Anton Mussert en zijn tante

Ik had het vorige week in het artikel Trouwen met een familielid: mag dat? al even over Anton Mussert, die was getrouwd met zijn tante. Dat huwelijk leverde hem vanzelfsprekend veel hoon en spot op, zoals in het volgende artikel uit Vrij Nederland van 31 maart 1941:

De man, die ook hier de leer van “Ras en Bloed” wil zien toegepast, heeft een heel goed voorbeeld gegeven. Mussert is, om het “ras” in stand te houden, als 23-jarige jongeling getrouwd met een vrouw van 41 jaar, en om het bloed krachtig te houden, nam hij als uitverkorene de zuster van zijn moeder.

Anton Mussert: getrouwd met zijn tante
Anton Mussert: getrouwd met zijn tante

Den 19den September 1917 zijn te Rhenen gehuwd: Anton Adriaan Mussert, geboren te Werkendam, 11 Mei 1894, en Maria Witlam, geboren te Enkhuizen, 17 September 1876 (dochter van Maarten Witlam en Helena Bezaan).

Daar Maria Witlam een zuster is van Frederika Witlam (moeder van A. A. Mussert), is voor dit huwelijk bij Kon. Besluit van 1 September 1917 dispensatie verleend van het verbod, vervat in art. 88, No. 2, van het Burg. Wetboek.

Getuigen waren: Willem Feenstra te De Steeg en Arend Storm te Bergen.

Musserts vader heeft dit feest niet mogen beleven, doch zijn moeder wel, die dus behalve zoon ook zwager mocht zeggen. Zijn tante kon hem nu behalve neef ook mannie noemen en haar zuster kan haar ook aanspreken met “mijn kind”. Tenslotte mocht Mussert, behalve moeder, ook zus zeggen en inplaats van tante nu vrouwtjelief! Dit misbaksel van een man nu, durft over “Ras en Bloed” te spreken.

Nederlander, van welk geloof gij ook zijt: zorg, dat ieder Nederlander wete, wat voor een hansworst Mussert is!

O.Z.O.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.