De Java-Bode van 12 februari 1889 bericht over het eervolle ontslag van een eerste luitenant-adjudant met een opvallende collectie voorletters:

1ste luitenant-adjudant A.B.C.D.E.F.G.H.I.J. Lans
Dit is geen drukfout. A.B.C.D.E.F.G.H.I.J. Lans komt in de Nederlands-Indische bladen uit de periode 1885-1893 vaker voor. We vinden hem ook terug op verschillende genealogische websites, volgens welke hij voluit Abraham Bertrand Cornelis Diederik Everhard Frederik Gerardus Hendrik Ide Jan zou heten. Een prachtig voorbeeld van een alfabetnaam zoals je die in Indië wel vaker zag. Ik schreef al eerder over A.B.C.D.E.F.G. Beek, maar Lans doet er nog een paar lettertjes bij.
A.B.C.D.E.F.G.H.I.J.K.L.M.N.O.P.Q.R.S.T.U.V.W.X.Y.Z. Scipio
Ik stuitte op Abraham Lans toen ik in de Indische kranten op zoek was naar een man die een complete alfabetnaam zou hebben: A.B.C.D.E.F.G.H.I.J.K.L.M.N.O.P.Q.R.S.T.U.V.W.X.Y.Z. Scipio, die in dezelfde periode als Lans tweede luitenant bij de schutterij te Makassar zou zijn geweest.
Dat beweerde althans een anonieme ingezondenbrievenschrijver in Het Vaderland van 22 mei 1932. Wie hem niet geloofde, kon het controleren in de Java-Courant van 1886-1890. Dat kan ik helaas niet, want de Java-Courant is niet online doorzoekbaar, maar ik heb wel de Javasche Courant en de Java-Bode doorgeplozen.
In die kranten geen spoor van A. t/m Z. Scipio, maar wel verschillende vermeldingen van A.B.C.D.E.F.G.H.I.J. Lans. Het lijkt er dus sterk op dat onze anonieme zegsman zich heeft vergist. Hij schreef 40 jaar na dato. Kennelijk heeft hij in de loop der tijd de letters K. t/m Z. erbij gefantaseerd en is hij de juiste achternaam vergeten.
Of heeft Scipio toch bestaan? Ik hoop eigenlijk van wel, want hij zou dan hoogstwaarschijnlijk de Nederlander met de meeste voornamen aller tijden zijn. Als je enige informatie over A.B.C.D.E.F.G.H.I.J.K.L.M.N.O.P.Q.R.S.T.U.V.W.X.Y.Z. Scipio hebt, laat het me vooral weten!
Peter Miebies zegt
Ik vind het bij alle voornamen van mijnheer Lans nog wel opvallend dat de ouders de ‘K’ er nog niet aan hebben toegevoegd. Dan was het rijtje nog net iets mooier geweest.
Maarten van der Meer zegt
Ik zat me er ook over te verbazen, waarom uitgerekend stoppen bij de J?
Misschien vond de ambtenaar van de burgerlijke stand het wel welletjes. Ik zie het al voor me:
– “En hoe wilt u uw zoon noemen?”
– “Abraham… Bertrand… Cornelis… Diederik… Everhard… Frederik… Gerardus… Hendrik… Ide… Jan.”
Zwetend en puffend zit de ambtenaar te schrijven. Hij moet een lamme hand hebben gekregen!
(Overigens was er geen wettelijke grondslag voor het weigeren van grote hoeveelheden voornamen, dus als het echt zo is gegaan, dan is de ambtenaar zijn boekje te buiten gegaan.)
Amelie (via Facebook) zegt
Jammer dat de K mist!
Maarten (via Facebook) zegt
Ja, ik vraag me ook echt af waarom. Zonde! 🙂
Francisca Lamberts zegt
A B C D E F G H I J Lans is mijn overgrootvader. Zijn vader had een conflict met de ambtenaar van de burgerlijke stand. op Banda- Neira. op 5 september 1865 (aangifte was 6 september).
Hij kwam om 16.58 uur zijn zoon aangeven nadat hij wat gedonken had in de soos op de geboorte van zijn zoon. De ambtenaar had geen zin meer en zei tegen hem kom morgenochtend maar terug dan ben je de eerste.. De volgende dag is hij terug gegaan en met het plan om wraak te nemen.
Nou de ambtenaar begon te schrijven Abraham Bertrand Cornelis Diederik en omdat er nog in sierlijke letters werd geschreven was het vel vol.. Dus begon hij op nieuw met Abraham Bertrand Cornelis Diederik Everhard en weer was het vel vol. Weer opnieuw en de ambtenaar begon boos te worden. Ben je nou nog niet klaar. Nee zei mijn over over grootvader..
En de ambtenaar begon weer opnieuw met Abraham Bertrand Cornelis Diederik Everhard Frederik Gerardus en weer was het vel vol. De ambtenaar was intussen razend en had waarschijnlijk ook een lamme arm van het schrijven hebben gehad.
Dus weer op nieuw Abraham Bertrand Cornelis Diederik Everhard Frederik Gerardus Hendrik Ide Jan . Na 10 voornamen vond mijn Over-over grootvader het genoeg en had hij de ambtenaar waar hij hem hebben wou heel erg boos en zijn wraak was zoet.