Barnum Bailey Broekaart: vernoemd naar het circus

In het najaar van 1901 was het beroemde circus van Barnum & Bailey in Nederland. Een Bredaas ouderpaar was daar kennelijk zeer van onder de indruk, want ze vernoemden hun zoon ernaar.

Advertentie in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 2 oktober 1901
Advertentie in de Nieuwe Tilburgsche Courant van 2 oktober 1901

Phineas Taylor Barnum en James Anthony Bailey prezen hun circus aan als de Grootste Tentoonstelling der Aarde en dat was niet overdreven. Naar de maatstaven van toen moet het een geweldig spektakel zijn geweest.

Zo waren er drie kuddes gedresseerde “dikhuiden” te zien en een scala aan andere beesten zoals “de eenige neger-antilope” en “heilige Indische diersoorten”. Verder kon je je vergapen aan “luchtkoningen” en “merkwaardige menschen, zoals reuzen, dwergen, gebaarde dame, levend skelet, getatoueerden en andere wonderen en aantrekkelijkheden”. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

De 35-jarige handelsreiziger Adrianus Broekaart uit Breda vond het circus, dat op 2 oktober 1901 in zijn woonplaats optrad, kennelijk prachtig. Die dag om 9 uur ’s ochtends beviel zijn vrouw Cornelia van Emmerik van een zoon die dan ook, jawel, Barnum Bailey Broekaart werd genoemd.

Ik hoop niet voor Cornelia dat Adrianus vlak na de bevalling doodleuk naar het circus is gegaan. Misschien had hij de voorstelling een paar dagen eerder gezien in een andere plaats.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 5 oktober 1901
Rotterdamsch Nieuwsblad, 5 oktober 1901

Barnum Bailey (wat zou zijn roepnaam zijn geweest?) maakte carrière in het gevangeniswezen en schopte het tot directeur van het huis van bewaring. Hij en zijn vrouw Wilhelmina Hendrika Rijnaarts kregen twee kinderen, die ze helaas doodgewone namen gaven: Maria Francisca Rudolphine en Cornelia Adriana.

Geboorteakte Barnum Bailey Broekaart
Geboorteakte Barnum Bailey Broekaart

 

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.