Koning Willem-Alexander of koning Willem IV?

Onder welke naam gaat onze toekomstige koning regeren? Men ging er altijd van uit dat prins Willem-Alexander de naam Willem IV zou aannemen, maar vandaag is bekendgemaakt dat hij koning Willem-Alexander wordt.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2008 (foto RVD)

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2008 (foto RVD)

Willem is ter ere van stamvader Willem van Oranje al eeuwenlang dé voornaam bij de Oranjes. Vijf stadhouders en drie koningen droegen deze naam en dan was er natuurlijk ook nog koningin Wilhelmina. In de 19e eeuw hadden zelfs álle leden van het koningshuis Willem of Wilhelmina als eerste voornaam. De roepnaam was natuurlijk meestal anders, net als bij Willem-Alexander.

Het was dan ook geen verrassing dat koningin Beatrix en prins Claus hun eerste kind in 1967 Willem noemden. Wel met een moderne twist. De prins kreeg de dubbele voornaam Willem-Alexander, met een streepje ertussen. Zijn roepnaam werd Alex, maar – zo nam men meestal aan – als koning zou hij officieel Willem IV gaan heten.

Willem-Alexander zelf zei in zijn eerste tv-interview in 1993 tegen NOS-directeur Ed van Westerloo dat hij nog niet wist of hij koning Willem IV of koning Willem-Alexander zou worden. In zijn vraaggesprek met Paul Witteman in 1997 stelde hij echter: “Als het zover is, zal ik koning Willem IV gaan heten.”

De prins heeft zich sindsdien kennelijk bedacht. Mark Rutte zei in zijn toespraak die volgde op de bekendmaking dat koningin Beatrix aftreedt:

Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van Koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen.

De RVD bevestigde Ruttes uitspraak:

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is vanaf het moment van de abdicatie Koning Willem-Alexander. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is vanaf dat moment Koningin Máxima.

Je zou kunnen zeggen dat dit een traditiebreuk is. Prins Willem Frederik werd in 1813 Willem I, maar prins Willem-Alexander zal niet Willem IV worden.

Willem-Alexander volgt echter in de voetsporen van zijn moeder en oma. Van koningin Juliana, die voluit Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina heette, nam men aan dat ze de troonnaam Wilhelmina II zou gaan gebruiken. Prinses Beatrix – Beatrix Wilhelmina Armgard – zou volgens geruchten in 1980 koningin Wilhelmina II of koningin Juliana II worden. Net als Willem-Alexander kozen zij er echter voor om de naam te behouden waaronder iedereen hen kende.


Reacties

 1. Liesbeth (via Facebook) zegt:

  Volgens de berichten wordt het Willem-Alexander.

 2. Andreas (via Facebook) zegt:

  Willem IV was mooier vind ik.

 3. Mijn voorkeur gaat ook uit naar Willem IV. Ik ben benieuwd waarom hij toch Willem-Alexander kiest. We zullen het binnenkort wel horen.

 4. Liesbeth (via Facebook) zegt:

  Misschien is het nog niet officieel. Maar persoonlijk vind ik W-A leuker.

 5. Koning Willem-Alexander wordt het inderdaad volgens de Rijksvoorlichtingsdienst …

  Willem-Alexander is dus zijn eerste voornaam. Heb je ook zo’n leuk blog over zijn andere voornamen?

 6. Het is nu officieel: hij wordt koning Willem-Alexander.

  Grappig, dezelfde verwarring bestond ook toen Juliana en Beatrix op de troon kwamen. Van allebei werd gezegd dat ze Wilhelmina II zouden gaan heten.

 7. Liesbeth (via Facebook) zegt:

  Leuk! :)

 8. Merel (via Facebook) zegt:

  Jammer, hoe moeten we nu Oranje boven zingen? Willem IV paste metrisch tenminste nog enigszins ipv ‘de koningin’.

 9. Liesbeth (via Facebook) zegt:

  Leve de koohooning. 😉

 10. “Leve koning WA!”

 11. Merel (via Facebook) zegt:

  Als ‘Wa’ dan, niet als W.A., anders lijkt het nog nergens op :)

 12. Liesbeth (via Facebook) zegt:

  Het lijkt wel ergens op Merel. Maar dat is gezien de Nederlands/ Duitse historie van de Oranjes ook niet zo gepast.

 13. Han (via Facebook) zegt:

  Willem I, II, en vooral III hebben het koningshuis niet populair gemaakt. Dat hebben de vrouwen gedaan. Een breuk met de mannelijke traditie lijkt me dan ook niet verkeerd

 14. NRC Handelsblad vandaag:

  Koning Willem II, die van 1840 tot 1849, staatshoofd was, heette ook Willem-Alexander maar noemde zich als opvolger van zijn vader, Koning Willem I, wèl gewoon Koning Willem II.

  Eh, nee. Willem II heette voluit Willem Frederik George Lodewijk. Willem III heette Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, maar werd nooit Willem Alexander genoemd.

 15. Het grote verschil met de Koning Willem’s: hun voornaam was Willem, met daarachter een aantal andere namen. De voornaam van onze huidige Prins van Oranje ís niet Willem, maar Willem-Alexander. Eigenlijk dus een logische keuze.

  • Zo kun je het inderdaad goed zien. Een dubbele voornaam geldt officieel als één voornaam (die je ook met één letter afkort, Willem-Alexander wordt dus W. en niet W.A.) dus strikt genomen heet Willem-Alexander helemaal niet Willem.

 16. De koninklijke Munt brengt anders wel een munt uit met daarop “Willem IV”.

  https://www.knm.nl/Winkelmand/nl/page/212/

  Misschien neemt hij toch nog een nummer aan voor officiële aangelegenheden.

 17. Lorelei zegt:

  Koning Willem-Alexander vind ik eigenlijk best wel klinken. Koningin Catharina-Amalia vind ik echt een mond vol en ik zou dat echt onpraktisch vinden. Maar als ik haar was zou ik ook geen Koningin Catharina willen heten. Katrien is hier toch gewoon teveel de vriendin van Donald Duck… Lastig hoor. Ik ben benieuwd hoe zij dat later gaat doen.

Laat wat van je horen

*

VRAGEN OVER NAMEN? STEL ZE IN HET FORUM

chardonnay-3d-200

Bestel het leukste namenboek van het jaar

 

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart
 
'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen
 
'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze
 
Bestel nu

Bestel het leukste namenboek van het jaar