Primus Florentius Fossanus Aurantius, de eerste Oranjekanaalbloem

De plaats Schoonoord aan het Oranjekanaal in Drenthe werd in 1854 gesticht. Op 14 januari 1855 kwam in het dorp voor het eerst een kind ter wereld. Het jongetje kreeg een veelzeggende voornaam.

Het Oranjekanaal bij Schoonoord (foto Gouwenaar)

Het Oranjekanaal bij Schoonoord (foto Gouwenaar)

Primus Florentius Fossanus Aurantius heette het zoontje van IJsebrand Kremer en Johanna Mulder. Vrij vertaald uit het Latijn betekent dat zoiets als eerste bloem van het Oranjekanaal.

Deze wijze van naamgeving doet nogal denken aan het in 1825 geboren jongetje Hierophus Pheugudrou Zeevat, die ook een (in zijn geval Griekse) fantasienaam kreeg die verwees naar de omstandigheden van zijn geboorte. En ook hier vraag ik me af wie de naam eigenlijk heeft bedacht. Ik denk dat we wel kunnen aannemen dat vader IJsebrand Kremer, arbeider van beroep, geen Latijn kende.

Geboorteakte Primus Florentius Fossanus Aurantius Kremer

Geboorteakte Primus Florentius Fossanus Aurantius Kremer

Het leuke aan de toen nog algemeen gangbare vernoemingsgewoonte is dat ook een gelegenheidsnaam als deze aan volgende generaties is doorgegeven.

Primus zelf vond vier voornamen kennelijk wat veel van het goede. Zijn zoon moest het doen met Primus Florentius (geboren Den Ham ca. 1894). Dochter Wichertje Bushoff-Kremer gaf de volledige naam wel door. Zij beviel op 30 januari 1922 in Hilversum van een zoon genaamd Primus Florentius Fossanus Aurantius. Deze Floor Bushoff overleed op 27 juli 2001 te Zevenaar. Of er momenteel nog een Primus Florentius in leven is, weet ik niet. Het zou jammer zijn als zo’n bijzondere naam is uitgestorven.

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

5 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  1. Cor de Graaf zegt

    Helaas was Primus niet echt de eerste. Op 18 augustus 1854 werd te Schoonoord geboren Bartha Limbeek, dochter van Gijsbert Limbeek en Bartha Ruitenberg. Aangezien de moeder bij de geboorte overleed, werd het kindje naar de moeder genoemd. Het tweede kind was Harmtje Wever, geboren te Schoonoord op nieuwjaarsdag 1855 als dochter van Hendrik Wever en Aaltje van der Tuuk. Eigenlijk had hij dus Tertius moeten heten, maar goed.

  2. zegt

    Deze primus is getrouwd met Aaltje de Leeuw, een zuster van mijn grootmoeder Betje de Leeuw.
    Ik heb als curiositeit dit echtpaar, Aaltje en Primus, in mijn stamboom toch maar een plaatsje gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *