparen waren ook weer huwelijken tussen neef en nicht.
  Pieter en Antje kregen een dochter die ze Haasje noemden. Moeder en dochter overleden kort na elkaar in 1773 en uit het huwelijk zijn verder geen kinderen bekend.
  (Gepubliceerd in Aalsmeerse Stambomen V, p. 116)

  NB In Aalsmeer noemden we een huwelijk tussen twee mensen met dezelfde achternaam een ‘dubbeloppie’, omdat lokaal van dergelijke paren gezegd werd: “Dat is dubbelop [achternaam]”. Het kwam in veel families voor en ook een aantal ‘driedubbeloppies’, maar een vol ‘kwartet’ is tot nu toe maar een keer gevonden.

 14. Anne zegt

  haha nog een vraag. Zouden mijn vriend en ik mogen trouwen.
  We hebben beide geen doopnamen.
  mijn vriend heet Anne Kelderman
  ik heet Anne Streng.

  Ik denk niet dat je met 2x een Anne Kelderman ingeschreven mag staan op hetzelfde adres, haha
  Dan toch maar Anne Streng- Kelderman

 15. A. Gritter zegt

  Is dit – toch enigszins naar inteelt riekende – combineren het gevolg van het behoren tot één van de ca. 400 Ware Geloven die Nederland kende – en kent?
  [Met dien verstande dat het vroeger allemaal varianten van het Christendom + een paar varianten van het Jodendom waren; tegenwoordig heb je daar wat meer schakering in: varianten van de Islam, het Hindoeïsme etc. etc. – o ja, zijn er nog Palingboerianen?]

  Over religie gesproken: was een ‘klopje’ niet een ongehuwde religieuze van RK-snit?

  Wat zou deze fan van John Lee Hooker graag zien dat je een familie Boom vond! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *