Primus Januarius: vernoemd naar je geboortedatum

Je kind vernoemen naar de heilige op wiens feestdag hij was geboren, was vroeger heel normaal. Maar je kunt de heiligennaam natuurlijk ook weglaten en de datum zelf als naam gebruiken.

Henricus Primus Januarius van Aken (Erelijst van Gevallenen 1940-1945)

Henricus Primus Januarius van Aken (Erelijst van Gevallenen 1940-1945)

Bij het voorbereiden van mijn artikel Primus Florentius Fossanus Aurantius, de eerste Oranjekanaalbloem stuitte ik op twee personen met zo’n naam:

  • Primus Januarius Hubertus Huijnen, geboren Margraten 1 januari 1870
  • Henricus Primus Januarius van Aken, geboren Zevenbergen 1 januari 1917

Ik vraag me af wat hierachter zit. Waarschijnlijk is het gewoon een grapje van de ouders. De pastoor kon er niets tegen inbrengen, want Primus en Januarius zijn beide heiligennamen.

De onthoofding van de heilige Primus en zijn broer Felicianus (uit een 14e-eeuws manuscript van de Legenda aurea)

De onthoofding van de heilige Primus en zijn broer Felicianus (uit een 14e-eeuws manuscript van de Legenda aurea)

1 januari lijkt een unieke datum te zijn, want andere kinderen die zijn vernoemd naar hun geboortedatum heb ik niet gevonden. Het had best gekund: Tertius Junius, Quintus Julius of Septimus Augustus, maar deze namen heb ik helaas niet aangetroffen.

Maandnamen komen soms wel als voornaam voor. Zo vond ik in het Amsterdamse bevolkingsregister: April Sunshine (geboren 1994), Junius Augustus (1915), Junius Julius Jeroen (1962) en Ira September (11 september 1983).

Overigens kan ik het niet laten er even op te wijzen dat primus januarius taalkundig niet correct is. In het Latijn spreekt men van “de eerste van januari”, dus primus januarii (genitief). Maar een kniesoor die daarop let.

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

9 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  1. Veerle Akkermans zegt

    Zou je me kunnen vertellen waar ik de afbeelding met de naam van Henricus Primus Januaris zou kunnen vinden? Ik heb al gegoogled, maar kan hem nergens vinden! Ik ben namelijk op zoek naar de geschiedenis van deze persoon. Alvast heel erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *