Fjotolf: de Noorse Adolf?

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik heeft zijn naam veranderd in Fjotolf Hansen. Dat bevestigde zijn advocaat met de prachtige naam ร˜ystein Storrvik afgelopen vrijdag.

Foto: thierry ehrman / CC BY 2.0
Foto: thierry ehrman / CC BY 2.0

Storrvik wilde helaas niet ingaan op de reden voor Breiviks naamswijziging. Iedereen kan in Noorwegen vrijelijk zijn naam veranderen, zolang de nieuwe naam maar niet aanstootgevend is.

Hansen is โ€“ het zal niet verbazen โ€“ een van de meest voorkomende achternamen van Noorwegen. Sterker nog, het is dรฉ meest voorkomende achternaam van Noorwegen. In 2013 telde het land met vijf miljoen inwoners 53.948 Hansens. Ook de varianten Johansen en Jensen staan in de top-10. Deze namen betekenen net als ons Jansen โ€˜zoon van Johannesโ€™. Breiviks vader heet Jens, dus zijn nieuwe naam zou naar hem kunnen verwijzen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de massamoordenaar bewust de meest voorkomende achternaam heeft gekozen.

De gewone klank van Hansen contrasteert sterk met Fjotolf. Die voornaam komt volgens het Noorse Centraal Bureau voor de Statistiek nul tot vier keer in het land voor. Ik gok: nul keer.

Ik heb over de naam Fjotolf niets kunnen vinden en op sociale media merken diverse Noren op dat ze er nooit van hebben gehoord. Wel schijnt de naam bijzonder dom en ouderwets te klinken โ€“ iemand maakte op een Engelstalig forum de vergelijking met Amerikaanse namen als Jedediah en Cletus. Het feit dat fjott in het Noors โ€˜sukkelโ€™ betekent zal daar wel iets mee te maken hebben.

Ook vergelijkingen met de naam Adolf kwam ik regelmatig tegen. Iemand suggereerde dat Fjotolf een samentrekking zou kunnen zijn van fjord en de voornaam van de Duitse Fรผhrer. Breivik als Noorse Hitler? Het zou zomaar kunnen.

๐Ÿคž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.