Wat is jouw favoriete omkeernaam uit de top 20?

Naad, Sjiht en Ekeil zou ik niet doen, maar Xam, Amme en Ive klinken lang niet slecht. Wat dit voor namen zijn? Top 20-voornamen, maar dan omgedraaid.

Foto: Werner Vermaak / CC BY-SA 2.0

Foto: Werner Vermaak / CC BY-SA 2.0

Sam, Max en Xam

Hieronder vind je de omgekeerde top 20 van populairste kindernamen in de eerste helft van 2014. De vetgedrukte namen komen in Nederland daadwerkelijk als voornaam voor.

De populairste omkeernamen (de palindroomnaam Anna buiten beschouwing gelaten) zijn Mas, Xam, Aras en Ive. In drie gevallen is dat toeval. Mas is een afleiding van Marius, Ive komt van Ivo en Aras is een Turkse jongensnaam.

Xam lijkt me wel ‘echt': een hippe kruising tussen de top 20-namen Sam en Max die ook nog eens goed past in de X-namentrend. Vier vliegen in één klap! Er zijn in 2013 twaalf jongetjes Xam genoemd. In totaal zijn er nu al minstens 78 (plus een paar meisjes).

De omgekeerde top 20

PositieJongensnamenMeisjesnamen
1MarbEihpos
2SaculAmme
3NaadAiluj
4MesAlim
5NnifAsi
6IvelNnyl
7NalimEttol
8KuulAras
9MailAve
20NedyajAnna
11HaonSset
12SamohtIve
13MitËoz
14NeburRuelf
15SjihtAsil
16MasHaras
17SeemAnnef
18SralRaas
19XamEkeil
20NailujAon

Wat vind jij?

Welk van deze omgekeerde voornamen vind jij het leukst? En hoe zit het met je eigen voornaam: is die wat als je hem omdraait? Laat het weten!


Bestel nu 'Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?'

Bestel nu mijn boek
Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?


Nu voor maar € 12,50 in de winkel en bij bol.com.

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

'Maarten van der Meer weet als geen ander vermakelijke anekdotes over namen te vertellen.' – Noordhollands Dagblad

Bestel nu 'Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?'

Reacties

 1. Janneke Methorst zegt:

  Ekennaj… is niet echt uit te spreken, Haras is nog wel te doen Divad ook en Respac zou ook kunnen… maar ik vind de nomale versie toch mooier ;-)

 2. Simone van der Horst zegt:

  Eronele en Mailliw. Hihi! Ikzelf Enomis.

 3. Marjolein Smet zegt:

  In mijn jeugd gebruikte ik en een vriendinnetje onze ‘achterstevoren-namen’ wel, weet niet meer waarmee, maar wij waren dus Nielojram en Grobegni. ;)

 4. mlehliw… Niet zo geslaagd… Maar mijn hond heet omgekeerd Seec en zeiken dat’ie doet… :-)

 5. Dertig jaar geleden kende ik een Engelse vrouw genaamd Senga. Eigenlijk wel mooi.

 6. Josan Jongbloed zegt:

  Mijn dochter heet Nevaeh. De onkeernaam van Heaven

 7. Eva Levenswaard zegt:

  Ave :P

 8. Ik hou er niet van. Die kinderen moeten hier wel de rest van hun leven mee doen. Net als bijzondere spellingen van namen. Je blijft je hele leven je naam spellen. Lijkt me erg vermoeiend. Ik zou trouwens Amri heten, nee doe maar gewoon.

 9. Amme en Ive kunnen eventueel wel. Ikzelf zou Sacul heten… Doe dan maar gewoon Lucas.

 10. Jesse zegt:

  Van bijv. Naad en Sjiht is het maar beter dat ze inderdaad niet voorkomen ;) Maar Mail bestaat wel. Dat wordt dan vast uitgesproken als “Ma-iel”, neem ik aan?

  De meeste omkeernamen leveren een geknutselde spelling op en daar ben ik niet zo’n fan van. Jesse omgedraaid is Essej, dat vind ik ook niks. Nalim zou ik wel een prima naam vinden, ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat er landen zijn waar deze naam voorkomt.

 11. Corine Kuijpers zegt:

  Sjiht zou ik niet fijn vinden…

 12. Yolande Kolstee zegt:

  Ednaloy Eetslok- ik weet niet of ik daar zo blij van word…

 13. Kim Jagersma-Scheltens zegt:

  Naad vind ik net als sjiht niet zo geschikt als naam.. Mijn naam is wel ok omgekeerd, mik… O

 14. Eelco van der Waals zegt:

  Oclee.

 15. Josan Jongbloed zegt:

  @siebe in Amerika spreken se het uit als Ni-ve-a maar dat klink mij iets te veel als Nivea dus wij spreken het uit als Nevee

 16. Marianne zegt:

  Mas en Ave vind ik de leukste twee voornamen. Dan mijn eigen eerste voornaam omdraaien? Gemakshalve opgesplitst voor dit onderwerp, deze twee korte voornamen: Mari, Anne; omkeernamen: Enna, Iram.

 17. Grunn zegt:

  Sral zal voor de Russen onder ons associaties met schijten oproepen. Andersom kan de jammergenoeg voor hem echt bestaande Job de Goeij zijn naam in Rusland beter omdraaien; Boj betekent tenminste nog strijd, Job een soort gebiedende wijs bij geslachtsgemeenschap, en Goeij is dan het mannelijk geslachtsdeel…

  Als kind draaiden mijn vriendinnen en ik ook onze namen vaak om, en een jonger zusje had de pech dat ze dan Oeliram moest heten (of eigenlijk Uoliram, maar goed).

 18. Ik vind Mas en Ive het leukste. Ive vind ik een verbetering van het origineel. Verdervalt me op dat namen er grotendeels geslachtsloos van worden als je ze omdraait.

 19. Saïma Prima zegt:

  Amias … Kan nog best…

  Weetje:
  De naam Damian wilde ik eigenlijk eerst als Damyan doen, vond ik mooi bij broer Joey…

  Maar… in de zwangerschap goed nagedacht over de naam Damian en ook omgedraaid en toen kwam ik er achter dat als je Damian omdraait: nAMIAd, er 4 van de 5 letters van mijn naam sAIMA in volgorde in voorkwamen!
  Dus toen wist ik het zeker, het wordt Damian i.p.v. Damyan.

  Damian, nu 16 jaar, had Damyan zelf wel mooi gevonden, maar vindt Damian zo ook mooi.
  Beide jongens zijn gelukkig blij met hun namen.

 20. A. Gritter zegt:

  Het lijken wel niotcif-ecneics namen, zeg! :-)

  Maar voor wie nu denkt dat Maarten “has boldly gone where nobody dared go before him”: woordgrapjes zijn al zo oud als de Bijbel. De verfoeide metropool Babel, welks koning Jeruzalem en de Tempel had verwoest, kreeg “Sjesjech” als denigrerende bijnaam. Net als bij ons afgeleide alfabet staat ook in het Hebreeuwse alef-beth (dat 22 letters heeft) de B op plaats 2, terwijl de Sj (Sjin) op de één-na-laatste plaats staat. En de Ch (of K) staat vlak naast de L in het midden.
  Babel werd dus letterlijk verdraaid.

 21. Die laatste twee voornamen nr.20 zijn wel interessant. Leo dat wordt omkeernaam Oel.

 22. Alia zegt:

  Mijn naam omgekeerd is Aila, hoewel het dan sneller als Ayla geschreven zou worden tegenwoordig. Het kan best, maar ik vind het origineel mooier. Ik beide gevallen zou m’n peuterzusje me hetzelfde genoemd hebben: Aya

Laat wat van je horen

*