Mevrouw Rook-Worst en mevrouw Borrel-Worst

Na de echtparen Kloot-Zak en Poepjes-Wind is het tijd voor een paar smaakvollere namencombi’s. Het thema: worst!

Foto: Michiel1972 CC ASA 3.0 U
Foto: Michiel1972 CC ASA 3.0 U

Rook-Worst

Er hebben in Nederland tenminste twee vrouwen rondgelopen die na hun huwelijk door het leven gingen als mevrouw Rook-Worst:

Jochem Rook, zoon van Klaas Rook en Neeltje Fredriks, huwde Vollenhove 17 juli 1812 Margje Worst, dochter van Hendricus Worst en Aaltje Jans Kracht.

Meer dan een eeuw later,ย Capelle aan den IJssel 4 maart 1931, trouwde Leendert Rook, zoon van Pieter Rook en Pieternella Bogerd, metย  Antonia Hendrika Worst, dochter van Jan Worst (roepnaam Hans?) en Fredrika Maria Francisca Steiger.

Borrel-Worst

Een zus van Margje Rook-Worst, Hendrikje Worst, sloot ook een smaakvol huwelijk. Zij trouwde op 28 mei 1814 in Zwartsluis met Jan Borrel, zoon van Wolter Arends Borrel en Aaltje Hofman, en werd dus mevrouw Borrel-Worst.

Van ’t Blik-Worst

Margien Worst, dochter van Arend Worst en Aaltje Gerrits, trouwdeย  op 22 november 1812 te Hasselt (Overijssel) met Teunis Peters van ’t Blik, zoon van Teunis van ’t Blik en Lubbegien Gerrits. Van ’t Blik-Worst dus. Worst-van ’t Blik was eigenlijk leuker geweest.

Van der Horst-Worst en Korst Worst

Tot slot nog een paar rijmnamen. Louwrens van der Horst, zoon van Hendrik Everts van der Horst en Geesje Touwen, huwde Meppel 30 april 1870 Albertje Worst, dochter van Jan Jzn Worst en Grietje Jans Smit. Zij werd mevrouw Van der Horst-Worst.

Iemand anders had geen huwelijk nodig voor een rijmende naam: Op 20 mei 1876 trouwde in Hilversum Jentje Worst met Gerard ter Voor. De naam van haar vader wordt vermeld als Jan Korstz Worst, wat erop duidt dat haar opa Korst Worst moet hebben geheten.

Vieze worsten

Ik schreef hierboven dat ik het deze keer smaakvol zou houden, maar dat is eigenlijk noodgedwongen. Je zou denken dat de naam Worst zich bij uitstek leent voor scrabreuze combinaties als Stijve-Worst, De Lange-Worst en Worst-van Vooren, maar ik heb geen huwelijken van dien aard kunnen vinden. Als je er een weet, laat het me vooral weten! ‘Niet-vieze’ namen zijn natuurlijk ook welkom.

๐Ÿคž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.