Van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck

De lijst van langste achternamen van Nederland is een van de populairste artikelen op deze site. Maar ontbreekt daar niet een naam?

De langste namen

Volgens de Nederlandse Familienamenbank – die zich baseert op de Gemeentelijke Basisadministratie van 2007 – zijn de twee langste in Nederland voorkomende achternamen van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders (51 tekens) en de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim (45 tekens).

Niet de persoon in kwestie, maar een familielid: Leo Octave Marie van Nispen tot Sevenaer, burgemeester van Delden (Nieuwe Tilburgsche Courant, 23 november 1929)

Niet de persoon in kwestie, maar een familielid: Leo Octave Marie van Nispen tot Sevenaer, burgemeester van Delden (Nieuwe Tilburgsche Courant, 23 november 1929)

Bij het doornemen van de  veertiende lijst van personen of geslachten, wier titels en adeldom op de adelsregisters zijn ingeschreven en op welke toepasselijk zijn de bepalingen van het Koninklijk besluit van 26 januari 1822 (PDF) op de site van de Hoge Raad van Adel stuitte ik echter op de volgende vermelding:

NISPEN TOT SEVENAER (jonkheer Carel Clemens Canisius Marie van),  geboren ‘s-Hertogenbosch 31 juli 1928  Bij Koninklijk besluit van 30 november 1999, no. 99.005649, is zijn geslachtsnaam  gewijzigd in “van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck”.

Van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck is met 46 tekens toch echt langer dan de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim.

Een ontbrekende naam

Waarom ontbreekt deze naam in de Nederlandse Familienamenbank? Ofwel jonkheer Carel Clemens Canisius Marie is al vóór 2007 overleden en is dus niet meegeteld, ofwel hij heeft zijn naamswijziging nooit laten opnemen in de Gemeentelijke Basisadministratie.

Wat betreft de eerste optie: ik heb geen overlijdensbericht kunnen vinden. Van de tweede optie vraag ik me af of dat mogelijk is. Wordt een gemeente automatisch op de hoogte gesteld van naamswijzigingen of moet de persoon in kwestie zelf met het koninklijk besluit naar de balie?

Een definitief antwoord op de vraag waarom de naamVan Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck ontbreekt in de Nederlandse Familienamenbank heb ik dus nog niet. Ik houd me aanbevolen voor suggesties.

30 langste achternamen van Nederland

chardonnay-3d-200

Waarom we heten zoals we heten

'Glimlachen, grinniken en hardop schateren: dit is een van de meest vermakelijke boeken van de afgelopen tijd.' – Ronald Giphart

'Echt een heel leuk boek.' – Giel Beelen

'Je kunt dit boek op een willekeurige bladzijde openslaan en je komt fantastische verhalen tegen.' – Mattie en Wietze

Bestel nu

16 briljante reacties. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

 1. Vlijmen Fileer zegt

  Iemand met een Nederlandse familienaam hoeft natuurlijk niet in Nederland te wonen, hoeft zelfs geen Nederlander te zijn. De mij bekende Turkse heer Ümürul van’tHooft is daarvan een curieus voorbeeld. De heer van’tHooft is Mohammedaan, spreekt geen Nederlands en komt uit Smyrna (Turks: İzmir).

 2. Vlijmen Fileer zegt

  @Maarten van der Meer : Er bestond in de 17e/18e eeuw in Smyrna een kolonie van Nederlandse handelslui. Ik neem aan dat hij een nazaat is.

 3. PB zegt

  De heer Van Nispen woont al zeer lang in Brussel. Zie overgens ook het laatst verschenen deel met van Nispen van het Nederland’s Adelsboek.

 4. Willem zegt

  Jonkheer mr. C.C.C.M. van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck bewoond het in 1985 gerestaureerde bouw- en koetshuis van huis ’t Suideras in Vierakker. Hij is dus nog springlevend en woont in het Gelderse Vierakker. Hij heeft in 1983 eervol ontslag gekregen uit de Buitenlandse Dienst. Het huis wordt bewoond door zijn nicht (oomzegster) Charlotte Bonga Jonkvrouw Tulleken en haar man.

  Zie ook: facebook Adel in Nederland https://m.facebook.com/Nederlandseadel/photos/a.270214523095380.61607.270182026431963/580534352063394/?type=1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *