Alma Tadema: van Lourens naar Sir Lawrence

Op 8 januari 1836 zag in het Friese Dronrijp het levenslicht: Lourens Alma Tadema, zoon van Pieter Tadema en Hinke Brouwer. Wij kennen hem als Sir Lawrence Alma-Tadema, een van de bekendste Britse schilders van de negentiende eeuw.

Zelfportret Lawrence Alma-Tadema
Zelfportret Lawrence Alma-Tadema

Achternamen als voornaam

Lourens (vaak als Laurens gespeld, maar in de geboorteakte staat echt ou) was met naam en toenaam vernoemd naar zijn oom Laurens (of Lourens) Alma, die was getrouwd met een zus van zijn moeder.

Pieter en Hinke hielden van dat soort vernoemingen. Hun oudste kind Henricus Antonius van Ringh Tadema was vernoemd naar een zwager van Pieter en hun jongste, Artje Brouwer Tadema, droeg de voor- en achternaam van Artje Brouwer, de eerste vrouw van Pieter en de halfzus van Hinke.

Zoals zo vaak voorkwam, gebruikte Lourens zijn tweede voornaam als deel van zijn achternaam. Hij signeerde zijn schilderijen met L. Alma Tadema en zou later in Engeland het Alma ook echt bij zijn achternaam trekken. Dat klonk toch wat chiquer, zeker nadat hij in 1899 was geridderd.

Inmiddels is de achternaam Alma-Tadema weer uitgestorven. Lawrence’ enige zoon werd maar een paar maanden oud en zijn beide dochters (van wie er een verwarrend genoeg Laurence heette) bleven ongetrouwd.

Geboorteakte

Geboorteakte Lourens Alma Tadema (allefriezen.nl)
Geboorteakte Lourens Alma Tadema (allefriezen.nl)

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.