Er heten meer mensen Ajax dan Feyenoord

Ajax verpletterde in 1966 de Engelse kampioen Liverpool met 5-1 en speelde in de returnwedstrijd verdienstelijk gelijk. Een dag na de return kwam een Amsterdamse vader de geboorte van zijn zoon aangeven: Roland André Ajax van der Vinden.

Ronald Wilson met zijn zoons Mikey en Brian Feyenoord in KRO Puberruil
Ronald Wilson met zijn zoons Mikey en Brian Feyenoord in KRO Puberruil

Roland was volgens de krant Het Vrije Volk de eerste baby die naar Ajax werd vernoemd. Dat is goed mogelijk, want een ouder voorbeeld heb ik niet gevonden, maar hij zou niet de enige blijven. Er zijn volgens de Nederlandse Voornamenbank inmiddels 15 Nederlanders met Ajax als een van hun voornamen. In  het Amsterdamse bevolkingsregister 1939-1994 komen naast Roland André Ajax van der Vinden ook nog voor:

De voornaam Feyenoord komt volgens de Nederlandse Voornamenbank “minder dan vijf keer” voor. Vermoedelijk is er maar één persoon met deze naam: Brian Feyenoord Wilson, zoon van diehard Feyenoord-supporter Ronald Wilson en broer van Mikey Wilson, bekend van de wereldberoemde middelvingerfoto.

Het feit dat Ajax de voornamenwedstrijd met 15-1 van Feyenoord wint, heeft waarschijnlijk meer te maken met de clubnaam dan met een grotere populariteit. In tegenstelling tot Feyenoord is Ajax een bestaande voornaam, bekend van twee helden uit de Griekse mythologie. Onder de oude voornaamwet (tot 1970) was de voornaam Feyenoord niet toegestaan. Ook nu het wel mag, ligt de drempel voor Feyenoord-fans waarschijnlijk hoger omdat Feyenoord geen traditionele voornaam is.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.