En we noemen haar… Panter Fonny Miracle-of-love

Ze heeft ongetwijfeld een van de meest uitzinnige namen uit de Nederlandse geschiedenis: de nu 15-jarige Panter Fonny Miracle-of-love. Het heeft haar ouders heel wat moeite gekost om haar naam officieel geaccepteerd te krijgen.

Qilinmon / CC BY-SA 3.0

Qilinmon / CC BY-SA 3.0

Bespottelijk

Panters moeder Debby was al in de veertig toen ze na tien jaar proberen eindelijk zwanger werd. Dat vroeg om een bijzondere naam. De roepnaam Panter vonden Debby en haar man Frank gewoon leuk. Fonny was een vernoeming naar oma Yvonne. De laatste voornaam, Miracle of Love, sprak voor zich.

De Amsterdamse ambtenaar van de burgerlijke stand wilde Panter en Fonny nog wel inschrijven, maar Miracle of Love was hem te gortig – duidelijk in strijd met het verbod op bespottelijke voornamen. Frank was not amused. In Het Parool van 3 januari 1998 brieste hij:

Ik veronderstelde dat wij zelf het recht hadden een naam te bedenken, maar nu bleek dat dat de taak is van een mannetje achter een loket. Wel twee uur heb ik daar stemming staan maken en iedereen heeft zich ermee bemoeid, maar het heeft niet geholpen. Die ambtenaar meende zijn ‘persoonlijke verantwoordelijkheid’ te moeten nemen.

Streepje

Het mannetje achter het loket was onvermurwbaar en schreef het meisje uiteindelijk in als Panter Fonny Miracle. De rechtbank te Amsterdam bleek soepeler. Die besliste op 30 juni 1998 dat Miracle of Love toelaatbaar was omdat er met het accepteren van deze naam “geen gewichtig maatschappelijk belang werd geschaad en dat het kind zonder onevenredige problemen aan het rechtsverkeer en economisch en maatschappelijk verkeer zou kunnen deelnemen”.

De rechtbank plaatste wel streepjes tussen de drie naamdelen. De spelling Miracle-of-love zou duidelijker maken dat de naam één geheel vormt.

Ik weet niet waarom de rechter de hoofdletter in Love  heeft geschrapt. De in Nederland ingeschreven kinderen Maria-de-los-Milagros, Nique-la-Bella, Pâte-de-Loupé, Flame-of-Ruach en Unity-in-Ruach hebben wel een hoofdletter midden in hun naam, om van de in 2012 geboren LeCurWarren en RolliNHCy nog maar te zwijgen.

Wat is jouw mening? Moet Miracle-of-love kunnen, zoals de rechter meende, of gaat deze naam te ver? Laat hieronder een reactie achter.

Reacties

 1. Andreas (via Facebook) zegt:

  Miracle moet nog kunnen, maar meer ook niet.

 2. Ik vraag me af wat het kind er zelf van vindt.

 3. Dat vraag ik me ook af. Op haar Hyves- en Facebookprofiel noemt ze zich Panter, dus de roepnaam heeft ze in ieder geval behouden. Ik zou het gewoon kunnen vragen, maar ik ga haar maar niet lastigvallen.

 4. marco zegt:
 5. Het is toch jammer dat kinderen bij hun geboorte geen inbreng hebben,want er zitten fantasierijke bij,maar niet de leukste.

 6. erik smit zegt:

  Miracle of Love? En haar broertjes heten zeker Shiny Happy People, Everybody Dance Now en One Night in Bangkok?
  Ik vind titels van popliedjes nogal dubieus als naam voor een persoon.

 7. karin zegt:

  Als eerste naam Panter, dat lijkt me nog veel erger dan dat Miracle-gedoe. Daar word je dan dagelijks mee geconfronteerd… Wat ben ik blij dat ik mijn ouders slechts gebrek aan originaliteit kan verwijten.

 8. Katrien (via Facebook) zegt:

  Mensen denken ECHT niet na als ik dit allemaal lees: je zou als ouder toch moeten kunnen bedenken dat je kind daar zijn hele leven mee door moet?

 9. Roel Wijnants zegt:

  Inmiddels een geaccepteerde naam zie
  https://flic.kr/p/oFg3pd

Laat wat van je horen

*