Van Cutzien naar Krukziener

Veel leden van de familie Cutzien waren om begrijpelijke redenen niet erg ingenomen met hun achternaam. Ze noemden zich in het dagelijks leven daarom Krukziener.

Dat is goed te zien als je familieadvertenties vergelijkt met de bijbehorende aktes van de burgerlijke stand. Een paar voorbeelden.

Aron Cutzien/Krukziener

Overlijdensadvertentie Aron Krukziener/Cutzien (Het Joodsche Weekblad, 1 mei 1942)
Overlijdensadvertentie Aron Krukziener (Het Joodsche Weekblad, 1 mei 1942)

In deze advertentie wordt melding gemaakt van het overlijden van Aron Krukziener. In Genlias vinden we echter geen overledene met deze naam, maar wel een Aron Cutzien, overleden 24 april 1942 te Zwollerkerspel op 43-jarige leeftijd, echtgenoot van Catharina Polak (roepnaam kennelijk Toos, gezien het initiaal T. in de advertentie).

Adolf Philip Cutzien/Krukziener

Overlijdensbericht Adolf Philip Krukziener (Het Nieuws van den Dag, 3 juni 1940)
Overlijdensbericht Adolf Philip Krukziener (Het Nieuws van den Dag, 3 juni 1940)

Ook hier vinden we geen Adolf Philip Krukziener, maar Adolf Philip Cutzien, overleden 29 mei 1940 te Apeldoorn op 47-jarige leeftijd.

Hanna Cutzien zich noemende Krukziener

Fragment gezinskaart Hanna Cutzien z.n. Krukziener (bevolkingsregister Den Haag 1913-1939)
Fragment gezinskaart Hanna Cutzien z.n. Krukziener (bevolkingsregister Den Haag 1913-1939)

Wat uit de eerste twee voorbeelden al bleek, staat op de Haagse gezinskaart van Hanna Cutzien expliciet vermeld: zij noemde zich Krukziener.

Adolf Philip Cutzien/Krukziener, zijn echtgenote Selma Hertogs en hun zoons Hans en Maurits (privécollectie, Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland)
Adolf Philip Cutzien/Krukziener met zijn vrouw en zoons (joodsmonument.nl)

Bij haar achternaam is op de kaart aangetekend: z.n. (zich noemende) Krukziener.

Cutzien verdwenen

Uit gegevens van de Nederlandse Familienamenbank blijkt dat de naam Cutzien in Nederland inmiddels is uitgestorven. In 1947 waren er nog negen naamdragers, in 2007 geen een meer.

Tegelijkertijd steeg het aantal Krukzieners van één naar vijftien. Dat doet vermoeden dat de familie ergens na 1947 haar naam officieel heeft laten veranderen in Krukziener.

Overigens ware er ook in de negentiende eeuw al Krukzieners. Of deze familie verwant is aan de Cutziens weet ik niet zeker, maar het zal haast wel.

Wellicht heeft één familietak al bij de invoering van de burgerlijke stand gekozen voor Krukziener en zat de andere tak nog meer dan een eeuw opgescheept met Cutzien.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.