Jongensnamen zijn populairder dan meisjesnamen

In Zweden schijnt het steeds meer politiek incorrect te worden om een verschil te maken tussen jongens en meisjes. Dat is maar rolbevestigend, het zijn gewoon allemaal kinderen. Met dat in mijn achterhoofd heb ik de top 20 jongensnamen en de top 20 meisjesnamen in de eerste helft van 2014 samengevoegd en presenteer ik hier: de top 20 kindernamen van 2014.

Foto: Tom & Katrien / CC BY-SA 2.0

Foto: Tom & Katrien / CC BY-SA 2.0

Top 20 kindernamen van 2014

PositieAantalNaamPositieAantalNaam
1406Sophie11289Luuk
2358Bram12285Mila
3348Lucas13279Liam
4327Daan14276Isa
5324Emma15275Jayden
6322Sem16274Noah
7321Julia17269Lynn
8320Finn18268Lotte
9317Levi19268Sara
10312Milan20267Thomas

Meer jongensnamen

Wat meteen opvalt (naast de enorme populariteit van Sophie) is dat er in de top 10 maar liefst 7 jongensnamen staan. Dat wordt verderop in de top 20 wel enigszins goed gemaakt, maar toch: ouders van jongens zijn duidelijk minder origineel dan die van meisjes.

De eerste helft van dit jaar kregen 5547 jongens een naam uit de jongens-top 20, tegenover 5336 meisjes die een van de 20 populairste meisjesnamen kregen.

Stamhouders

Dat is een universeel verschijnsel. Overal ter wereld is de naamgeving bij meisjes gevarieerder en minder traditioneel dan bij jongens. Vorig jaar schreef ik dat in Rusland 58,4% van de jongens en 53,6% van de meisjes een top 10-naam krijgt.

Jongens zijn stamhouders en moeten niet alleen de familienaam voortzetten, maar ook voornamen die al generaties in de familie voorkomen. Voor meisjes, die hun achternaam toch niet doorgeven, is dat veel minder belangrijk. Ook religie kan een rol spelen. Er zijn nu eenmaal meer mannelijke dan vrouwelijke religieuze figuren waar je je kind naar kunt vernoemen.

Je zou denken dat dit soort overwegingen in Nederland anno 2014 niet meer spelen. Dat doen ze (als het om de roepnaam gaat) ook niet zo heel erg, maar de erfenis ervan is nog steeds merkbaar. Nog steeds laten ouders bij meisjesnamen hun fantasie vaker de vrije loop dan bij jongensnamen. Gewoon, omdat we daar al eeuwen aan gewend zijn.

Merk jij in jouw omgeving dat jongens vaker dezelfde naam hebben dan meisjes? En dat meisjes vaker een opvallende voornaam hebben? Misschien we bij je eigen kinderen? Laat het weten!

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

19 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Linda van der Stal zegt

  Het was de bedoeling bij ons in de familie om mijn zoon naar zijn vader en opa (allemaal eelco) te vernoemen, maar dat was niet mijn idee… Mijn zoon heet nu Tibbe (met als tweede naam eelco)
  En mijn dochters evy (sofie) en iris (féline)

 2. zegt

  Ik heb alleen maar jongens maar die zijn geen van alle vernoemd. Sterker nog, mijn vader wilde absoluut niet vernoemd worden. Hij heette Pleun (net als zijn vader, en vele andere in onze familie). Maar hij vond de naam vreselijk. We mochten hem dus absoluut niet vernoemen. Gelukkig was vernoemen ook geen traditie bij mijn schoonfamilie.

 3. Nienke de Groot zegt

  Mijn vader is in zijn tweede en derde naam vernoemd, mijn moeder niet. Mijn vriend zijn tweede naam is naar zijn peter en ik ben niet vernoemd dus hier gaat dat idd op maar niet in de roepnamen.

 4. Myriam Boelhouwer zegt

  Ik zou mijn kinderen misschien wel willen vernoemen naar mijn ouders of mijn opa’s en oma’s. Wel in de tweede naam, en bij de vernoeming naar mijn vader en moeder zou ik hun tweede namen pakken omdat ik die beter bruikbaar vind. Vernoemen is in onze familie geen traditie, maar ik vind het wel iets heel moois.

 5. Ingrid Hoogerbrugge zegt

  Mijn drie dochters hebben vrij traditionele namen vind ik. Myriam, Gabi en Kirsten. Mijn twee zoons wijken toch meer af met Bobby (Robert Francis en vernoemd naar Bobby Kennedy) en Delphin.

 6. Emmy Pos-Nijgh zegt

  Mijn man heet RUTH, een oude familienaam die aan alle eerst geboren jongens werd gegeven, onze zoon heeft hem als vierde naam Viljo, Jan, Willem, Ruth gekregen en onze kleinzoon heet als variant RUTHGER.
  Mijn tweede zoon is ook vernoemt en heeft 5 voornamen net als ikzelf, heb het altijd erg leuk gevonden zoveel na,en en onze zonen vinden het ook geen bezwaar.

 7. Lorelei zegt

  Ik heb me er ook weleens over verbaasd, dat er meer meisjesnamen zijn dan jongensnamen. Elke keer als de SVB-lijst bekend was, zag ik het weer. Voor meisjes is het meer geaccepteerd om een aparte naam te kiezen en je hebt dus meer keus. Als ik mijn top 10 jongensnamen en mijn top 10 meisjesnamen in de lijst opzoek, dan merk ik ook dat mijn jongensnamen gemiddeld vaker gegeven zijn. Mijn smaak is dus ook conservatiever bij de jongensnamen, dan bij de meisjes. Maar dat is niet iets wat ik bewust doe of waar ik de namen op geselecteerd heb.

  Ik denk wel dat het beter zo kan zijn dan andersom. Want ik denk dat jongens het minder erg vinden, om bij iemand met dezelfde naam in de klas terecht te komen, dan meisjes.

 8. A. Gritter zegt

  Wat een geinige top-20! Vooral omdat een paar dingen mij opvielen, die misschien niet iedereen opvallen [ieder zijn afwijking, nietwaar?]:

  1. Het verschil tussen nummers 10 en 11 is liefst 23 [312 – 289]. Dat is merkwaardig omdat:
  2. Het verschil tussen nummers 11 en 20 ‘maar’ 22 is. In wielertermen echt een pelotonnetje. Maar dan zien we:
  3. Het verschil tussen nummers 4 en 10 is maar 15! Een tweede pelotonnetje dus. Waarbij tenslotte:
  4. Het verschil tussen nummers 4 en 20 [60] is nota bene kleiner dan het verschil tussen nummer 4 en de trotse nummer 1 [79]. ‘Koningin’ Sophie rules! En dat ondanks dat:
  5. de meisjes een 3-7 achterstand hebben in de top-10, terwijl het 5-5 is bij de nummers 11-20.

  Geinig dat, terwijl de jongens het meest traditioneel vernoemd worden, het toch een meisjesnaam is die – en ook nog met afstand – nummer 1 is.

 9. Hilde zegt

  Je spreekt over absolute aantallen. Het zou interessant zijn deze af te zetten tegen het aantal geboren jongens/meisjes. Ik vraag me namelijk af of het verschil dan nog bestaat. Er worden immers meer jongens geboren dan meisjes (gemiddeld 51% vs 49%), dus het is op zich logisch dat je dan hogere aantallen vindt bij jongens dan bij meisjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *