Aniv de la Rev – was voor deze ouders de revolutie heilig?

“Kijk op de kalender”, krijgen veel Mexicaanse ouders te horen als ze een naam voor hun kind zoeken. De bedoeling daarvan is dat ze een mooie heiligennaam kiezen, maar sommige mensen nemen dat advies kennelijk iets te letterlijk. Zoals ouders die hun kind Aniv de la Rev noemen.

Aniv de la Rev Amaya Majev
Aniv de la Rev Amaya Majev

De Mexicaanse kalender vermeldt voor 20 november inderdaad Aniv. de la Rev. Dit is echter geen heiligennaam, maar de afkorting van Aniversario de la RevoluciΓ³n. Op deze dag herdenken de Mexicanen de Mexicaanse Revolutie van 1910, waarin het regime van dictator Porfirio DΓ­az omver werd geworpen.

Aniv de la Rev is in Mexico zeker geen normale voornaam. Verschillende media hebben daarom ook aandacht besteed aan deze twee heren. De teneur is dat hun ouders of heel dom zijn en meenden dat er een heilige Aniv de la Rev bestaat, of in dezelfde categorie vallen als mensen die hun kind Robocop, Usnavy, Franz Ferdinand, Superman of Einstein Galileo noemen, namen die allemaal echt in Mexico voorkomen. Ik weet niet of dit kinderen van ‘domme’ ouders zijn. Ze kunnen ook grote bewonderaars van de revolutie zijn geweest.

Aniv de la Rev Fernando Gutierrez Zarate
Aniv de la Rev Fernando Gutierrez Zarate

Mij doet deze naam vooral denken aan de naamgeving op de Nederlandse Antillen, waar ook veel ‘letterlijke kalendernamen’ voorkwamen. Ik schreef al eens over Antillianen met voornamen als Natividad de San Juan Bautista (‘Geboorte van de heilige Johannes de Doper’) en Clement Papa y Martir (‘Clemens, paus en martelaar’).

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.