AMBER Alert: zou jij je kind nog Amber noemen? (met poll)

AMBER Alert, het landelijke alarm bij kindervermissingen, heeft er door een actie vorige week bijna een half miljoen leden bij gekregen. Zou dat invloed hebben op de populariteit van de naam Amber?

AMBER Alert voor Ruben en Julian
AMBER Alert voor Ruben en Julian

Amber Hagerman

AMBER Alert is vernoemd naar het Amerikaanse meisje Amber Hagerman, die in 1996 op 9-jarige leeftijd werd ontvoerd en vermoord. Deze nog altijd onopgeloste zaak leidde tot een betere samenwerking tussen politie en media bij vermissingen.

In 2000 zag het Amerikaanse AMBER Alert het levenslicht. AMBER verwijst naar het meisje, maar staat ook voor America’s Missing: Broadcasting Emergency Response.

De voornaam Amber

Amber Hageman werd geboren op het hoogtepunt van de Amber-mode. Ze was een van de 9194 Ambers die in 1986 in de Verenigde Staten het levenslicht zagen. Haar naam stond op nummer 13 in de Amerikaanse top 20 van populairste meisjesnamen van dat jaar.

De naam Amber was dus al op zijn retour toen AMBER Alert werd ingevoerd. De naam stond van 1981 tot 1993 in de Amerikaanse top 20 en was in 2000 goed voor een 46e plek. In Nederland stond Amber van 1995 tot 2006 in de top 20. Ze beleefde haar hoogtepunt in 2000 met 864 kleine Ambertjes en een zevende plaats in de namenhitlijst.

In Amerika ging de populariteitsdaling van Amber na de instelling van AMBER Alert gewoon in hetzelfde tempo door. Er lijkt geen positieve of negatieve invloed te zijn geweest.

Populariteit van 'Amber' als eerste naam voor vrouwen in de Verenigde Staten
Populariteit van ‘Amber’ als eerste naam voor vrouwen in de Verenigde Staten (ParentsConnect)

In Nederland begon de daling na 2000, het jaar van de Amerikaanse introductie. Dat zal wel toeval zijn, want voor zover ik kan nagaan is AMBER Alert hier in 2000 niet groot in het nieuws geweest.

We zien wel een scherpe daling na 2008, het jaar dat AMBER Alert in Nederland is ingevoerd. Er zou een samenhang kunnen zijn, maar tussen 2004 en 2005 is een even grote daling te zien. Ook dit zal dus wel toeval zijn.

Populariteit van 'Amber' als eerste naam voor vrouwen (Nederlandse Voornamenbank)
Populariteit van ‘Amber’ als eerste naam voor vrouwen in Nederland (Nederlandse Voornamenbank)

Samenhang

Bestaat er dus enige correlatie tussen de populariteit van de voornaam Amber en de opkomst van AMBER Alert? Het antwoord is saai: volgens mij niet.

Kennelijk zien ouders vermiste kinderen niet als een negatieve associatie. Het is ook mogelijk dat sommige ouders de naam Amber wel degelijk vermijden, maar AMBER Alert andere ouders juist inspireert. Dat kan bewust gebeuren – AMBER Alert is een positieve associatie – of onbewust, doordat de naam Amber extra exposure krijgt.

Zou jΓ­j je kind Amber noemen?

Mij stoort de associatie met AMBER Alert niet. Ik zou me er niet door laten weerhouden. Wat denk jΓ­j ervan? Zou je je kind nog Amber noemen nu AMBER Alert zo bekend is? Is het een negatieve associatie, een positieve, of maakt het niets uit? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd naar je mening!

[poll=3]

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.