De namen van 13 koninklijke tweelingen

Het vorstenhuis van Monaco is deze week verblijd met de geboorte van een tweeling: prinses Gabriella en prins Jacques. Dat maakte me nieuwsgierig naar de andere koninklijke tweelingen die er in Europa rondlopen. Hoe heten ze en matchen hun namen een beetje?

De tweeling prinses Margarita en prins Jaime in 1974 (foto: ANP Photo Royal Images Max Koot / CC BY-NC-ND 2.0)
De tweeling prinses Margarita en prins Jaime in 1974 (foto: ANP Photo Royal Images Max Koot / CC BY-NC-ND 2.0)

1. Carl Friedrich en Louis Ferdinand

De laatste tweeling vóór het Monegaskische stel zijn prins Carl Friedrich en prins Louis Ferdinand van Pruisen, geboren in 2013. Ze zijn de zoontjes van prins Georg Friedrich, die keizer van Duitsland zou zijn als de Duitse monarchie niet in 1918 was afgeschaft.

2. Vincent en Josephine

Twee jaar eerder beviel prinses Mary van Denemarken, de vrouw van kroonprins Frederik, van prins Vincent Frederik Minik Alexander en prinses Josephine Sophia Ivalo Mathilda. De opvallende namen Minik en Ivalo zijn afkomstig uit Groenland.

 3. Louis en Alphonse

In New York kwamen op 28 mei 2010 prins Louis, hertog van Bourgondië, en prins Alphonse, hertog van Berry, ter wereld. Hun vader, Louis Alphonse van Bourbon, alias ‘koning Lodewijk XX van Frankrijk’, vernoemde ze allebei naar zichzelf.

4. Margarita en Jaime

Ook in eigen land hebben we een koninklijke tweeling: prinses Irene beviel in 1972 in Nijmegen van prinses Margarita Maria Beatriz en prins Jaime Bernardo de Bourbon de Parme.

5. Nicolas en Aymeric

België heeft sinds 2005 het duo prins Nicolas Casimir Marie en prins Aymeric Auguste Marie, kinderen van prins Laurent en prinses Claire.

6. Jean en Margaretha

Nicolas en Aymeric zijn niet de eerste Belgische koningstweeling. Hun oudtante prinses Josephine-Charlotte van België en haar man groothertog Jan van Luxemburg werden in 1957 de ouders van prins Jean Félix Marie Guillaume en prinses Margaretha Antonia Marie Félicité.

7. Jacques en Michel

Dat het krijgen van tweelingen in de familie kan zitten blijkt wel heel duidelijk in het voormalige keizershuis van Brazilië, de familie Orléans-Bragança.

Prinses Isabelle van Orléans en Bragança en haar man Henri van Orléans, graaf van Parijs, kregen in 1941 Jacques Jean Jaroslaw Marie, hertog van Orléans, en Michel Joseph Benoît Marie, graaf van Évreux. Jacques van Monaco is dus niet de eerste tweeling-Jacques in een vorstenhuis!

8. Teresa en Gabriela

Ook de naam van Jacques zusje Gabriella komt voor bij een tweeling in de Braziliaanse keizerlijke familie: Isabelles neef prins Pedro Henrique van Orléans en Bragança kreeg in 1959 twee dochters genaamd Teresa en Gabriela. Hun volledige voornamen zijn trouwens wel heel erg over de top: Maria Teresa Adelgunda Luíza Josefa Micaela Gabriela Rafaela Gonzaga en Maria Gabriela Dorotea Isabella Josefa Micaela Gabriela Rafaela Gonzaga.

9. Antonia en Francisca

Ook bij een van Pedro Henriques zoons was het raak: prinses Maria Antonia en prinses Maria Francisca, geboren op 18 augustus 1979 in Rio de Janeiro.

10. Philip en Alexander

Ex-kroonprins Alexander van Joegoslavië is sinds 1982 vader van prins Philip en prins Alexander. Niet verwonderlijk, want hun moeder is een Braziliaanse prinses en aan hun vaderskant komen tweelingen eveneens vaker voor.

11 en 12. Dimitri en Michael + Sergius en Helene

Een andere prins Alexander van Joegoslavië heeft zelfs twee setjes: prins Dimitri Umberto Anton Peter Maria en prins Michael Nicolas Paul George Maria (1958), en prins Sergius Wladimir Emanuel Marie en prinses Helene Olga Lydia Tamara Maria (1963).

13. Umberto en Sofía

Ik sluit af met de voormalige koninklijke familie van Bulgarije. Prins Konstantin-Assen, een zoon van ex-koning Simeon II, werd in 1999 vader van een tweeling met de niet erg Bulgaars klinkende namen Umberto en Sofía.

Wat vind jij?

Welke koninklijke tweelingnamen vind jij het meest geslaagd? En hoe zou je zelf een tweeling noemen? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.