Pleun: broertje van Arie en Gé of zusje van Puck en Plien?

Stel, je ziet ergens op een namenlijst een persoon met de voornaam Pleun. Wat voor iemand zie je dan voor je? Oud of jong, man of vrouw?

Pleun Strik (foto: Rob Mieremet/Anefo - CC BY-SA 3.0 NL)

Foto: Rob Mieremet/Anefo – CC BY-SA 3.0 NL

De foto hierboven, van voetballer Pleun Strik (1944), geeft al een deel van de oplossing: een Pleun is vaak een oudere man. Maar ook vaak een jong meisje. Een jonge jongens-Pleun of oude meisjes-Pleun zul je echter niet snel tegenkomen.

Van Manus en Leen naar Puck en Plien

Rond 1970 was Pleun nog een ouderwetse, volkse jongensnaam, categorie Manus, Leen, Piet, Gé, Cor en Arie. Nu is het een hippe, zweverige meisjesnaam die past in het rijtje Puck, Plien, Sterre, Zilver, Vlinder en Mensje. Hoe kan dat?

Daar kan ik heel kort over zijn: het ongrijpbare verschijnsel mode.

Jongens-Pleun is een van de vele traditionele voornamen die zijn verdwenen toen ouders zich niet meer verplicht voelden te vernoemen. Dat maakte de weg vrij voor meisjes-Pleun. Meisjes krijgen tegenwoordig wel vaker ouderwetse jongensnamen, zoals Piet, Kees en Jorien. Mijn smaak is het niet, maar het is leuk dat zulke oeroude namen – toch een soort cultureel erfgoed – blijven bestaan, al is het dan na een geslachtsverandering.

Populariteit van 'Pleun' als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2012

Populariteit van ‘Pleun’ als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

Populariteit van 'Pleun' als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

Populariteit van ‘Pleun’ als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

Wat vind jij?

Wat vind jij? Kan Pleun als jongensnaam nog? En kan Pleun eigenlijk wel als meisjesnaam? Leuk of verschrikkelijk? Laat het weten!

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

35 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Judith (via Facebook) zegt

  Mijn vader van 91 jaar heet Pleun. Vernoemd naar zijn grootvader. Hij heeft drie volle neven die ook Pleun heten; vernoemd naar dezelfde grootvader. Mijn vader heeft zelf altijd een hekel aan die naam gehad.

 2. Marjolein (via Facebook) zegt

  ik kan maar niet begrijpen dat al die ouderwetse namen weer uit de kast gehaald worden! Hoef je je kind niet meer te vernoemen, gaan we ze vrijwillig Teun, Pleun e.d. noemen. Mode, smaak, daarover valt niet te twisten natuurlijk, anders zouden we allemaal hetzelfde heten. Wat is de definitie een mooie naam? Dat is voor iedereen anders. Pleun… ik vind het net zoiets als Pluk: eigenlijk helemaal geen naam. Komt van Apollonius denk ik? Ik heb ergens in mijn stamboom ook Apollonia zitten, ben benieuwd wat zij als roepnaam had… Ploon ws ofzo… Maargoed, voor mij valt ie in de categorie Arie en Gé, om je vraag te beantwoorden. 😉

 3. zegt

  Interessant, wist niet dat het een jongensnaam was. Heeft actrice Pleunie Touw misschien een rol gespeeld in de geslachtsverandering van de naam Pleun? Vind het zelf een lelijke naam, idd vergelijkbaar met Pien, Pluk, Pomme… Van die gezocht knusse namen 😮

 4. Marc zegt

  Wij hebben een Pleun van 5. Is inderdaad een typische meisjesnaam geworden hoewel ik als psv-supporter Pleun Strik kende. Vind de naam overigens wel in het rijtje Puck en Plien passen maar zeker niet vergelijkbaar met Sterre, Zilver, Vlinder en Mensje. Maar ieder zijn meug. Ook met rijtjes! 😉

 5. Arjen (via Facebook) zegt

  Ik kende een Pleun van de tennisvereniging in mijn jeugd, dus ben zo’n beetje opgegroeid met die naam. Je komt ‘m nu niet meer tegen. Ik ben bezig met de stamboom van mijn dorp; dan kom je ook hele vreemde namen tegen. Hadewina en Hugerina vond ik tot nu het meest angstwekkend….

 6. Annelies (via Facebook) zegt

  Pleun, vriendinnetje van mijn dochter van 7, past helemaal bij t meisje. Soms past een naam gewoon echt bij een kind.

 7. Marianne zegt

  De echte Pleunie Touw heb ik de eer gehad die zelf heel toevallig eens te hebben ontmoet in gezelschap met anderen die haar goed kenden. Voor de aardigheid eens gekeken op die site ancestry.com bij voornaam Pleun. Dat is “wow” zo snel veel gevonden meer dan 5,000 family trees, ze bedoelen met komma na de 5 gewoon zoals bij ons 5.000 is 5x duizend, dus een heleboel dat is zeker met overduidelijk Nederlanders of Nederlandse namen personen van Nederlandse afkomst. Naar beneden scrawlen op de eerste pagina treffers zit bij voornaam Pleun, achternamen verschillend typisch Nederlandse achternamen locaties lekker warme vakantielanden zoals Honolulu, Hawaii, nog nagaan websites zoals familysearch.org, misschien willen ze wel contact familie in andere landen, verdwaald?

 8. Grada zegt

  Teuntje en Lijntje, dat zijn typische -tje voornamen weleens gezien in stamboom Touw bij CBG in Den Haag. Lang geleden dat iemand zocht naar een slagersfamilie Touw als ik me niet vergis, mogelijk Haagse regio?
  In ieder geval vind ik het persoonlijk inderdaad echt Nederlandse families, die van de actrice is op wikipedia mogelijk juiste informatie, vergeleken met internet google zoeken is zij waarschijnlijk geen Rotterdamse van geboorte bij sommige bio’s van bekende beroemde personen actrices enzovoorts, allemaal doorelkaar Pleuntje, Pleuni, Pleunie, in ieder geval wel steeds geschreven met achternaam Touw, familie van Pleun Strik ???

 9. Theo zegt

  Pleun, heb ik niet opgevat als meisjesnaam, Pleuni, Pleunie, Pleuntje, die wel. Voornamen eenvoudig te vinden op genealogieonline, kijk maar eens bij combinatie met achternaam Pleunen.

 10. Meriam (via Facebook) zegt

  Dank je Annelies :-) En Arjen Buikstra hij komt dus wel degelijk nog steeds voor en wij krijgen juist heel vaak complimenten over de naam van onze dochter

 11. Ronald (via Facebook) zegt

  Ik denk aan de god Apollo. Er is niks mis met een naam als Pleun, of met bijvoorbeeld Teun (afkomstig van Anton). Er is wel iets mis met onze omgang met de al eeuwen lang gebruikelijke namen in het Nederlandse taalgebied. Namen zijn niet van zich zelf mooi of lelijk, vreemd of niet. Dat zijn labeltjes die wij er aan hangen. Die kunnen wij er ook weghalen, niet meer aan naammagie doen (je bent hoe je heet), en gewoon namen geven omdat wij die mooi vinden, of passend.

 12. Marit (via Facebook) zegt

  Lummie en dergelijke heb ik in mijn stamboom als afkomstig van Lummichje en Lummichien. Volgens mij zuid-Fries/Drents/Overijssels. Die Lummichienen ‘van mij’ kwamen van veen-/turfstekers uit west-Overijssel. Mogelijk verder terug in de tijd uit Duitsland? Doet wat Duits aan, nietwaar? Vergelijkbaar met Annigje/Annechien en Femmigje/Femmichien. En dus Anneke en Femke. Lumke of Lummeke is kennelijk nooit echt zo populair geworden als die andere twee 😉 Ik heb de indruk dat het echt een arbeidersnaam is, dus of het dan van een godin oid zal afstammen…?

