Napoleon Bonaparte Waterloo: met zo’n achternaam moet je wel

Op 29 april 1932 overleed te Djokjakarta de éénjarige Eugene Henry Edmond Waterloo. Zijn moeder was een inlandse vrouw genaamd Toehirem. Zijn vader heette, wat wil je met zo’n achternaam, Napoleon Bonaparte Waterloo.

Ik denk dat ik, als mijn achternaam Waterloo was, de verleiding een zoon Napoleon te noemen ook moeilijk had kunnen weerstaan…

Napoleon Bonaparte Waterloo (roosjeroos.nl)

Napoleon Bonaparte Waterloo (roosjeroos.nl)

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

13 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. theo zegt

  En als je achternaam van Geuns is, hoe noem je je zoon dan?

  Geboren Tilburg 18 maart 1874 John Waterloo, zoon van Justus van Geuns en Ellen Birchall Turton.

 2. zegt

  Ik begin me pas net een beetje in de naamgeving in Nederlands-Indië te verdiepen, dus het fijne weet ik er nog niet van.

  Indië kende drie categorieën bewoners: Europeanen, inlanders en vreemde oosterlingen. Voor elk gold een eigen rechtsstelsel.

  Dat gold dus ook voor het naamrecht. Een inlander kon heel goed maar één naam hebben (denk ook aan Soekarno, die alleen maar Soekarno heette). Dat betekent niet per se dat ze tweederangsburgers waren, maar dat ze niet aan het “Europese” naamrecht waren onderworpen.

  Kinderen van een Europese vader en een inlandse moeder golden als Europeaan als ze door hun vader waren erkend, zoals de hierboven genoemde Eugene Henry Edmond Waterloo. Dan kregen ze dus ook zijn achternaam.

  (Terzijde: Volgens roosjeroos.nl trouwden op 14 juni 1933 te Djokjakarta: (onleesbaar) Waterloo, zoon van Willem Jacob Waterloo en Rantinem, en Toekijem, dochter van Mongoenpararo alias Lasio en Toeminem. Ik gok dat dit het huwelijk van Eugenes ouders betreft. Zij trouwden dus pas na zijn geboorte, maar dat blijkt ook al uit het overlijdensbericht.)

 3. Marc zegt

  Nog steeds hebben veel Indonesiërs geen achternaam. Heeft niets met 2e rangs te maken, maar is gewoon in sommige delen van Indonesië niet gebruikelijk.

 4. Sonja zegt

  Volgens wiewaswie was Napoleon Bonaparte met de achternaam Curiel overleden op 56-jarige leeftijd te Curaçao zondag 3 september 1922. Bijzonder verschil met registratiedatum 1 januari 1922, fout of goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *