In de lijst van 100 meest voorkomende achternamen van Nederland staan geen ‘allochtone’ familienamen. Ik was benieuwd welke namen het meest voorkomen onder nieuwe Nederlanders. Ik heb ze hier op een rijtje gezet.

Foto: Photocapy / CC BY-SA 2.0
Het onderstaande overzicht bevat de 100 meest voorkomende achternamen in de Gemeentelijke Basisadministratie van heel Nederland in 2007 die bij de volkstelling van 1947 nog niet in Nederland voorkwamen. Bij elke naam heb ik de herkomst vermeld. Als je daar aanvullingen of correcties op hebt, laat dan hieronder een reactie achter.
Attention: The internal data of table “32” is corrupted!
Ben says
Volgens mijn zijn er bij de Turken maar weinig namen in omloop, heten allemaal hetzelfde.
Maarten van der Meer says
Daar lijkt het inderdaad op. Zal eens kijken of ik daar meer informatie over kan vinden.
Erik says
Invoering achternamen in Turkije 1934. Men koos (of ingefluisterd door ambtenaar Burgerlijke Stand) voor nogal “stoere” of nationalistische namen: Bozkurt (grijze wolf), Demir (ijzer), Yilmaz (onverschrokken, geen puntje op de i, is de stomme e). Minister-president Erdogan (v-tje op de g, uitspreken als de h in het Duitse werkwoord gehen) is vertaald Valk of Slechtvalk (Falco peregrinus) , president Gül is Roos, net als bij ons ook voornaam bij meisjes.
Miet Ooms says
Dat vind ik heel interessant! Kan je mij vertellen waar ik daar meer info over kan vinden?
Jesse says
Nou wat dacht je van de Vietnamezen? Daarvan zijn er maar 18.441 in Nederland (1 januari 2007, CBS). 4376 heten er Nguyen, dat is dus bijna een kwart. En nog eens 3469 heten er Tran, Pham of Le. In totaal dus 40 % met 4 achternamen.
Maarten van der Meer says
Dat is inderdaad wel héél opvallend.
Volgens Wikipedia:
The most common family names among the Vietnamese are the following (…). Added together these 14 names account for 90% of the people.
Nguyễn 阮 (39%)
Trần 陳 (11%)
Lê 黎 (9.5%)
Phạm 范 (7.1%)
Huỳnh/Hoàng 黃 (5.1%)
Phan 潘 (4.5%)
Vũ/Võ 武 (3.9%)
Đặng 鄧(2.1%)
Bùi 裴 (2%)
Đỗ 杜 (1.4%)
Hồ 胡 (1.3%)
Ngô 吳 (1.3%)
Dương 楊 (1%)
Lý 李 (0.5%)
Melissa says
Zoals bijna elke nederlandse jongen tegenwoordig Daan heet?
Ii says
Dat valt ontzettend mee.
Natuurlijk zijn er een paar achternamen die erg vaak voorkomen, zoals Yılmaz, vergelijkbaar met het Nederlandse Jansen/Janssen. Echter, om gelijk te concluderen dat er weinig Turkse achternamen zijn, klopt natuurlijk niet! Integendeel, ik kan zonder lang na te denken een hele reeks Turkse achternamen noemen, die niet op de bovenstaande lijst staan.
Akpınar, Ecevit, Gedik, Kaptan, Meriç, Çavuşoğlu, Enver, Boz, Subaşı, Baykal, Türkmen, Mumcu, Bilgin, Karayel, Toksoy, etc.
Henk says
Vraag: van welk land cq welke taal komen achternamen met de achtervoeging -jan? Zoals Aleksanjan of zelfs Israeljan. (Van dit laatste zou je denken Israel / Hebreews… maar ligt aan de betekenis van die toevoeging -jan…
henk eelsing says
Ik kan nergens vinden wat de betekenis en de herkomst van mijn achternaam Eelsing is.
Wie kan en wil mij daar bij helpen.
Maarten van der Meer says
Hallo Henk,
Hier kun je het een en ander vinden: http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=Eelsing&nfd_naam=Eelsing&info=analyse%20en%20verklaring&operator=eq&taal=
” Het erve Eelsingh in Ellersinghuizen (Westerwolde) wordt in 1568 voor het eerst vermeld. De eigenaars verschijnen door de eeuwen heen met deze boerderijnaam als achternaam. Vanaf de 18e eeuw is de spelling Eelsing gebruikelijk”
musiqolog says
Mooi, maar een beetje vertekend is deze lijst natuurlijk wel. Voor 1947 waren er ook buitenlanders in Nederland, Indiërs, Surinamers, West-Indiërs (‘Antillianen’, zouden wij zeggen). Het waren er nog niet zo veel, maar hun namen kwamen wel voor. Als er toen één Martha of één Geduld in Nederland woonde, komen alle Antillianen en Surinamers met die naam niet meer in deze lijst voor.
De eenvormigheid in Vietnamese namen doet me denken aan de Chinezen, die ook al zo vaak dezelfde naam hebben (Li, Wong, Cheng, …). Ook Chinese namen ontbreken hier natuurlijk, omdat deze groep al in de crisisjaren massaal aan wal kwam en zo de eerste grote groep Nederlandse immigranten vormde.
Maarten van der Meer says
Klopt natuurlijk helemaal, maar ik moest ergens een grens trekken. Het gros van de immigranten is ná 1947 gekomen, dus heb ik voor het gemak alle namen die daarvóór al voorkwamen maar als ‘autochtoon’ beschouwd.
Loeki says
Hallo Maarten, Wat vindt u van de beroepen zigeuner en neger fuselier (bron geldersarchief.nl, wiewaswie.nl.) Op deze pagina doorgegeven vanwege beroep “neger fuselier” geldersarchief.nl, en wiewaswie.nl, allochtone achternamen? Treffers met achternamen zowel autochtoon als allochtoon. Autochtoon Nederlands bijv. zonder voornaam, achternaam Houthuijzen (overleden in Harderwijk 21 febr 1849, ten huize in de Garnisoens Infirm[…] oud 28 jaren, in de akte beroep Afrikaans Neger Fuselier bij het Koloniaal Werf Depot, in Garnisoen alhier geboren en laatst gewoond hebbende te Groema, in Afrika, ouders onbekend. /
De andere namen van personen overleden te Harderwijk met beroep “neger fuselier” achternamen:
Ahrens (overleden 16 juni 1851), Romers (overleden 27 aug 1845), (voornaam geen achternaam?) Saliemba (overleden 4 juni 1846), Ankera Kwassie (overleden 15 januari 1849). /
Tenslotte nog een fout bij Regionaal Archief Eindhoven, is al doorgegeven zie wiewaswie.nl,
geregistreerde: Frans Cornelis Bake, geboorteplaats Leiden, registratiedatum 1860 in Bevolkingsregister met gezin, beroep Zigeuner, dat is duidelijk Ingenieur, als extraatje voor vernoeming.nl hierbij doorgegeven omdat er vast nog wel meer te vinden is categorie allochtone achternamen.
Mathilde says
Turkse achternaam Ipekdjian niet gevonden bij familienamen meertens.knaw.nl, wel treffers bij familienamen bevat Ipek of ipek (varianten letter I of i ) en djian of Djian
(gevonden dankzij wiewaswie.nl/) achternaam Ipekdjian, overlijdensaktenr 77 burgerlijke stand Zandvoort, aktedatum 17 december 1960: Overlijdensaangifte door: Koper, Jacob, oud 54 jaar, begrafenisondernemer wonende te Zandvoort, die verklaarde, dat op 15 december 1960, te 15 uur, 10 minuten, in de gemeente Zandvoort is overleden: Ipekdjian, Gabriel, oud tachtig jaar, zonder beroep, geboren te Constantinipel in Turkije, wonende te Zandvoort, gehuwd geweest met: Winkler Maria, zoon van: Ipekdjian, Gabriel, overleden. Van de moeder, die overleden is, zijn naam en voornaam onbekend.
Mk says
Dit klinkt eerder als een Armeense achternaam. Ook gezien de Christelijke voornaam Gabriel.
Gaston says
Ik zou eerder ‘Arabische’ dan ‘islamitische’ landen schrijven. In Turkije, Indonesië en Pakistan komen die namen waarschijnlijk niet voor, althans niet in die vorm. En de namen hebben weliswaar een religieuze achtergond, maar ja, dat geldt voor ‘Jansen’ en ‘Pietersen’ ook, en toch zijn dat Nederlandse namen, niet namen ‘uit christelijke landen’.