 13. Marit (via Facebook) zegt

  Lummie en dergelijke heb ik in mijn stamboom als afkomstig van Lummichje en Lummichien. Volgens mij zuid-Fries/Drents/Overijssels. Die Lummichienen ‘van mij’ kwamen van veen-/turfstekers uit west-Overijssel. Mogelijk verder terug in de tijd uit Duitsland? Doet wat Duits aan, nietwaar? Vergelijkbaar met Annigje/Annechien en Femmigje/Femmichien. En dus Anneke en Femke. Lumke of Lummeke is kennelijk nooit echt zo populair geworden als die andere twee 😉 Ik heb de indruk dat het echt een arbeidersnaam is, dus of het dan van een godin oid zal afstammen…?

 14. Schlebaum Charles zegt

  Volgens mij is Pleun een afleiding van Apollonia, een vrouwelijke vorm van Apollo. Daardoor zou het een vrouwennaam zijn. In een boek van Piet Begeer (Jaap Schilt, de zoon van den visser) heet Mevrouw Schilt Pleun en een van de dochters Pleuntje. Wij hadden op de middelbare school een lerares die de wat onwelvoeglijke bijnaam Pleun Hangbuik kreeg.

 15. Sonja zegt

  St.-Apollonia, beschermheilige van belang voor tandartsen en kiespijnpatiënten. Ergens weleens gelezen ook van belang bij hoofdpijn. Daarom op internet gaan zoeken, gevonden onder andere, in ieder geval kiespijn, heiligenkalenders 9 februari van belang, zie verder websites zoals deze: catholic.org/saints/

 16. Cees zegt

  Pleun Strik, dat is vast wel dezelfde als hier afgebeeld, in het huwelijk getreden: Eindhovens Dagblad 10 juni 1968. Archief vindplaats: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, archiefvondsten archieven.nl.

 17. Macy zegt

  In dit geval is Pleun geen voornaam van een vrouw maar toch een eigenlijk die van een man wanneer men de akte leest, het betreft: Pleun van der Zouw. overleden 13 februari 1960 in de plaats Harmelen, hetutrechtsarchief.nl, partner is namelijk een vrouw: Jacoba Vermeulen, bovendien is in de akte geschreven, zoon van, akte 15 februari 1960. Dat is bovendien op de site wiewaswie.nl.

  • Leo zegt

   Wanneer je de voornaam wilt geven aan je kind, dan ga je die toch wel liever vernoemen naar iemand waar je fan van bent en in je familie waar je trots op bent, traditiegetrouw vooral in mijn familie en zoekt men in archieven wat daarover is geschreven op internet, archieven als je dat wordt aanbevolen, wat vindt je dan bij meteen maar het meest interessante archief om te beginnen meest recentelijke periode 1940-1945, daarvan wat al openbaar is om na te gaan voor de belangstellende onderzoekers, eerst achternaam, daarna een of meer voornamen: [van der] Zouw, Pleunis, leeftijd 47, stadsarchief.amsterdam.nl, politierapporten 40-45. De volgende: Walter, George Peplow, geboortedatum 14-10-1898. De volgende voornaam Pleim heb ik nooit eerder van gehoord, zelfde archief Vlot, Pleim, geboortedatum 12-02-1911. Zelfde archief een achternaam die ik nog niet eerder heb gezien, [vd] Zunar, Pleun, leeftijd 52. Tenslotte nog deze in dat archief ingeschrevene: [de] Vries-De Groot, Aplonia, geboortedatum 16-03-1894. Dit resultaat beperkt tot naamkunde en deze voornaam.

 18. Levina zegt

  Volgens mij is pleun de mannenvorm en Pleuntje ( mijn tweede naam) vrouwelijk en Pleuntje komt onder de ouderen veel voor in mijn jeugd werd dit gemoderniseerd naar Pleunie

 19. Ineke Kerstens zegt

  Ik vind Pleun een hele kordate stoere naam. Mijn kleindochter heet zo en zij is stoer en kordaat, dus prima toch!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *