Hoe de Tokkies écht heten: 125 authentieke tokkienamen

Arme familie Tokkie. Door één onaangepast exemplaar zitten ze al jaren in het verdomhoekje. Op internet is tokkienaam zelfs synoniem geworden met ordinaam, asonaam, kampernaam, paupernaam enz.

Maar hebben de Tokkies eigenlijk wel tokkienamen?

Ik heb in de archief- en persoonskaartenindex van het Stadsarchief Amsterdam alle personen met de achternaam Tokkie opgezocht en hun voornamen op een rijtje gezet. Dat leverde 125 verschillende namen op, 53 mannelijke en 72 vrouwelijke.

Hanna Tokkie in de clip van 'Verre Kerst'

Hanna Tokkie in de clip van 'Verre Kerst'

Oordeel zelf: is dit wat je je voorstelt bij tokkienamen?

Mannen

 1. Adrie
 2. Albertus Wilhelmus
 3. Alexander
 4. André Simon
 5. Arie
 6. Barend
 7. Barend Ben
 8. Bastiaan
 9. Charl Theodorus
 10. Charles Johan
 11. Cornelis Johannes
 12. David
 13. David Benjamin
 14. Eduard
 15. Emmanuel Carolus Adelinus
 16. Evert
 17. Freddy Franciscus
 18. Frederik Hendrik
 19. Gerardus Franciscus
 20. Hartog
 21. Helmut
 22. Henri
 23. Henri Johannes
 24. Hijman
 25. Isachar
 26. Israël
 27. Jacques
 28. Jan Frederik
 29. Johannes Franciscus
 30. Johnny
 31. Joseph
 32. Lion
 33. Louis
 34. Machiel
 35. Marcel
 36. Marcus
 37. Martin
 38. Martinus Gerardus Franciscus
 39. Maurice
 40. Maurice Han
 41. Maximiliaan Henri
 42. Meijer
 43. Menno
 44. Michel
 45. Peter
 46. Philip
 47. Pinas
 48. Reinier Jan Alexander
 49. Ricardo
 50. Robertino Robert
 51. Samuel
 52. Wilhelmus Albertus
 53. Wolf

Vrouwen

 1. Aafje
 2. Adelheid Anna
 3. Angelique
 4. Anna Maria
 5. Anne-Maria
 6. Betje
 7. Betsie Branca
 8. Bianca
 9. Bruinice
 10. Carolina Johanna Alexandra
 11. Catharina
 12. Clara
 13. Claudia
 14. Daniëlle
 15. Dina
 16. Edith
 17. Elisabeth
 18. Emma Catherine
 19. Emmy Klara
 20. Esther
 21. Eva
 22. Gerondina Johanna
 23. Gretha Gerarda
 24. Hanna
 25. Henriëtte
 26. Jaantje
 27. Jacqueline
 28. Jennifer
 29. Johanna Magdalena
 30. Jolanda
 31. Jolanda Gezina Catharina
 32. Judy
 33. Kaatje
 34. Klaartje Sientje
 35. Klara
 36. Lena
 37. Linda Annigje Aafje
 38. Magritha
 39. Maria
 40. Maria Christina
 41. Marja
 42. Minou Juliette
 43. Monique
 44. Nancy
 45. Natasja
 46. Patricia
 47. Petronella
 48. Pieternella
 49. Priscilla Samantha
 50. Rachel
 51. Rachella Anna Marta
 52. Rebecca
 53. Rika
 54. Roelfina
 55. Roza
 56. Rozemarijn
 57. Sandra Henriette Maria
 58. Sara
 59. Sara Femmetje
 60. Sara Louise
 61. Saskia Pieternella
 62. Serlina
 63. Shoshanna
 64. Sientje
 65. Sietze
 66. Sonja Samantha
 67. Suzanne
 68. Sylvia
 69. Tamara
 70. Uwkjen
 71. Wendy
 72. Yvonne

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

18 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Laury zegt

  Voor zover ik al over tokkinaam of ordinaam zou willen spreken, kan ik niet zeggen dat ik de genoemde voornamen in dezelfde categorie zou scharen. Op een enkele na (zie BasT).

  Hanna vind ik zelfs een hele klassieke/tijdloze naam.

  Zijn dit namen van nog in leven zijnde personen? Er zijn m.i. Een paar namen bij die erg gedateerd zijn. Bijvoorbeeld Uwkjen, Roelfina, Petronella. Ik ga er vanuit dat bij een aantal mensen de roepnaam afwijkt van wat hier weergegeven is.

  Hartog, Isachar, Israel, Pinas, Robertino Robert (stotternaam), Meijer vind ik hele opvallende en onalledaagse namen (m.u.v. R.R. ‘ Joodse namen’?).

  Bij de meisjenamen zie ik veel ‘Drentse namen’ bijv. Annigje, Femmetje, Gezina en Roelfina.

  Leuke lijst!

 2. zegt

  Hoi Laury,

  De geboortejaren liggen tussen 1857 en 1994. Het gaat om mensen die tussen 1939 en 1994 in Amsterdam woonden.

  Hartog, Isachar, Israel, Pinas en Meijer zijn inderdaad typisch Joodse voornamen. Ook Hijman, Lion, Wolf en Shoshanna horen in deze categorie.

  Afgaande op de voornamen lijken er drie families Tokkie zijn: een Joodse, een katholieke (Emmanuel Carolus Adelinus, Martinus Gerardus Franciscus etc.) en een protestantse (Drentse namen). Kan natuurlijk ook om verschillende takken van dezelfde familie gaan.

  Groeten Maarten

 3. Laury zegt

  Dank voor je reactie. Ik vermoed dat onze kindskinderen niet meer dergelijke conclusies kunnen verbinden aan onze voor- en achternaam combinaties.

  Iets anders, ben je in de gelegenheid om te kijken naar naamgeving binnen kermisfamilies? Ik heb de indruk dat kermismensen ongewijzigd vernoemd naar voor de ouders/famile belangrijke naasten. Hierdoor krijg je binnen het gezin ‘afwijkende’ combinaties van voornamen (zusjes Gonny en Jasmine, beide basisschoolleeftijd)

 4. zegt

  De bron voor de tokkienamen is de site van het Stadsarchief Amsterdam: https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/hoe_werken_de_indexen/index.nl.html (archiefkaarten en persoonskaarten).

  Je krijgt daar echter – voor mensen die nog leven – uitsluitend de naam en het geboortejaar te zien, zonder gezinsverband of wat dan ook. Als je wat achternamen weet kun je natuurlijk zoeken naar mensen met een recente geboortedatum en ‘ouderwetse’ achternamen.

  Je eerste opmerking is waar, al zeggen de namen tegenwoordig natuurlijk wel iets over sociale klassen (en dat was vroeger weer veel minder het geval).

 5. Martinus Gerardus Franciscus zegt

  Ik bezit de complete stamboom, en oorspronkelijk waren er 6 broers. Oorspronkelijk joods, maar een deel is RK geworden, of gewoon (zoals ik) vernoemd.
  Ik ben een zoon van Gerardus Franciscus, die weer een zoon is van Johannus Franciscus.

 6. niet zo fijn dit zegt

  Arme familie Tokkie. Door één onaangepast exemplaar zitten ze al jaren in het verdomhoekje . Op internet is tokkienaam zelfs synoniem geworden met ordinaam, asonaam, kampernaam, paupernaam enz.
  Maar hebben de Tokkies eigenlijk wel tokkienamen?

  Dus weet je wat ik zet ze allemaal op internet erg fijn voor de andere familieleden die heel anders zijn.
  dank u

 7. zegt

  Een jongen met achternaam uitgesproken als Tokkie was een van de leukste kinderen van de Oranjeschool, Amsterdam-zuid; een van de scholen op sites met scholen zoals schoolbank.nl, die school is welbekend en heeft een goede reputatie vanaf de oprichting kort na 1900 – met oud-scholieren van iets oudere leeftijd zoals Hans van Willigenburg. Boven de grote ingang van dat schoolgebouw was de tekst: Vereniging der Vrije Christelijke School. Op deze school was men verplicht te bidden, we kregen Bijbelles, zangles, zondagschool, kinderen met verschillende achtergronden als het om religie gaat maar wel verplicht zoals volgens de protestantse kerk, beslist geen vrijstelling tijdens godsdienstles als verplicht schoolvak basisonderwijs, daarvan is mij alleen bekend de hogere klassen van de lagere school toen ik op die school zat. Ik was niet de enige van de kinderen van ons gezin op die school vroeger, mijn achternaam wordt nogal eens verkeerd geschreven door oud-klasgenoten zoals Casembroot in plaats van Kazenbroot zie schoolfoto’s ook via internet op sites zoals schoolbank.nl andere sites zoals >
  lampie-lourens.tripod.com/oranjeschool-amsterdam/
  En kinderen met adellijke spelling – de Casembroot – of andere spelling zoals Caasenbrood en Kaasenbrood, wij worden allemaal doorelkaar gehaald. Niet zo handig als je aan stamboomonderzoek wil gaan doen. De oudste vermelding in burgerlijke standperiode op wiewaswie.nl momenteel ook incl. locaties en spelling vroeger nog wel bestaande maar tegenwoordig niet meer zoals Kasenbrood of Kazenbrood. De volkstelling van 1947 was nog met een vermelding Kazenbrood maar dat is eigenlijk niet overeenkomstig de geboorteakte, enz. lees Kazenbroot. En natuurlijk komt mijn oud-klasgenoot met achternaam Tokkie meerdere keren voor via internet op een aantal sites betreft Oranjeschool, veel leesplezier (dus wel rekening houden met privacy wordt mij altijd verteld met hobby genealogie vergelijk maar eens wat privacy betreft) > lampie-lourens.tripod.com/oranjeschool-amsterdam/

 8. zegt

  ik ben blij dat er zo positief over de oranjeschool wordt geschreven (mijn site samen met douwe zeilmaker) als jood nam je vroeger een andere naam aan om dat hij niet uit tespreken was en werd je katholiek om je als jood niet geacepteerd werd ik ben met een joodse man getrouwd (wed) en
  draag zijn naam met ere vroeger werd je voor letter en achterlnaam letters op bord geschreven bij mij stond TL toen werd ik al tl lamp genoemd of achter op de fiets bij mijn vader die zij dan heb ik teminste een rood lampie achter mijn haar was rood dus namen zeggen niets als je ze maar met ere draagd en je krijgt ze vanzelf en ik ben trots op mijn naam

 9. Thomas zegt

  Van oude mensen uit Nederlands-Indië gehoord, die veronderstelden dat het een achternaam is uit China, vertaling Kip, verklaring omdat Chinese namen van dieren horen bij het geluid dat ze maken hetgeen best mogelijk zou kunnen lijken op de Chinese taaltekens. Dus een kip maakt geluid: tok, tok, daarom lijkt het op achternaam Tokkie. Twijfels duidelijk omdat geen Tok is maar Tokkie. Verkleinwoord van Tok? Wat betekent die naam? Ik vind het werkelijk een prachtige naam, de voornamen in de lijst zijn mooi allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *