Van Eppo tot Godiswithme: de opvallendste Vlaamse voornamen van september 2013

Het is weer zover: het overzicht van de opvallendste Vlaamse voornamen van de afgelopen maand. Vlaamse ouders noemden hun kinderen in september onder meer Evaristar.O, Godiswithme en Ma’Té Da’Vid. De mooiste vind ik Twinity, trinity, maar dan uitgespwoken door de Bwitse pwesentator Jonathan Woss.

Wat vind jij de opmerkelijkste naam?

Zie ook de opvallendste Vlaamse voornamen van januari, februari, maart, april, mei, juni juli en augustus 2013.

Meisjesnamen

Asia
Blanche-Fleur
Chanel
Desteney
Djoelia
Duoduo
Eden
Eponine (personage uit Les Misérables)
Evaristar.O
Godiswithme
Gypsy
Jochebed-Anje
Kaycia Heavenly Kose
Mathijs (meisje!)
Twinity

Jongensnamen

Bout
Divenchio Luciano Caviel
Djaizy
Elvis
Eppo
Freedom
Joel-Lajoie
Joran
Ma’Té Da’Vid
Marvelous
Mohamed Alpha Bah
N’Gbo N’Gbo Joseph
Socrates Aleksandrov
Xybe

Bron: Kind en Gezin

Reacties

 1. Hm, het valt tegen deze maand. Mensen die hun zoon Elvis noemen, dat kennen we al jaren, en het getuigt van een stuk betere muzieksmaak dan je dochter Miley noemen (om maar een voorbeeld te geven). Joran – ik weet niet of dat ooit een modenaam in Vlaanderen is geweest, maar de hele zaak is natuurlijk in Vlaanderen niet zo uitgebreid in het nieuws geweest als in Nederland. De associatie met een psychopaat in de bajes is dus allicht minder sterk. Eppo – waarom staat dat ertussen? Waarschijnlijk omdat zo’n Friese naam niet in België thuishoort? Nou ja, wij noemen onze kinderen ook massaal Veerle…

  Maar goed,de vraag was wat ik de opmerkelijkste naam vind, niet welke de minst opmerkelijke. Om Mohamed Alpha Bah moest ik het hardste lachen, Marvelous voor een jongen vind ik de vreemdste.

  Ik heb niets over de meisjesnamen gezegd, valt me ineens op. Nou ja, op dat gebied zijn we misschien meer gewend…

  • De oogst is inderdaad niet groot deze maand.

   Eppo is voor de meeste Nederlanders toch in de eerste plaats een scheldwoord (of een stripblad). Natuurlijk is het een bestaande voornaam en hebben we met Eppo van Nispen tot Sevenaer zelfs een enigszins bekende naamdrager.

 2. Asia is in de Arabische wereld een doodgewone naam. Je kunt het trouwens ook op verschillende manieren schrijven. Je spreekt het trouwens uit als essi-ja dus niet als asi-ja. ;)

  http://namenwijzer.nl/meisjesnamen/assia

 3. Karin zegt:

  Blanche-Fleur is interessant! Het kan een eigen bij-elkaarraapsel zijn (gezien de spelling), maar het is ook een Oud-Franse naam, bij ons bekend via de Middelnederlandse vertaling ‘Floris ende Blancefloer’.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_ende_Blancefloer
  Tegen deze achtergrond vind ik hem wel wat hebben, deze naam. Anders niet. (Hoezo ben ik een snob? ;-))

  • Ik heb Blanchefleur (inderdaad geïnspireerd op Floris ende …) toevallig een tijdje terug aan mijn vriendin voorgesteld als naam voor een mogelijke toekomstige dochter, maar ze wilde er niets van weten ;-)

   • Karin zegt:

    Jammer :-) Bij mijn man zou het misschien nog lukken, maar die heeft dan ook Middelnederlandse letterkunde gestudeerd; toen ik in verwachting was van onze oudste zoon verwachtten vrienden dat we hem Walewein of Esmoreit zouden noemen :-) (Die zijn het trouwens niet geworden :-))

 4. Hahaha. Dat dacht ik stiekem ook wel hoor. Je hebt wel een zangeres met de naam India Arie trouwens!

 5. Jesse (via Facebook) zegt:

  Jochebed-Anje is voor mij wel een mooie combi van een Bijbelse naam met een traditionele naam uit mijn familie.

 6. *R*T* zegt:

  Mathijs voor een meisje gaat me te ver.
  “Vlaamse ouders noemden hun kinderen in oktober onder meer …” Bedoel je toevallig september? :)

 7. Esther zegt:

  Alpha (heb hier al eerder langs zien komen) is een normale naam in Mali. Het komt van Alifa maar dan in de in Mali gangbare Franse spelling. Zie ook de Malinese president in de jaren ’90 ‘Alpha Oumar Konare’. Bah is een bekende achternaam bij mensen van de etnische groep Peul/Fulbe die in heel West Afrika te vinden zijn. Weet je zeker dat het hier om een derde voornaam gaat en niet om een achternaam?

 8. Ben C zegt:

  Sorry voor de flauwe grap, maar een Bout is dus toch een bijproduct (nou ja, “bij”) van poepen. In het Nederlands-Nederlands wist ik dat, maar in het Vlaams-Nederlands geldt het dus ook.
  Aan de andere kant, voor elk Boutje een Moertje?

 9. Laury zegt:

  Divenchio Luciano Caviel vind ik de apartste combinatie. De eerste twee namen vind ik echt niet mooi, de 3e apart en nog mee te leven.

  Bij de meisjes valt Evaristar me op omdat ik deze vorm niet kende. Ik ken ‘n Afrikaanse man, Evariste (Rwanda). Daardoor is die naam gewoon voor mij.

  Duoduo vind ik echt niet wat. Rare klank. Ik hoop dat ze geen dodo wordt (rare vogel).

  @ Ben C, ik vind Bout helemaal niet zo raar. De eerste associatie had ik totaal niet en de 2e, ik klus zelden, ook niet direct.

  Ik vermoed dat Bout gewoon vernoemd is naar -bout/-baud, Radbout of Thibaud of zo iets.

Trackbacks

 1. @swerbrou zegt:

  @nonkelsam Djoelia! Desteney! Djaizy! Komen eten! http://t.co/6RxhIcIOGg

 2. @Kazenbroot_ zegt:

  Van Eppo tot Godiswithme: de opvallendste Vlaamse voornamen van september 2013 http://t.co/Kns2kwSpZ0 via @Vernoeming

 3. […] opvallendste Vlaamse voornamen van januari, februari, maart, april, mei, juni,  juli, augustus en september […]

 4. Van Eppo tot Godiswithme: de opvallendste Vlaamse voornamen van september 2013 http://t.co/2EymxmNV7W #Voornamen #Vreemdenamen

 5. Van Eppo tot Godiswithme: de opvallendste Vlaamse voornamen van september 2013 http://t.co/2EymxmwS5W #Voornamen #Vreemdenamen

Laat wat van je horen

*