Sjimmy Bruijninckx was vroeger een man

Sjimmy Bruijninckx, oud-presentatrice van Shownieuws op SBS 6, was vroeger een man. Voor de wet dan, want biologisch is ze altijd een vrouw geweest. Ze kwam erachter dat ze als man te boek stond toen ze op haar zeventiende werd opgeroepen voor de militaire dienst.

Sjimmy Bruijninckx (screenshot Shownieuws)

Sjimmy Bruijninckx (screenshot Shownieuws)

De oorzaak van de verwarring was haar ongebruikelijke voornaam, vertelde Bruijninckx in 2008 aan het AD: “Dat mijn vader een meisje wilde aangeven met de naam Sjimmy vonden de mensen bij de balie van het gemeentehuis waarschijnlijk nogal vreemd. Dus registreerden ze mij als jongen. Het heeft nog heel wat moeite gekost om dat recht te zetten.”

Bruijninckx is tegenwoordig niet de enige vrouwelijke Sjimmy van Nederland, maar in haar geboortejaar, 1974, misschien wel. Daar komt nog bij dat er toen twee bekende mannelijke Sjimmy’s waren: Sjimmie uit de strip Sjors en Sjimmie en de bokser Sjimmy Verstappen. De verwarring is dus wel begrijpelijk.

Last van haar zeldzame voornaam heeft Bruijninckx niet. Rond haar veertiende begon ze de voordelen ervan te ontdekken. “Met zo’n naam vergeten mensen je niet snel.” Dat kwam haar goed van pas bij haar carrière als model en presentatrice.

Sjimmy en haar man Milko M.M. Bruijninckx hebben twee zoons. De oudste heet doodgewoon Thijs, de jongste heeft net als zijn moeder een ongebruikelijke en wat androgyne naam: Ziggy.

Reacties

 1. Joost zegt:

  Als Sjimmy had doorgezet, had ze bij één van de laatste lichtingen dienstplichtigen kunnen zitten. Ik heb ooit een keer gelezen dat er vaders waren die hun zoontje als meisje aangegeven hebben, om zo onder de dienstplicht uit te komen.

 2. nou sjimmy past vooral bij sjors…

 3. Mark (via Facebook) zegt:

  nou sjimmy past vooral bij sjors…

 4. De associatie met Sjors&Sjimmie maakt dat men automatisch denkt dat het een jongensnaam is.

 5. De associatie met Sjors&Sjimmie maakt dat men automatisch denkt dat het een jongensnaam is.

Trackbacks

 1. @NGV_ASD zegt:

  Een vrouw? Een man? Verwarring bij de BS, het kwam ook “recent” nog voor.
  http://t.co/M3CRokoX7I
  Via @Vernoeming

 2. RT @NGV_ASD: Een vrouw? Een man? Verwarring bij de BS, het kwam ook “recent” nog voor.
  http://t.co/M3CRokoX7I
  Via @Vernoeming

 3. Sjimmy Bruijninckx was vroeger een man http://t.co/lZftxcDY1v #Bekendepersonen #Voornamen

Laat wat van je horen

*