Dit zijn de populairste Amerikaanse babynamen van 2015

Noah en Emma waren in 2015 de populairste babynamen van de Verenigde Staten. 19.511 jongetjes kregen afgelopen jaar de naam Noah en 20.355 meisjes de naam Emma. Ook in de top-10: Mason, Ethan, Ava, Mia en Abigail.

Foto: MarineCorps NewYork / CC BY 2.0
Foto: MarineCorps NewYork / CC BY 2.0

(Scroll naar beneden voor de hele top-100.)

Wereldsterren

Aan de twee topnamen Emma en Noah is weinig Amerikaans. Ze zijn inΒ  grote delen van de westerse wereld populair.

Moderne klassieker Emma voert niet alleen in de VS de lijst aan, maar ook in Nederland, Frankrijk en Noorwegen, terwijl ze in Vlaanderen en Duitsland op 2 staat, in Denemarken op 6 en in Finland op 7. Ook het Bijbelse Noah is een wereldster met in 2015 top-10-posities in Nederland, Vlaanderen, Denemarken, Duitsland en Noord-Ierland, Vlaanderen.

Daarnaast hoor je ook Liam, Mason, James, Benjamin, Lucas, Jayden, Olivia en Emily aan beide kanten van de oceaan over elk schoolplein schallen.

Echt Amerikaans

Γ‰cht Amerikaans zijn wel de vele achternamen en beroepsnamen die als voornaam worden gegeven. In Nederland lopen we daar bepaald niet warm voor.

Jackson, Carter, Wyatt, Hunter, Jaxon, Landon, Grayson, Harper, Madison, Addison, Riley en Paisley staan daar in de top-20 en hier niet eens in de top-500. (Zoals je ziet staan Carter, Grayson, Harper en Addison nog niet eens in mijn namendatabase – zΓ³ zeldzaam zijn die namen hier.)

Top en flop

In de top-20 zit ten opzichte van 2014 maar weinig beweging. Bij de meisjes stonden Emma, Olivia en Sophia toen ook al op 1, 2 en 3. Bij de jongens is zelfs de hele top-6 hetzelfde gebleven: Noah, Liam, Mason, Jacob, William en Ethan.

De grootste stijger bij de jongens is Riaan, de naam van het in 2014 geboren zoontje van Bollywoodstel Riteish Deshmukh en Genelia D’Souza. Bij de meisjes voert Alaia de lijst van meest trendy namen aan, misschien onder invloed van model Alaia Baldwin (de dochter van Stephen Baldwin) of modeontwerper Azzedine Alaia.

De grootste dalers zijn bij de jongens Arnav, Jayse en Neymar, dat na het WK van 2010 de lijst binnenkwam. Bij de meisjesnamen voert – het zal niemand verbazen – Isis de floplijst aan (dat zagen we in Nederland ook al). Verder in de flop-10: Annabell, Anabel, Anabella en AnabelleAnnabelle is een horrorfilm uit 2014 over een behekste pop.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de Amerikaanse namensmaak? Welke namen vind je mooi en welke niet? Laat een reactie achter!

[table β€œ186” not found /]

Bron: Social Security Administration

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.