Worden Antillianen crimineel door hun achternaam?

Sommigen zullen het wel politiek incorrect vinden, maar ik zag vandaag een verband dat volgens mij nog nooit iemand heeft gesignaleerd. Zou de hoge criminaliteit onder Antillianen iets te maken hebben met hun achternamen?

A boy named Florentina

Antillianen hebben heel vaak een meisjesvoornaam als achternaam. Denk maar aan hardloper Churandy Martina, schrijver Ellis Juliana en de criminelen Luigiano Florentina, Gwennette Martha en Julien Constancia. De meest voorkomende familienamen van dit type onder in Nederland wonende Antillianen zijn Cicilia, Isenia, Bernadina, Paulina, Mathilda, Mercelina, Angela, Juliana en Pieternella.

Deze familienamen zijn een erfenis van de slavernij. Vrijgelaten slaven kregen op de Antillen vaak de voornaam van hun moeder als achternaam toegewezen. In Suriname komen zulke achternamen overigens nauwelijks voor. Ik weet niet waar dit verschil vandaan komt.

Crimineel door je naam?

M.D. Latour schreef in 1937 in zijn artikel Familienamen op Curaçao dat het “enigszins belachelijk aan[doet] als een grote kerel u verzekert, dat hij ‘Rosa’ heet”. Laatst schreef ik over een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat jongens met een meisjesachtige naam zich gemiddeld vaker misdragen op school. Misschien een geval van compensatie. Een jongen gaat het slechte pad om te laten zien dat hij ondanks zijn naam toch een echte man is.

Antillianen zijn in Nederland de crimineelste bevolkingsgroep, zo bleek vorig jaar uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ze zijn ook de enige bevolkingsgroep waarin mannen vaak een meisjesnaam hebben, dus het ligt voor de hand dat er een verband is. De oplossing: bied iedereen met zo’n naam een gratis naamswijziging aan.

Wat denk jij? Kunnen namen zo’n grote invloed hebben? Of geloof je niet dat er een verband bestaat tussen iemands naam en zijn gedrag?

Gepubliceerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *