Van Abeltje tot Zorro: 100 kindernamen uit boeken, series en films

Boeken, series en films zijn een rijke inspiratiebron voor aanstaande ouders. Er lopen in Nederland mensen rond met namen als Azraël, Frankenstein, Lambik, Morticia, Pinokkio en Swiebertje.

Ik had toen ik begon met het samenstellen van deze lijst niet gedacht dat zoveel ouders hun kinderen zouden vernoemen naar personages uit Suske & Wiske, Star Wars, boeken van Annie M.G. Schmidt, The Addams Family, series van Kindernet enzovoorts. Je kunt het bijna zo gek niet verzinnen of er is wel iemand naar vernoemd: Asterix, Calamity (naar Calamity Jane uit Lucky Luke?), Dumbo, Grover, Pocahontas, Tarzan, Winnetou…

De onderstaande namen komen volgens de Nederlandse Voornamenbank echt in Nederland voor. Als je aanvullingen hebt, hoor ik het graag!

Zelfs naar Disney's Dumbo is een kind vernoemd

Zelfs naar Disney’s Dumbo is een kind vernoemd

 1. Abeltje
 2. Aladdin
 3. Alibaba
 4. Asterix
 5. Azraël
 6. Babar
 7. Baloe
 8. Bambi
 9. Barbarella
 10. Barrabas
 11. Bassie
 12. B’Elanna
 13. Boes
 14. Bunny
 15. Calamity
 16. Cinderella
 17. Clivia
 18. Crimson
 19. Daffy
 20. Dagobert
 21. Daniëlsan
 22. Draco
 23. Dumbo
 24. Eagle-Eye
 25. Elmo
 26. Fester
 27. Frankenstein
 28. Frodo
 29. Gandalf
 30. Gepetto
 31. Goofy
 32. Grover
 33. Hagrid
 34. Heman
 35. Jafar
 36. Janneman
 37. Jerom
 38. Jodocus
 39. Jolly
 40. Kal-El
 41. Knor
 42. Kokkie
 43. Kwek
 44. Lala
 45. Lambik
 46. Minoes
 47. Moby
 48. Morticia
 49. Mowgli
 50. Nala
 51. Nemo
 52. Nijn
 53. Obiwan
 54. Olijfje
 55. Optimus
 56. Otje
 57. Ovide
 58. Peppie
 59. Pinkel
 60. Pinky
 61. Pino
 62. Pinokkio
 63. Pippeloentje
 64. Pippilotta
 65. Pluk
 66. Po
 67. Pocahontas
 68. Pommetje
 69. Pooh
 70. Popeye
 71. Quichot
 72. Rafiki
 73. Rapunzel
 74. Renesmee
 75. Robbedoes
 76. Samson
 77. Seabert
 78. Semafoor
 79. Shaggy
 80. Sidonia
 81. Simba
 82. Sinbad
 83. Skippy
 84. Skywalker
 85. Speedy
 86. Suske
 87. Swiebertje
 88. Taran
 89. Tarzan
 90. Tijgertje
 91. Tinkerbell
 92. Tinky
 93. Velma
 94. Vrijdag
 95. Winnetou
 96. Wiske
 97. Wizzy
 98. Woody
 99. Woppie
 100. Zorro

Welke naam is jouw favoriet? Naar welk personage zou jij je kind wel willen vernoemen? Ik zou wel een dochter Janeway willen, naar de kapitein uit Star Trek: Voyager.

Zie ook: De voornaam Phileine: interview met bedenker Ronald Giphart

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

40 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Karen (via Facebook) zegt

  Ooit nam ik me voor een eventuele dochter ‘Josephine Marijke’, roepnaam Joop, te noemen, naar Joop ter Heul en Marijke’s Bestemming.. De dochter kwam er tot onze vreugde, maar vaders had ook een stem in het geheel, dus werd het uiteindelijk (als roepnaam) Puck (Midsummer Night’s Dream).

  • zegt

   Laat de wereldliteratuur er maar liever uit, daar wordt het een heel ander lijstje van: waardiger, maar ook saaier. Shakespeare heeft namelijk ook ‘Miranda’ en ‘Jessica’ verzonnen, vrouwen en meisjes met die naam heten dus uiteindelijk ook naar een personage.

 2. zegt

  Ik had Madelief bewaard voor een apart artikel, want dat is inderdaad een van de allerpopulairste ‘literatuurnamen’ (al heeft Guus Kuijers de naam niet verzonnen), maar ik had hem bij nader inzien hier inderdaad wel moeten vermelden.

  • zegt

   Maar het scheelt niet veel! Tot eind jaren ’70 zit die naam op 5 geboortes in 26 jaar; hij kwam dus écht nauwelijks voor. Vanaf 1979 begint die naam gestaag te groeien. Zonder Kuijer was het geen echte naam geweest.

   Iets dergelijks geldt trouwens voor Vlinder. Vanaf 1990 komt die naam heel sporadisch voor. In 2005 komt Gooische Vrouwen op tv, waar de excentrieke kunstenares een dochtertje met die naam heeft. Nog datzelfde jaar… jawel hoor, meteen 21 vernoemingen.

   Overigens is de lijst hierboven wel divers. Je kind Lambik of Pippeloentje noemen (of Dumbo, welke ambtenaar heeft dát geaccepteerd?), dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, maar Abeltje, dat is toch een bestaande naam, die bovendien keurig aansluit op de ouderwetsenamentrend bij hoger opgeleiden? Zijn vriendinnetje in het boek heet Laura, daarvan ontstaan er intussen honderden per jaar. Je kunt moeilijk volhouden dat die allemaal naar het personage heten.

   • zegt

    Dank voor de tip van Vlinder! Ik ken de serie goed, maar dat de naam Vlinder voordien nauwelijks voorkwam had ik me niet gerealiseerd.

    Niet elke naam in dit lijstje zal daadwerkelijk naar een personage verwijzen. Abeltje is daarvan een goed voorbeeld.

 3. Alexandra (via Facebook) zegt

  Ha nee, was wel mooi geweest. Volgens mij was het willekeur.. Hij heet Jeroen, maar omdat er al een Jeroen in huis woonde kreeg hij een nieuwe naam.

 4. Tamlin zegt

  Vind het echt zielig! Wie noemt zijn kind nu Swiebertje? of Semafoor? Zorro, Frankenstein?.. Kom aan!! Maar Goofy,? zie gelijk de tekenfilm voor me, Daffy, Bambi, Grover? Te triest voor woorden! Ga dan voor Minoes en Abeltje al zou ik de ‘tje’ weggelaten hebben, gewoon Abel. Maar zelf houden wij van namen met een betekenis, ook wel medieval namen die toch een moderne touch hebben.

  P.s ik ben ook wel benieuwd naar ouders die niet stilstaan bij doopnamen die rare combinaties opleveren als je ze achter elkaar plaats. Bestaat er een Sandra Erna Xandra of Bas Alex Lars zo iets? Je zou maar voor mooie nette namen kiezen als Dionne, Rianna, Odette, Lysandra de Ruiter en er komt dan post binnen voor Drol de Ruiter…

 5. Tamlin zegt

  Ja, klopt Maarten! Maar dat is enkel met hun achternaam erbij! I.C. de Vries is al minder grappig! Daarom zei ik juist enkel de voorletters niet met achternaam.

 6. moeder van Madelief zegt

  Ik kijk uit naar je Madelief-artikel. De andere moeders van Madelieven – en de vrouwen die de naam erg leuk vinden – die ik heb gesproken, hebben Het grote boek van Madelief verslonden. Ik heb mijn eigen stukgelezen exemplaar nog in de kast staan. De serie is van ‘na mijn tijd’. Het kostte wel enige moeite mijn man te overtuigen, als jongen heeft hij Madelief natuurlijk niet gelezen, is ook net iets ‘na zijn tijd’.

  • erik smit zegt

   Ik ben ook heel benieuwd naar het Madelief-artikel. Mijn dochter heet namelijk ook Madelief.

   Overigens waren die boeken naar mijn idee niet per se meisjesboeken. De Madelief in het boek was ook niet zo’n meisjesmeisje.

   Ik verkeerde zelf in de veronderstelling dat Guus Kuijer de naam wel verzonnen had, overigens. Volgens het Meertens-instituut is de naam in 1979 voor het eerst gegeven, vier jaar na het verschijnen van het eerste boek over Madelief. De verklaring van het Meertens-instituut (onder invloed van ‘Daisy’ en naar analogie van namen als ‘Madeleine’ sluit niet uit dat Guus Kuijer eigenhandig de bloemennaam tot meisjesnaam heeft gebombardeerd.

    • moeder van Madelief zegt

     De naam komt sinds 1953 voor in de statistieken; schatting 5 geboortes in 26 jaar. Blijkbaar heeft Guus Kuijer het personage Madelief vernoemd naar een meisje dat hij kende, claimt ‘Madelief’ in een item van De Wereld Draait Door: http://www.youtube.com/watch?v=yPctVspf1y0 (dit is een rare montage, volgens mij is DWDD vermengd met een ander programma, omdat er teveel wordt ingegaan op het restaurant).

     de boeken kunnen ook voor jongens, maar ik heb er nog geen man over gehoord in mijn omgeving :).

 7. zegt

  Arme, arme Dumbo.

  Ik ken een Arwen, genoemd naar Tolkiens elfenprinses. Toen ze geboren werd stuurde een oom een “hoera een jongen” kaartje omdat hij het niet als een meisjesnaam herkende.

 8. Joost zegt

  In 1989 zag de strip Dirkjan het levenslicht. Het duurt dan een paar jaar voor Dirkjan landelijke bekendheid krijgt en aan de grafiek te zien is dan in 1994. Je ziet dan, na een korte opleving (!!) een sterke daling.

 9. lies zegt

  Wel, ik zou mijn kind nog wel Wiske genoemd hebben als het echt moest. Dit omdat de uitbaatster van de bioscoop hier in de buurt vroeger ook zo noemde. Dat was een schat van een vrouw. Mensen keken niet erg op van die naam. Het is namelijk een hele oude Vlaamse naam. Ik zou het niet echt durven om mijn kindje zo officieël te noemen. Misschien als koosnaampje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *