Er heten meer mensen Groen dan Zwart (en niemand heet Paars)

U vraagt, ik draai. Lezer Syl suggereerde dat ik een keer iets met kleurige achternamen zoals Rood kon doen. Dus hier komt ie: welke kleuren komen er in Nederland zoal als achternaam voor en welke kleur is het populairst?

Foto: Eric Rolph CC ASA 2.5 G
Foto: Eric Rolph CC ASA 2.5 G

Ik heb simpelweg de namen van alle kleuren ingevoerd in de Nederlandse Familienamenbank en ze gerangschikt op aantal naamdragers. Dat resulteert in de volgende top 13:

 1. Groen (11.670)
 2. Zwart (5.949)
 3. Bruin (3.439)
 4. Rood (1.895)
 5. Wit (1.490)
 6. Blauw (917)
 7. Oranje (735)
 8. Geel (494)
 9. Roze (143)
 10. Grijs (31)
 11. Violet (< 5)
 12. Amber (< 5)
 13. Isabel (< 5)

Ontbrekende kleuren

Opvallend is het ontbreken van paars, de enige ‘basiskleur’ die niet als achternaam voorkomt. Dat de volgende, vrij obscure kleurnamen niet voorkomen, zal minder verbazing wekken: azuur, cyaan, ecru kaki, magenta, purper, indigo, beige, taupe, blond, karmozijn, oker, ultramarijn.

Verspreiding

Ik meende ooit gehoord te hebben dat kleurachternamen vooral in Noord-Holland voorkomen. Dit kaartje van de verspreiding van de 13 kleurennamen (in procent per gemeente) bevestigt dat enigszins:

Nederlandse Familienamenbank
Nederlandse Familienamenbank

De naam Groen is typisch voor Uitgeest, Zwart komt vooral voor in Bergen, Bruin in Harenkarspel, Rood en Blauw in Opmeer en Wit in Niedorp. Al deze gemeenten liggen inderdaad in Noord-Holland.

Het zou interessant zijn hier eens dieper op in te gaan en ook spellingvarianten (Swart, Bruijn, Root) en vormvarianten (De Witt, De Bruin, De Rode) te onderzoeken. Misschien kom ik er nog wel eens aan toe!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.