Bart Chabot heeft géén zoon Spijker, wel Splinter en Storm

Naschrift: Dit artikel is niet helemaal correct. Bart Chabot heeft inderdaad geen zoon met Spijker als roepnaam, maar zijn zoon Storm heet voluit Storm Nathan Spijker. Correctie staat in de planning.

“Over de huiskamervloer van Bart Chabot kropen ooit Splinter en Spijker”, schreef Jean-Pierre Geelen vorig jaar in zijn column in de Volkskrant. In de media wordt wel vaker beweerd dat Chabot een zoon genaamd Spijker heeft, maar dat klopt niet. Dit misverstand is ontstaan door het gebrekkige geheugen van een ambtenaar.

Bart Chabot (foto: Roel Wijnants / CC BY-SA 3.0)
Bart Chabot (foto: Roel Wijnants / CC BY-SA 3.0)

Die ambtenaar is Ingrid Moll, vroeger werkzaam bij de Haagse burgerlijke stand. Zij werd in 1999 in het AD geïnterviewd voor een artikel over bizarre kindernamen:

‘Mijn standpunt is: vrijheid, blijheid. Maar soms wil je iemand toch in laten zien waar hij zijn kind mee gaat opzadelen.’ Zelf heeft Moll nog als ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag geprobeerd lolbroek Bart Chabot van het idee af te praten zijn zoon ‘Spijker’ te noemen. ‘Ik vond dat erg belachelijk. Maar enig speurwerk leerde dat het in de Middeleeuwen een gebruikelijke naam was, dus toen had ik er weinig meer tegenin te brengen.’

Chabot heeft inderdaad problemen gehad met de Haagse burgerlijke stand. Hij was daar zelfs zo boos over dat hij bedankte voor de eer toen de gemeente hem in 1996 polste voor de functie van nachtburgemeester.

De gewraakte voornaam was echter niet Spijker, maar een andere klusnaam: Splinter. Zo heet Chabots derde kind, de broer van Sebastiaan, Maurits en Storm. De verwarring is wel begrijpelijk.

Splinter en Storm zijn echte trendnamen, maar dat betekent niet dat het moderne verzinsels zijn. In de omgeving van Loenen liep in de veertiende en vijftiende eeuw een zekere Splinter van Loenresloet rond. De oorsprong van deze naam is onbekend. De heilige Storm of Sturmius stichtte in 744 het beroemde klooster Fulda. Zijn naam betekent “onstuimige beweging, storm, heftige aanval”.

Overigens komt de voornaam Spijker wel echt in Nederland voor, evenals Hamer. De vader van Hamer, ontwerper Lucas Verweij, verklaarde zijn keuze voor die naam in 2009 aan nrc.next:

We wilden een speciale naam en Hamer is een simpel Hollands woord. Een voorwerp dat prettig in de hand ligt en een leven lang meegaat. Het straalt kracht uit. En je hoopt toch dat je kind naar haar naam gaat leven, dat ze de kracht krijgt van een hamer.

Stel: je moet kiezen. Zou je je kind dan Splinter, Storm, Spijker of Hamer noemen? Waarom?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.