Alexis junior: Serena Williams’ dochter heeft dezelfde naam als haar vader

Ze beviel al twee weken geleden, maar maakte de naam van haar kind pas gisteren bekend. De dochter van Serena Williams heet Alexis Olympia Ohanian Jr. De vader is Serena’s verloofde Alexis Kerry Ohanian – nu dus Alexis senior.

alexis-serena-williams

Vrouwelijke juniors

Het is in de VS doodgewoon dat een vader en zoon dezelfde voornaam hebben. Voor sommige mannen is het zelfs een erezaak om een ‘junior’ op de wereld te zetten. Bij vrouwen zie je dat nauwelijks; een zeldzame uitzondering is Anna Eleanor Roosevelt Jr., de dochter van president Franklin Delano Roosevelt en Anna Eleanor Roosevelt Sr.

Maar een vrouwelijke junior die is vernoemd naar haar váder? Volgens mij is dat nog nooit vertoond. Nogal wiedes, want mannen hebben doorgaans een jongensnaam en vrouwen een meisjesnaam, dus vader en dochter zullen maar zelden hetzelfde heten.

Uniseksnaam

Maar met een uniseksnaam als Alexis gaat het natuurlijk wél. Alexis is van oudsher een jongensnaam, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw langzaamaan steeds meer vervrouwelijkt. De jaren 40 en 50-actrice Alexis Smith en de door Joan Collins gespeelde haaibaai uit Dynasty hebben daar misschien iets mee te maken.

Volgens de etiquette mag de kleine Alexis trouwens niet junior heten, want ze heeft een andere middle name dan haar vader. Toevoegingen als senior, junior, III, IV enz. zijn traditioneel gereserveerd voor familieleden met exact dezelfde naam. Ze dienen ter onderscheiding en zijn dus niet nodig als de middle name anders is. Maar goed, als Serena haar dochter Alexis Jr. wil noemen is dat natuurlijk haar goed recht.

Olympisch goud

Over de reden achter de tweede naam Olympia hebben de ouders niets gezegd, maar het ligt voor de hand dat die verwijst naar Serena’s tenniscarrière; met vier keer Olympisch goud is ze samen met haar zus Venus recordhouder.

Wat vind jij van de naam Alexis? En van het idee haar dezelfde naam te geven als haar vader? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.