Wat vind jij de allerordinairste voornaam?

‘Kevin is geen naam, maar een diagnose.’ Een stukje van mijn Duitse colleganaamblogger Annemarie Lüning herinnerde me er dit weekend weer eens aan hoe slecht het imago van de naam Kevin in Duitsland is. Je kunt daar je kind met goed fatsoen echt niet zo noemen, want alleen tokkies heten Kevin.

Foto: Marco Verch / CC BY 2.0
Foto: Marco Verch / CC BY 2.0

Dat is althans het vooroordeel. Of het echt zo is weet niemand (in Duitsland zijn ze niet zo scheutig met namenstatistieken), maar ondertussen zitten Duitse Kevins wel met de gebakken peren.

Kevinisme

Er is zelfs een verschijnsel naar ze genoemd: kevinisme, de neiging van mensen uit achterstandsmilieus hun kinderen rare showbizznamen te geven. In elk Duits krantenartikel over kindernamen komt Kevin weer voorbij, en altijd in negatieve zin.

Het is zelfs zo erg dat Kevins vanwege hun naam lagere cijfers op school krijgen. Een paar jaar terug liet een Duitse studente voor haar scriptie meer dan tweehonderd leraren een toets nakijken. Boven sommige exemplaren stond de chique naam Maximilian, boven andere Kevin.

Wat bleek? Maximilian kreeg voor precies dezelfde antwoorden gemiddeld een kwart punt meer dan Kevin. De leraren zagen bij Maximilian een nette jongen voor zich, terwijl Kevin wel een probleemgeval zou zijn. De toets van Kevin bekeken ze daardoor onbewust met een negatievere bril.

Typisch Duits

De afkeer van Kevin is typisch Duits. In de Engelstalige wereld is Kevin een volstrekt neutrale voornaam en ook in Nederland is er weinig mis mee.

Goed, je zult hem misschien niet snel met een villawijk in Wassenaar associëren, maar Kevin is zeker geen achterbuurtnaam. Volgens de namentool van RTL komen de 812 Kevins die afgelopen vijf jaar in Nederland zijn geboren uit buurten met een precies gemiddeld inkomen en slechts 13% minder hoogopgeleiden dan in de rest van Nederland.

Sjonnie en Anita

In de reacties onder het artikel van Annemarie Lüning vragen mensen zich af of andere landen ook zulke typische tokkienamen kennen.

Nederland volgens mij niet. Ja, Sjonnie en Anita, maar dat fenomeen dateert alweer uit de jaren 80 en tegenwoordig noemt niemand zijn kind nog zo, terwijl Kevin in Duitsland al sinds de jaren 70 een gebruikelijke voornaam is.

Welke Nederlandse kindernamen van nú zijn er nou uitgesproken ordinair? Voor mij springt er geen een echt duidelijk uit, maar misschien is dat voor jou wel anders. Zeg het maar: wat vind jij de allerordinairste voornaam?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.