Ad van Liempt is niet vernoemd naar Hitler, Anton Quintana wel

Wie noemt zijn kind nou Adolf?“, vroeg ik me onlangs af. Nou, de ouders van journalist Ad van Liempt bijvoorbeeld. En die van kinderboekenauteur Anton Quintana. Lees hier hoe zij aan die naam komen.

Ad van Liempt (Beeld en Geluidwiki / CC BY-SA 3.0 NL)
Ad van Liempt (Beeld en Geluidwiki / CC BY-SA 3.0 NL)

Ad van Liempt is bekend als oud-hoofdredacteur van NOVA en als auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren in 1949 en kreeg van zijn ouders de voornaam Adolf. In 2011 zei hij daarover tegen Het Parool:

Mijn vader heette Adolf en voor mijn ouders was de oorlog toen een gepasseerd station. Dat was voorbij, het was geen issue. Ik heb ze er later wel naar gevraagd. Het echte terugkijken op de oorlog begon pas rond 1960. Maar als kind vond ik het helemaal niet leuk, al was mijn roepnaam van meet af aan Ad.

Van Liempts naam is dus volkomen onschuldig. Zijn ouders vernoemden hem gewoon naar zijn vader en konden niet weten dat de naam Adolf in het verdomhoekje zou belanden.

Het verhaal achter de voornamen van Anton Quintana (1937) is duisterder. De Β Gouden Griffel-winnaar heet officieel Antoon Adolf Kuijten. Inderdaad, vernoemd naar Mussert en Hitler.

Mijn vader was een zeeman die zich voor de oorlog bij de NSB heeft aangesloten. Hij heeft zijn vrouw en zijn kinderen in de steek gelaten toen ik twee was. Hij is heel oud geworden. Ik heb hem nooit willen zien. (NRC Handelsblad, 9 oktober 2010)

Een naamswijziging heeft Quintana kennelijk nooit nodig gevonden. De naam Anto(o)n komt dan ook zo vaak voor dat die niet speciaal aan Mussert wordt gekoppeld, anders dan Adolf aan Hitler. Van Liempt heeft dus meer last van zijn onschuldige voornaam dan Quintana van zijn echt foute.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.