Regtsingang wegens kindermoord

Een intrigerende geboorteakte uit Breukelen-Nijenrode. Burgemeester Gerard Daniel Duuring deed op 20 oktober 1865 aangifte van de geboorte van een meisje, “aan hetzelve geene Voornaam is gegeven; uit hoofde de aangifte ambtshalve is geschied“.

Geboorteakte kind Maria Geurse

Geboorteakte kind Maria Geurse

Het betrof een dochter van de ongehuwde dienstbode Maria Geurse. Waarom gaf zij haar kind geen naam en waarom is de geboorte aangegeven door de burgemeester?

De overlijdensakte van het kind geeft uitsluitsel. Burgemeester Duuring gaf namelijk nog diezelfde dag het overlijden van het naamloze kind aan. In deze akte wordt over de moeder opgemerkt:

Maria Geurse ongehuwd, van beroep dienstbode, wonende in deze gemeente, tegen wie regtsingang is verleend wegens kindermoord.

Overlijdensakte kind Maria Geurse

Overlijdensakte kind Maria Geurse

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

4 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

  1. zegt

    Misschien was het wel de baron van het “babij”grafje 😉

    Maar inderdaad een treurig verhaal. Ik heb nog gezocht naar achtergrondinformatie, maar in de krantenarchieven niets gevonden. Ook geen overlijdensakte of wat dan ook van Maria. Ik weet niet hoe het haar is vergaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *