En we noemen haar… Panter Fonny Miracle-of-love

Ze heeft ongetwijfeld een van de meest uitzinnige namen uit de Nederlandse geschiedenis: de nu 15-jarige Panter Fonny Miracle-of-love. Het heeft haar ouders heel wat moeite gekost om haar naam officieel geaccepteerd te krijgen.

Qilinmon / CC BY-SA 3.0

Qilinmon / CC BY-SA 3.0

Bespottelijk

Panters moeder Debby was al in de veertig toen ze na tien jaar proberen eindelijk zwanger werd. Dat vroeg om een bijzondere naam. De roepnaam Panter vonden Debby en haar man Frank gewoon leuk. Fonny was een vernoeming naar oma Yvonne. De laatste voornaam, Miracle of Love, sprak voor zich.

De Amsterdamse ambtenaar van de burgerlijke stand wilde Panter en Fonny nog wel inschrijven, maar Miracle of Love was hem te gortig – duidelijk in strijd met het verbod op bespottelijke voornamen. Frank was not amused. In Het Parool van 3 januari 1998 brieste hij:

Ik veronderstelde dat wij zelf het recht hadden een naam te bedenken, maar nu bleek dat dat de taak is van een mannetje achter een loket. Wel twee uur heb ik daar stemming staan maken en iedereen heeft zich ermee bemoeid, maar het heeft niet geholpen. Die ambtenaar meende zijn ‘persoonlijke verantwoordelijkheid’ te moeten nemen.

Streepje

Het mannetje achter het loket was onvermurwbaar en schreef het meisje uiteindelijk in als Panter Fonny Miracle. De rechtbank te Amsterdam bleek soepeler. Die besliste op 30 juni 1998 dat Miracle of Love toelaatbaar was omdat er met het accepteren van deze naam “geen gewichtig maatschappelijk belang werd geschaad en dat het kind zonder onevenredige problemen aan het rechtsverkeer en economisch en maatschappelijk verkeer zou kunnen deelnemen”.

De rechtbank plaatste wel streepjes tussen de drie naamdelen. De spelling Miracle-of-love zou duidelijker maken dat de naam één geheel vormt.

Ik weet niet waarom de rechter de hoofdletter in Love  heeft geschrapt. De in Nederland ingeschreven kinderen Maria-de-los-Milagros, Nique-la-Bella, Pâte-de-Loupé, Flame-of-Ruach en Unity-in-Ruach hebben wel een hoofdletter midden in hun naam, om van de in 2012 geboren LeCurWarren en RolliNHCy nog maar te zwijgen.

Wat is jouw mening? Moet Miracle-of-love kunnen, zoals de rechter meende, of gaat deze naam te ver? Laat hieronder een reactie achter.

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

32 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. erik smit zegt

  Miracle of Love? En haar broertjes heten zeker Shiny Happy People, Everybody Dance Now en One Night in Bangkok?
  Ik vind titels van popliedjes nogal dubieus als naam voor een persoon.

 2. karin zegt

  Als eerste naam Panter, dat lijkt me nog veel erger dan dat Miracle-gedoe. Daar word je dan dagelijks mee geconfronteerd… Wat ben ik blij dat ik mijn ouders slechts gebrek aan originaliteit kan verwijten.

  • Panter Elsenburg zegt

   De mensen die mij langer kennen, zien Panter niet eens meer als een dier. Ze zien het gewoon als een normale naam. Ik zie het zelf ook niet meer als een aparte naam. Dus dat ik er dagelijks mee wordt geconfronteerd valt heel erg mee, alleen op een positieve manier.

 3. Katrien (via Facebook) zegt

  Mensen denken ECHT niet na als ik dit allemaal lees: je zou als ouder toch moeten kunnen bedenken dat je kind daar zijn hele leven mee door moet?

 4. Panter Elsenburg zegt

  Ik ben Panter Fonny Miracle-of-Love Elsenburg. En ik ben zelf héél erg trots op mijn naam.
  Ik heb er tot nu toe alleen maar positieve reacties op gekregen en aangezien er hier heel wat mensen zijn die zich afvragen wat ik er zelf van vind dat mijn ouders deze keus gemaakt hebben;
  Ik ben hartstikke blij met mijn naam en ik ben mijn ouders juist heel dankbaar dat ze zoiets bedacht hebben.

   • Panter Elsenburg zegt

    Hallo Maarten,
    Ik las zoveel reacties dat ik dacht, laat ik nou zelf eens zeggen wat ik ervan vind.
    Ik krijg er natuurlijk ontzettend veel reacties, maar tot nu toe geen negatieve eigenlijk.
    Op de naam Panter heb ik altijd leuke reacties en de naam Miracle-of-Love is een naam die ik eigenlijk nooit gebruik. En als ik dat wel doe, dan vinden mensen dat alleen maar heel bijzonder!

 5. Annelies Hollebrands zegt

  Wat leuk dat panter zelf een reactie schreef en sowieso moet ieder kind trots zijn op zijn of haar naam….Je ouders kiezen zoiets met de beste bedoelingen.

 6. Natasja V Thiel zegt

  Maar daarom zijn nog niet alle namen geschikt om te geven. Sommige mensen maken het in mijn ogen soms echt te gortig. Een kind moet er ook nog een heel leven mee doen.

 7. Myriam Boelhouwer zegt

  Als eerste naam/roepnaam vind ik het echt te ver gaan. Maar als volgnaam moet het wel kunnen. Die gebruik je niet dagelijks dus als je je er als kind echt aan ergert is het niet iets waar je dag in, dag uit mee geconfronteerd wordt.

 8. Panter Elsenburg zegt

  Voor alle duidelijkheid, de naam Miracle-of-Love is mijn 3e naam. Die naam gebruik ik eigenlijk nooit, alleen als het echt moet. En al zou ik er elke dag mee geconfronteerd worden, dan zou ik dat alleen maar leuk vinden. Dat heel veel ouders in Nederland niet verder kwamen dan een standaard naam, vind ik eigenlijk best jammer. Ik ben juist ontzettend blij dat mijn ouders mij een naam gegeven hebben die laat zien dat ze blij met mij zijn. Het feit dat ik geen Lisa, Kim of Sanne heet is iets waar ik m’n hele leven lang blij mee zal zijn.
  De mensen die het raar of gek vinden doen mij eigenlijk niks, want gelukkig zijn er heel veel mensen die het wel leuk vinden :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *